Απάντηση Σταύρου Σπαθή στην Λαϊκή Συσπείρωση

Σχετικά με επερώτησή σας με θέμα «ΜΗ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΛΑΣΣΗΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» σας ενημερώνουμε ότι από τη ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς ήδη από τις 10/5/2017 έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ανανέωσης – τροποποίησης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Ε.Ε.Λ. Αργοστολίου αναθέτοντας σε εξειδικευμένο μελετητή τη διεξαγωγή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (υπ’ αρ. πρωτ. 129/10-5-2017 απόφασή Δ.Σ. ΔΕΥΑΚ). Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απεστάλη, στα πλαίσια της διαδικασίας ανανέωσης – τροποποίησης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων,που απάντησε με το υπ. αρ. πρωτ. 76497/10-07-2017 έγγραφό της με επιμέρους παρατηρήσεις σχετικά με την υποβληθείσα μελέτη. Η ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς γνωστοποίησε τα παραπάνω στον μελετητή προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Ωστόσο λόγω συνταξιοδότησης, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας, του εξειδικευμένου επιστήμονα, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της απαραίτητης, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης – τροποποίησης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Συνεπώς γίνεται προφανές ότι εάν δεν μεσολαβούσε η απρόβλεπτη καθυστέρηση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά σε λόγους ανωτέρας βίας, η διαδικασία ανανέωσης – τροποποίησης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Ε.Ε.Λ. Αργοστολίου θα είχε σήμερα ολοκληρωθεί.

Για τους ανωτέρω λόγους το Δ.Σ. ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 348/3-8-2019 απόφαση του, ανέθεσε σε έτερο εξειδικευμένο επιστήμονα τη διεξαγωγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανανέωσης – τροποποίησης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Συγκεκριμένα ήδη έχει εκπονηθεί και αποσταλεί στη ΔΕΥΑΚ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχει λάβει έγκριση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 5/11-2-2020 απόφαση του και έχει πραγματοποιηθεί η υποβολή αιτήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης της Ε.Ε.Λ. Αργοστολίου, με την προβλεπόμενη από το νόμο ανάρτησή της στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο τις 21-2-2020, λαμβάνοντας Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ) 2002 261622.

Σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί, με το υπ’ αριθμ. πρωτ 589/28-2-2020, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, στην αρμόδια Διεύθυνση για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Σημειώνεται δε πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανανέωσης – τροποποίησης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εξακολουθεί να ισχύει η υφιστάμενη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της εγκατάστασης.

Επιπλέον αυτών, στα πλαίσια των απαιτήσεων της διαδικασίας ανανέωσης – τροποποίησης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και κατόπιν της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς σε τρεις δήμους, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4/24-1-2020 απόφαση του, καθόρισε τη χωρική προέλευση των βοθρολυμάτων που θα υποδέχεται κάθε Ε.Ε.Λ. δικαιοδοσίας ΔΕΥΑΚ, τον μέγιστο ημερήσιο όγκο βοθρολυμάτων, που θα υποδέχεται η Ε.Ε.Λ. Αργοστολίου, καθώς και την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης καταγραφής των εισερχομένων βυτίων, του οποίου η ανάθεση περιλαμβάνεται στα θέματα του προσεχούς Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και με το οποίο θα επιτυγχάνεται ο έλεγχος της κίνησης καθώς και των υποδεχόμενων ποσοτήτων βοθρολυμάτων.

Στην Ε.Ε.Λ. Αργοστολίου ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2019 και κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Εκκενώσεις και καθαρισμοί δεξαμενών, αντλιοστασίων και φρεατίων
  • Αντικαταστάσεις φθαρμένων στοιχείων εξοπλισμού (όπως κατασκευή και εγκατάσταση νέων στροφείων αεριστήρων και βάσεων αναδευτήρων, αντικαταστάσεις φθαρμένων καλωδίων και ηλεκτρολογικού υλικού πινάκων ελέγχου)
  • Επισκευές φθαρμένων στοιχείων εξοπλισμού (όπως περιελίξεις κινητήρων και επισκευές αντλιών)
  • Προληπτικοί έλεγχοι εξοπλισμού

Τις ανωτέρω εργασίες πραγματοποίησαν εξειδικευμένα συνεργεία και ο εξοπλισμός ήδη λειτουργεί ορθά αποδίδοντας υψηλό επίπεδο αποδόσεων καθαρισμού.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΥΑΚ ΣΠΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ