Απίστευτο: Έπεσε …γραμμή στους Τούρκους υπουργούς να έχουν μουστάκι αλά Ερντογάν. Σύμβολο πίστης και υποταγής στον Σουλτάνο…

Εγινε κι αυτό στην Τουρκία! Το μουστάκι του Ερντογάν, πριν ακόμη νικήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής και γίνει Σουλτάνος «και με τον νόμο», έχει μετατραπεί σε σύμβολο πίστης και υποταγής στον πρόεδρο.

Έτσι, ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί της κυβέρνησης αποκτούν μουστάκι και μάλιστα απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το στυλ του «μεγάλου αρχηγού». Το «μουστάκι Ερντογάν» έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ένα γεγονός που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στην Τουρκία με το ανελέητο πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Τούρκος ηγέτης.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ενώ πριν ένα χρόνο, περισσότερα από τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ξυρισμένοι, τώρα μόνο τρεις από τους 27 υπουργούς της Τουρκίας – συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής γυναίκας – δεν έχουν τρίχες στο πρόσωπο. Ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε με το Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι μερικοί υπουργοί το έκαναν μετά από προτροπή του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο υπουργός Οικονομίας Νihat Zeybekci που είχε ξυριστεί, άφησε πάλι προσφάτως μουστάκι μετά από παρατήρηση του ίδιου του Ερντογάν ο οποίος χαριτολογώντας του είπε: «εσύ δεν με ακούς». Ανώτερα στελέχη του ΑΚΡ, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, άρχισαν -το ένα μετά το άλλο- να αποκτούν μουστάκι, μερικές φορές σε συνδυασμό με γενειάδες.

Η τάση αυτή δεν περιορίζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας άφησε για πρώτη φορά μουστάκι και στη συνέχεια γενειάδα ενώ ο έμπιστος σωματοφύλακας του Ερντογάν, ο οποίος ήταν ξυρισμένος, διαθέτει τώρα ένα εμφανές μουστάκι. «Αυτές τις μέρες, όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομοκρατικές οργανώνεις και στον απόηχο του πραξικοπήματος, τα μουστάκια παρέχουν μια ισχυρή και αυστηρή εικόνα» δήλωσε ο Mesut Sen, καθηγητής Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης.

Παραδοσιακά πάντως, οι άνδρες στην Τουρκία άφηναν μουστάκι, όχι μόνο ως σύμβολο ανδρισμού, αλλά για να εκφράσουν και τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Έτσι, οι εθνικιστές είχαν μουστάκι μακρύ, με κατεύθυνση προς τα κάτω, όπως η ημισέληνος στην τουρκική σημαία. Αντίθετα, οι Αριστεροί επέλεγαν παχύ, σε στυλ Στάλιν.

Ο Ερντογάν έχει ένα περιποιημένο αγκαθωτό μουστάκι που είναι δημοφιλές μεταξύ των συντηρητικών και Ισλαμιστών Τούρκων.

Κάποιοι Τούρκοι λένε ότι η τάση αυτή είναι ενδεικτική της μεγάλης επιρροής του Τούρκου προέδρου την κυβέρνηση, το κόμμα του και την κρατική γραφειοκρατία.

Την Κυριακή, οι Τούρκοι πολίτες θα ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» σε συνταγματικές αλλαγές που μεταφέρουν εκτελεστικές εξουσίες στον πρόεδρο καθιστώντας τον Ερντογάν Σουλτάνο και με τη λαική ψήφο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και για μια… τρίχα.

(iefimerida.gr)