Βόμβα από τους δανειστές: Παγώνουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω του επιδόματος στους συνταξιούχους. Ψυχρολουσία στη Κυβέρνηση

Πυρ ομαδόν από τους δανειστές δέχεται η κυβέρνηση για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις παροχές (επίδομα σε συνταξιούχους και μέτρα για τη νησιωτική πολιτική) υπήρξαν αντιδράσεις από Βρυξέλλες και Γερμανία. Σήμερα όμως οι αντιδράσεις έγιναν επίσημες. Ταυτόχρονα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξαν επίσημα πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με την συμφωνία και ότι θα παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ντάισελμπλουμ: Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με την συμφωνία
Σε ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε: Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με την συμφωνία.
Ορισμένα μέλη βλέπουν πως δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με την εφαρμογή  των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Αναμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.

Βόμβα από ESM: Αναστέλλει προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος λόγω εξαγγελιών
Στον πάγο βάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος λόγω παροχών Τσίπρα.

«Ο ESM ανέστειλε προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η διοίκηση του ESM έβαλε προσωρινά “στον πάγο” τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για κοινωνικές παροχές, αναφέρει σε e-mail του εκπρόσωπος του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σημειώνεται ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού “φορτίου” χρέους, απαιτείται επίσημη απόφαση από τις διοικήσεις των EFSF και ESM.
Για την ώρα οι οργανισμοί εξετάζουν τη πιθανή επίδραση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στις δεσμεύσεις και στους στόχους που ορίζονται από το πρόγραμμα του ESM.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος είπε «Οι Θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις παροχές και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».

Πυρά και από την Κομισιον
Εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τελούν οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα σχετικά, με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

Ψυχρολουσία Σόιμπλε: Ο μποναμάς Τσίπρα μπορεί να καθυστερήσει τα μέτρα για το χρέος
Νέα ψυχρολουσία από το Βερολίνο, καθώς το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θέλει να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα για τον μποναμά σε συνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά απειλεί ευθέως ότι μπορεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για το χρέος.
Οπως αναφέρουν οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σήμερα Τετάρτη πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν δυσφορία στο Βερολίνο
Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.
«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας».
Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται αποφάσεις».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Ολα τα θέματα συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης
«Προφανώς όλα τα θέματα συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
«Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα. Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας» ανέφερε σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
Όπως σημείωσε στην απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Τσίπρας: Ό,τι κάνουμε είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην Νίσυρο, όπου πήγε για να εξαγγείλλει το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε ότι «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν που θα δώσουμε τα πλεονάσματα».

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στην Θεσσαλονίκη, επέμεινε στις αποφάσεις του, αν και φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω:

«Οι εταίροι οφείλουν να σεβαστούν τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί θυσίες στο όνομα της Ευρώπης», τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που απηύθυνε ερώτηση στους θεσμούς για τυχόν ασυμβατότητα του προγράμματος βοήθειας που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Όλα όσα κάνει η κυβέρνηση είναι απολύτως μέσα τα πλαίσια της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος σχολικών γευμάτων για 30.000 μαθητές. Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα των ακραίων δανειστών και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

(iefimerida.gr)