Γάμος για όλους από σήμερα στη Γερμανία -Εγιναν οι πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομοφυλόφιλων, που μπορούν να υιοθετούν και παιδιά. Σχίσμα Καθολικής και Ευαγγελικής Εκκλησίας (Photos & Video)

Με το νέο νόμο ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν πλέον να τελούν πολιτικό γάμο και να υιοθετούν παιδιά. Διαφορετικά αντιμετωπίζουν το ζήτημα καθολική και ευαγγελική εκκλησία στη Γερμανία.

Τρεις περίπου μήνες από την σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο τίθεται από σήμερα σε ισχύ στη Γερμανία ο νόμος για τον λεγόμενο «γάμο για όλους», με τον οποίο δίνεται σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια η δυνατότητα ενός πολιτικού γάμου και όχι μόνο ενός συμφώνου συμβίωσης. Ο σχετικός νόμος επικυρώθηκε από τη γερμανική βουλή τον Ιούνιο με τη στήριξη Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Αριστεράς, αλλά και Συντηρητικών βουλευτών. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ ωστόσο ψήφισε κατά.

Με τον νέο νόμο διασφαλίζεται πλέον η ισότητα όλων των παντρεμένων ζευγαριών, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθεσία παιδιών και από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή στην Γερμανία γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε δημαρχεία. Παρουσία πολλών γερμανικών μέσων ενημέρωσης έγινε στο Βερολίνο ο πρώτος γάμος μεταξύ δύο ανδρών στο δημαρχείο της συνοικίας Σένεμπεργκ, του 60χρονου Μπόντο Μέντε και του 59χρονου Καρλ Κράιλε.

Ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ εξέφρασε την ελπίδα ο γάμος ομοφυλόφιλων ζευγαριών να γίνει στο άμεσο μέλλον αυτονόητος και να μην αποτελεί πλέον είδηση. Από την πλευρά τους οι συμπρόεδροι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και Άντον Χόφραϊτερ χαρακτήρισαν την 1η Οκτωβρίου «ιστορική ημέρα για την γερμανική κοινωνία και τις αξίες της».

Φωτογραφίες: Britta Pedersen/dpa via AP

Διαφορετική αντιμετώπιση ευαγγελικής και καθολικής εκκλησίας

Ευαγγελική και καθολική εκκλησία στην Γερμανία αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Εδώ και αρκετό διάστημα ευαγγελικοί ιερείς ευλογούν ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Σε ορισμένες από τις συνολικά 20 περιφερειακές εκκλησίας η ευλογία αυτή έχει ωστόσο εξισωθεί πλέον με τον γάμο ετερόφυλων ζευγαριών. Σε αντίθεση, η καθολική εκκλησία εμμένει σε έναν σαφή διαχωρισμό. Ο επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας στην Γερμανία καρδινάλιος Ρίχαρντ Μαρξ θεωρεί ότι ο λεγόμενος «γάμος για όλους» θα πρέπει να εξεταστεί και από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας εξετάζει μάλιστα να προσφύγει κατά του σχετικού νόμου στο ανώτατο γερμανικό δικαστήριο στην Καρλσρούη.

Από την πλευρά της η Κεντρική Επιτροπή Γερμανών Καθολικών (ZdK) τάσσεται υπέρ της ευλογίας ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Ο πρόεδρος των καθολικών λαϊκών Τόμας Στέρνμπεργκ δηλώνει στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι «ζητούμενο είναι μια ευλογία για κάθε άνθρωπο που αγαπά». Ας σημειωθεί ότι στην καθολική εκκλησία δεν υπάρχει ωστόσο σχετική «κατευθυντήρια γραμμή» προς τους ιερείς. Ο Τ. Στέρνμπεργκ καθιστά σαφές ότι μια τέτοια ευλογία δεν πρέπει να συγχέεται με τον εκκλησιαστικό γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

(iefimerida.gr)