Ανοιχτή επιστολή του Γεράσιμου Κοκκόση

Γ. Κοκκόσης

Ολοκληρώνεται για μένα, με την ανακοίνωση και την απόφαση τοποθέτησης των νέων δ/ντών από το υπουργείο Παιδείας, ένας κύκλος υπηρεσιακής προσφοράς. Υπηρέτησα την Παιδεία, τους τελευταίους 23 μήνες και από τη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεφαλλήνιας-Ιθάκης.

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κι ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις…» Αποδέχτηκα την πρόκληση ,αλλά και το θεώρησα χρέος μου, μαζί να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρωτοφανείς καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία COVID-19,αλλά και η κακοκαιρία «Ιανός» στην εκπαιδευτική πράξη. Πανδημία, καραντίνες, τηλεκπαίδευση, κοινωνική αποστασιοποίηση, λειτουργία των σχολείων με αυστηρά πρωτόκολλα, ιχνηλάτηση κρουσμάτων, εμβολιασμοί, νέες και απαιτητικές εκπαιδευτικές δράσεις και αλλαγές, διορισμοί….. Ποτέ στο παρελθόν δε χρειάστηκε τόσοι πολλοί να αλλάξουν τόσο γρήγορα τον τρόπο που μαθαίνουν, που διδάσκουν, που εργάζονται, που διοικούν.

Είκοσι τρεις δύσκολοι μήνες τιμής και περηφάνιας πρωτίστως για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές/τριες, τους γονείς/κηδεμόνες τους. Οι εκπαιδευτικοί μας με υπομονή, υπευθυνότητα, εγρήγορση και αυταπάρνηση κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε όλες τις αντιξοότητες και να σταθούν δίπλα στα παιδιά και στις οικογένειες. Με φιλοτιμία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και κατάθεση ψυχής στις σχολικές αίθουσες- πολλοί από αυτούς αναπληρωτές ,τριμηνίτες, μακριά από την πατρίδα και τους οικείους τους- κράτησαν και συνεχίσουν να κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο τις δύσκολες ώρες. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ. Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους.

Οι μαθητές/τριες που προσαρμόστηκαν, άντεξαν και κατέκτησαν με επιτυχία τους γνωστικούς και μαθησιακούς στόχους, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικά τις κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι γονείς/κηδεμόνες όλων των μαθητών’τριών μας για την κατανόηση, την εμπιστοσύνη, την άψογη συνεργασία και στήριξη να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο μας.

Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάθε στέλεχος διοίκησης στην εκπαίδευση δεν αποκτά κύρος και αξία μόνο από τα τυπικά προσόντα, την κοινωνική θέση και τις πολιτικές του πεποιθήσεις αλλά από το έργο, τη δράση, την εμπλοκή του στη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας, την έμπνευση, την τόλμη και τη δύναμη για αλλαγή. «ΑΓΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΓΩΝ»

Κράτησα μέχρι την τελευταία μέρα ζωντανό το όραμά μου για ανοιχτή και δημοκρατική διοίκηση, με έμφαση στη δύναμη και στις δυνατότητες της συλλογικής προσπάθειας και της διαρκούς συνεργασίας όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το γραφείο και το τηλέφωνό μου ήταν πάντα ανοιχτό, όσο ασφυκτικό κι αν ήταν το καθημερινό μου πρόγραμμα, εντός και εκτός υπηρεσίας. Υπήρξα πάντα διαθέσιμος να δώσω λύσεις στα προβλήματα των σχολικών μονάδων, των συναδέλφων εκπαιδευτικών αλλά και πολλών γονέων μαθητών μας, στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Προσπάθησα να δώσω ότι μπορούσα και όσα οι συνθήκες επέτρεψαν.

Η πραγματοποίηση επί θητείας μου των μαζικότερων μονίμων διορισμών στο νομό μας και η πολύ καλή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολικών μονάδων και η στελέχωση τους από προσωπικό ,κατά γενική ομολογία ,δεν είχε προηγούμενο για την Γενική και την Ειδική εκπαίδευση. Αποτελεί σημαντικότατη παρακαταθήκη για την εκπαίδευση στα νησιά μας.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου:

Τους Διευθυντές/ τριες των σχολικών μας μονάδων και κάθε έναν μαχόμενο στην τάξη καθημερινά εκπαιδευτικό, ανεξαρτήτως θέσης.

Τους μαθητές/τριες μας και τους γονείς/ κηδεμόνες τους

Όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) μας για την ειλικρινή και δημιουργική συνεργασία μας με πνεύμα ενότητας, συνεργασίας, και εκτίμησης.

Το προσωπικό της Διεύθυνσης, γιατί χάρη και στη δική τους άοκνη εργασία, επιτεύχθηκε η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Χαίρομαι που τους αφήνω τουλάχιστον σε ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας, καθώς και το στεγαστικό πρόβλημα της υπηρεσίας λύθηκε και σύντομα θα μεταστεγαστεί στη λεωφόρο Βεργωτή.

Τους Δ/ντές Εκπαίδευσης Κερκύρας, Ζακύνθου, Λευκάδας, για την άψογη συνεργασία.

Τους φορείς εκπαίδευσης ,ΚΕΣΥ (κ .Κονιδάρη Ελένη,) Ενταξιακής Εκπαίδευσης (κ.Μερκούρη Αγγελική) τον Περ/κό Δ/ντή και το προσωπικό της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων .

Τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, για τις λύσεις που προώθησαν για την εκπαίδευση στα νησιά μας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την συνεισφορά τους στον τομέα της άμεσης και σωστής πληροφόρησης μαθητών και γονέων.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου για την κατανόηση και την υποστήριξη

Εύχομαι στο νέο δ/ντή, σε όλους, υγεία, καλή και δημιουργική πορεία. Αν έκανα λάθος, αν κάποιον/α αδίκησα ή στεναχώρησα είναι βέβαιο ότι έγινε ακούσια χωρίς ψήγμα μεροληψίας ή κακής πρόθεσης. Μπορώ σήμερα να σας κοιτάζω στα μάτια έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου. Επιτέλεσα το καθήκον μου στο ακέραιο, με υπευθυνότητα, ξεπερνώντας πολλές φορές τις αντοχές μου.

Η έλλειψη συγγραφικού έργου που μου στέρησε τη δυνατότητα για να συνεχίσω δεν είναι ικανή να σκιάσει την ικανοποίηση για όλα όσα μαζί καταφέραμε. Η συνεχής ενασχόλησή μου στην πρώτη γραμμή ως μαχόμενος εκπαιδευτικός και η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσαν για μένα προτεραιότητες. Επιστρέφω στη μάχιμη εκπαίδευση. Κοντά στα παιδιά και τη σχολική αίθουσα, που τόσο μου έλειψαν.

Η κοινή προσπάθεια για μια καλύτερη δημόσια εκπαίδευση στα νησιά μας συνεχίζεται!

Με εκτίμηση

Γεράσιμος Χ. Κοκκόσης

ΔΑΣΚΑΛΟΣ