Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στο Γεράσιμο Βλάχο

Aπονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών μετά θάνατον, το βραβείο της Τάξης των Θετικών Επιστημών στο Γεράσιμο Βλάχο, δικηγόρο, για το βιβλίο του «Η ναυτιλία της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) με τα 400 καράβια του Καποδίστρια».

Το βιβλίο αυτό σε σκληρόδετο τόμο, περίπου 600 σελίδων, περιλαμβάνει τους Θεσμούς του Νηολογίου και μεταγραφή του, των Προξένων της Επτανήσου Πολιτείας και του Ναυτολογίου με τη χιλιόχρονη επιβίωση της Βυζαντινής πρακτικής.

Η συγγραφή του βιβλίου πραγματοποιήθηκε ύστερα από υπερ 15ετή μεθοδική έρευνα του Γ. Βλάχoυ σε ελληνικά και ξένα ναυτικά αρχεία. Ηταν ένα έργο ζωής.

Σε εκτεταμένο άρθρο του στην «Καθημερινή» (4.6.2017), με τίτλο «Η ανθούσα ναυτιλία της Επτανήσου Πολιτείας», ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κατσίγερας έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο συγγραφέας -πέραν της αναδρομής του στην ελληνική και αλλόγλωσση γενικότερη και ειδική βιβλιογραφία- επιδόθηκε σε κοπιώδη και χρονοβόρο έρευνα στα αρχεία Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κυθήρων, Ιθάκης, Παξών, Υδρας, καθώς και στα γαλλικά ΑΜΑΕ, στα βρετανικά ΤΝΑ και μέσω συνεργατών του στα τουρκικά ΒΟΑ και στο Αρχείο της Αγίας Πετρούπολης».

Στις αρχές του 2017, η Ακαδημία Αθηνών είχε προκηρύξει, όπως κάθε χρόνο, διαγωνισμό βραβείων. Μεταξύ αυτών, ύστερα από αίτημα της Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, διαγωνισμό για τη βράβευση ανέκδοτης μελέτης, με το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, που να αφορά στο Ναυτικό και γενικότερα στη θάλασσα, στη μνήμη του συζύγου της αντιπλοιάρχου Ε.Ν. Κωνσταντίνου Ευταξιόπουλου. Νικητής αναδείχθηκε ο Γ. Βλάχος, με το παραπάνω βιβλίο του.

Ο Γεράσιμος Βλάχος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο Αργοστόλι. Είχε γεννηθεί στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς το 1928 και ήταν γιος του Μιχαήλ και της Αλεξάνδρας. Όταν τελείωσε το Κοργιαλένειο Γυμνάσιο Αρρένων Αργοστολίου, φοίτησε στην Πάντειο Σχολή και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές του στο London School of Ekonomics. Αρχισε να δικηγορεί, ασχολούμενος κυρίως με ναυτιλιακά θέματα. Το 1991 ανέλαβε καθήκοντα επίτιμου Προξένου της Ολλανδίας στον Πειραιά και του απονεμήθηκε το παράσημο Dutch Knighthood of Orange Nassau, από την βασίλισσα της Ολλανδίας για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Στην ιδιωτική ζωή του ο Γ. Βλάχος ασχολήθηκε με έρευνες και δημοσιεύσεις άρθρων για διάφορα θέματα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ κέρδισε διακρίσεις και διεθνή αναγνώριση για τη συμβολή του στην Ταχυδρομική Ιστορία των Ιονίων Νήσων.

H απονομή των τιμητικών διακρίσεων της Ακαδημίας Αθηνων έγινε στις 21 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος. Το δίπλωμα του βραβείου του Γεράσιμου Βλάχου παρέλαβε από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Λουκά Παπαδήμο η κόρη του, Αλεξάνδρα Bλάχου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το βιβλίο «Η ναυτιλία της Επτανήσου Πολιτείας», στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου και στο βιβλιοπωλείο του Διονύση Καραβία, Ασκληπιού 35, Αθήνα.

Τ. Δεσαλερμος

Ο Γεράσιμος Βλάχος που βραβεύτηκε μετά τον θάνατό του