Απίστευτος καβγάς Πούτιν-Παυλόπουλου για το ποιος θα καθίσει στον θρόνο του Αγίου Όρους! Νίκησε ο Πούτιν και ο Παυλόπουλος δεν πήγε στην τελετή!

Ένα απίστευτο παρασκήνιο από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Άγιον Όρος έφερε στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή».

Όλο το παρασκήνιο έγινε για το ποιος από τους δύο προέδρους θα καταλάμβανε τον επισκοπικό θρόνο. Η εφημερίδα αναφέρει πως το όλο θέμα ανέκυψε όταν ετέθη στη συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητας για το πού θα καθίσει στη δοξολογία ο πρόεδρος Πούτιν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.

Οι Αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν στο παραθρόνιο στασίδι, πλάι στον κ. Πούτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την Ελληνική Προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση, που θα έφερνε «ένα σκαλί παρακάτω» τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, μετά την «ήττα», επέλεξε να μην είναι στην τελετή και τη θέση του δίπλα στον Πούτιν πήρε τελικά ο Νίκος Κοτζιάς.
Αλλά το παρασκήνιο δεν τελειώνει εδώ.
Εγινε προσπάθεια συμβιβασμού και ζητήθηκε να τοποθετηθούν δυο ίδιες πολυθρόνες μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι κ.κ. Παυλόπουλος και Πούτιν. Η συμβιβαστική πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Αγιορείτικη Κοινότητα και έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, ανέβηκε τελικά στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέστη καν στη δοξολογία!

Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ Ιεράς Κοινότητας και Πολιτείας και για την υποδοχή του κ. Πούτιν στις Καρυές. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Ομως, οι Αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον ομόλογό του στην είσοδο της Κοινότητας.

Στην όλη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας, συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος!


(iefimerida.gr)