Για την εκδημία του π. Γεωργίου Μεταλληνού

Θλίψη προκάλεσε η εκδημία τού ιδιαίτερα γνωστού στο Ληξούρι, Κερκυραίου στην καταγωγή, πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μεταλληνού. Η Διευθύντρια, το Εφορευτικό Συμβούλιο και η υπάλληλος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην εκλεκτή πρεσβυτέρα του Βαρβάρα και στα παιδιά του.

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, με την πανεπιστημιακή του διδασκαλία, το συγγραφικό του έργο και την ποιμαντική του δραστηριότητα, αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεολόγους, αφήνοντας ζηλευτό το αποτύπωμά του στην επιστήμη και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Με τη συνολική δράση του κέρδισε την αγάπη και το σεβασμό φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών αλλά και των απλών ανθρώπων λόγω της συνεχούς και συνεπούς επιστημονικής ενασχόλησής του και της ανεπιτήδευτης ευρυμάθειάς του, της απλότητας του χαρακτήρα του και της ευγένειας του λόγου του.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη όλα αυτά τα χρόνια ένιωσε τον μακαριστό π. Γεώργιο Μεταλληνό δικό της άνθρωπο, αλλά και ο ίδιος αντιμετώπιζε τη Βιβλιοθήκη ως δεύτερο σπίτι του. Με το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο σηματοδότησε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη ως άξια κιβωτό πλούσιου αρχειακού υλικού, πηγή έρευνας και μελέτης, ενώ ποικιλόμορφα ανέδειξε την προσωπικότητα, τη δράση και την προσφορά τόσο του πρώτου διευθυντή της Θεολογικης Σχολής της Χάλκης Κωνσταντίνου Τυπάλδου Ιακωβάτου, μητροπολίτη Σταυρουπόλεως, όσο και του πληθωρικού αδελφού του, του πολιτικού Γεωργίου, γνωστού και ως “Γεωργαντάρα”. Και σε αυτό το έργο του είχε στήριγμα και άξια συνεργάτιδα την πρεσβυτέρα του Βαρβάρα Καλογεροπούλου Μεταλληνού. Θα του είμαστε, θα τους είμαστε “ες αεί” ευγνώμονες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
Πέτρος Πετράτος
Η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
Θεοδώρα Ζαφειράτου