Απάντηση σε ανάρτηση του σεισμολόγου κ. Τσελέντη

Σε σχέση με την ανάρτηση που έκανε ο σεισμολόγος  κύριος Τσελέντης και αφορά σε προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Ληξουρίου με το ΕΚΠΑ προς αποκατάσταση της αλήθειας έχουμε να πούμε τα εξής:

Όπως προκύπτει από τα γραφόμενά του είναι βέβαιο ότι ο κύριος Τσελέντης έχει ελλειπή ενημέρωση. 

Ενημέρωση την οποία δεν μου έδωσε το δικαίωμα να του κάνω γιατί όταν του απάντησα σε sms που μου έστειλε και του εξήγησα ότι λόγω υποχρεώσεων και διαδοχικών συναντήσεων θα τον καλούσα την επόμενη μέρα στο τηλέφωνο να μιλήσουμε δεν το δέχτηκε και ήταν επιθετικός στις απαντήσεις του και επειδή κάνει λόγο για αυτά τα sms στη συγκεκριμένη ανάρτηση εάν συμφωνεί και ο ίδιος μπορώ να τα κοινοποιήσω για να τα δουν όλοι και να κρίνουν.

Σε σχέση με αυτά που αναφέρει ο Δήμος μας με τις προγραμματικές συμβάσεις που κάνει με το ΕΚΠΑ απλά, εφαρμόζει την εγκεκριμένη από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΟΧΕ Παλικής (27/12/2017) στην οποία στον άξονα 1.1.1.1 με τίτλο «Ενίσχυση ερευνητικών υποδομών και πρόληψη σεισμικών καταστροφών» το ΕΚΠΑ είναι δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πρότασης!!

Συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 160.000 ευρώ.

Η δεύτερη προγραμματική αφορά στον άξονα 1.1.1.2 με τίτλο «Ανάπτυξη δικτύων γνώσης αντιμετώπισης κινδύνων σεισμικών καταστροφών» με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ.

Και τέλος η τρίτη προγραμματική αφορά στον άξονα 3.2.1.2 με τίτλο «Δράσεις ενημέρωσης του προσωπικού των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και των πολιτών» με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Άρα τα 800.000 ευρώ που λέει είναι ανακρίβεια!!

Να σημειωθεί ότι αυτές οι «αερολογίες και τα φρου φρου κι αρώματα»όπως τις χαρακτηρίζει είναι ψηφισμένες και εγκεκριμένες από το 2017 !!!…τώρα τις ανακάλυψε;…ή μήπως εάν ήταν δικαιούχος και φορέας υλοποίησης ο φορέας που ο ίδιος συμμετέχει  θα ήταν χρήσιμες και αξιόλογες;

Προσωπικά αλλά και ως Δήμος σεβόμαστε όλους τους επιστήμονες, την προσφορά τους και την προσπάθεια που καταβάλουν και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναμιχθούμε στη «διελκυστίνδα» των σεισμολόγων που τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί το Πανελλήνιο.  

Παράλληλα δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε από αυτή τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ διότι προβλέπεται επιτροπή παρακολούθησης για την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων με εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου.

Ενημερώνουμε δε τον αξιότιμο κ. Τσελέντη, επειδή αξία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια, ότι πεδίον δόξης λαμπρό γι’ αυτόν και την επιστημονική του ομάδα  αποτελούν οι ακόλουθες επίσης εγκεκριμένες δράσεις της ΟΧΕ για τις οποίες αναμένουμε τις προτάσεις του:

1) Άξονας δράσης 1.2.1.2 «Κέντρο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, μαθητών, πολιτών, υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης

Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου:

Πρόκειται για ένα Κέντρο το οποίο θα αποτελείται από μοναδικές εκπαιδευτικές υποδομές, με εκπαιδευτικό προσομοιωτή σεισμών, για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών, μαθητών, πολιτών, υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (Πολιτική προστασία, ΕΚΑΒ, κλπ.) σε θέματα αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου και των επιπτώσεων ενός σεισμού, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστροφών με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. 

2) Άξονας δράσης 3.2.1.1 «Σχεδιασμός και εφαρμογή πιλοτικού Συστήματος Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου στην περιοχή»

Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου:

Προβλέπεται η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πιλοτικού και καινοτόμου Επιχειρησιακού Συστήματος Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου στην περιοχή, που ενδεικτικά θα περιλαμβάνει την εκτίμηση σεισμικού και γεωδυναμικών κινδύνων, και εντοπισμό των κινδύνων, μέτρα και μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών, καθώς και την προμήθεια εξειδικευμένου και σύγχρονου εξοπλισμού πολιτικής προστασίας με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

3) Άξονας 1.2.1.1 «Διαδραστικό Μουσείο Σεισμολογίας» (διαμόρφωση χώρου, εκθέματα και οπτικοακουστικό διαδραστικό υλικό, προσομοιωτής σεισμών)

Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου:

Δημιουργία υπερσύγχρονου διαδραστικού μουσείου σεισμολογίας, το οποίο εκτός από τα εκθέματα θα περιλαμβάνει σύγχρονο οπτικοακουστικό διαδραστικό υλικό (πχ. εσωτερικό της γης, τεκτονικές πλάκες, ρήγματα Παλικής και Ελλάδας, προσομοιώσεις τσουνάμι κλπ.) με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Είμαστε εδώ πάντα με διάθεση για συνεργασία και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να πάμε ένα βήμα μπροστά τον τόπο μας, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον οποιοδήποτε, ούτε δεσμευόμαστε για τίποτα και με κανένα!!

Από το γραφείο 

τύπου του Δήμου Ληξουρίου