Βίκτωρ προς Πατριάρχη Ειρηναίο Σερβίας: Αγιότατε, ελπίζω στην παρέμβαση σας

B. Ρουχωτάς

Ο επίτιμος Πρόξενος Σερβίας στην Κεφαλονιά Βίκτωρ Ρουχωτάς, έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

Προς τον Πατριάρχη Σέρβων κ. Ειρηναίο 13-7-2020

Προς την αγιότητα σας

Ο Πατριάρχης Σέρβων κ. Ειρηναίος

Απευθύνομαι με αφορμή την προκλητική απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, την μητέρα όλων των εκκλησιών σε τζαμί. Το γεγονός, προφανώς, δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν ορθόδοξο.

Εξ’ου και γράφω στην αγιότητά σας, για να μας διδάξετε με την σοφία σας τόσο τους Σέρβους, όσο και τους Έλληνες, ποια θα πρέπει να είναι η στάση, που καλούμαστε να κρατήσουμε ως Ορθόδοξοι. Σε τέτοιες συγκυρίες, κατά την άποψή μου, η σιωπή δεν μας τιμά. Ο λαός του Θεού για άλλη μια φορά βρίσκεται σε σύγχυση και χρειάζεται την πατρική αγάπη, που μόνο η Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού, μπορεί να την προσφέρει.

Έχοντας κατά νου την ενότητα μεταξύ των δυο λαών και την αντίσταση μας στις έως τώρα δοκιμασίες πιστεύω ότι αυτή η απόφαση δεν θα ωφελήσει κανένα. Ξύνουν παλιές πληγές αυτό δεν συμβάλει στη συμφιλίωση των εθνών άλλα αναφλέγει τον εθνικισμό και σπέρνει το μίσος. Η μητέρα όλων των Εκκλησιών Αγία Σοφία αν γίνει τζαμί δεν θα είναι υπέρ κανενός.

Ακόμη, θεωρώ σκόπιμη την αναφορά μου στο πρόσωπό σας, αφού μπορείτε να αντιληφθείτε, πως η αδράνεια στο συμβάν θα μας στερήσει το δικαίωμα να προστατέψουμε τις μονές και τους τόπους μαρτυρίου στο Κόσοβο.

Αγιότατε, πραγματικά ελπίζω στην παρέμβασή σας!

Ελπίζω, ότι θα αντέξουμε και αυτήν τη φορά και αντισταθούμε στους πειρασμούς.

Σας ευχαριστώ θερμά, που αφιερώσατε χρόνο να διαβάσετε τις σκέψεις μου.

Εις πολλά έτη.

Με εκτίμηση,

Βίκτωρ Ρούχωτας

Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας στην

 Κεφαλονιά