Γεγονός η πρώτη Κεφαλονίτικη μπύρα από μια μικρή επιχείρηση στοn Καραβόμυλο Σάμης

Γεγονός η πρώτη Κεφαλλονίτικη μπύρα. Την αγωνία του για το μέλλον μικρών ή και πολύ μικρών επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα λόγω της υπερ -φορολόγησης- και όχι μόνο- εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο εκ των συνιδιοκτητών της πρώτης ζυθοποιίας που ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, Νίκος Μωραϊτης.
Όπως τόνισε πρόκειται για μια πολύ μικρή επιχείρηση στον Καραβόμυλο της Σάμης, που παράγει την πρώτη Κεφαλλονίτικη μπύρα με αγνά υλικά, με ξεχωριστή γεύση και ποιότητα, αλλά σε πολύ περιορισμένη ποσότητα και σε μικρό μόνο μπουκάλι, που καλύπτει την τοπική, κυρίως, αγορά και ελάχιστα καταστήματα στην Αθήνα.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής μπύρας, ωστόσο, προσπαθούμε, χωρίς να έχουμε ενταχθεί για χρηματοδότηση σε κάποιο πρόγραμμα, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη σε πρώτη φάση της τοπικής αγοράς, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της δικής μας παραγωγής που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα υπόλοιπα και πολυδιαφημισμένα προϊόντα», δήλωσε ο κ. Μωραϊτης.
Σε ότι αφορά τη φορολόγηση, ανέφερε, πως, εκτός από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23 σε 24%, επιβλήθηκε αύξηση περίπου 100% στο φόρο ζύθου ή ειδικό φόρο κατανάλωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, την ίδια ώρα, που ενδέχεται να καταργηθεί ένας φόρος 3% υπέρ του κράτους, γιατί σύμφωνα με την ΕΕ είναι παράλογος και παράνομος.
«Όλη αυτή η φορολόγηση και η προκαταβολική -κατά κύριο λόγο-πληρωμή της, δεν αφήνει νέες και ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προσπάθειες, σε μικρές κοινωνίες, να προχωρήσουν με την απαιτούμενη δυναμική που ωφελεί- από κάθε άποψη-τις τοπικές οικονομίες, αλλά, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αντίθετα, να πεισμώνουμε και με αλληλοϋποστήριξη, στο τέλος, να τα καταφέρουμε», είναι το μήνυμα του κ. Μωραϊτη.

(ert.gr)

mpira-kefalonia kefalonia_0