Γρίπη είναι. Θα περάσει;

Οταν ήμουν παιδί άκουγα τους μεγάλους να λένε: Γρίπη είναι· θα περάσει. Τις τελευταίες μέρες ο πλανήτης είναι σε συναγερμό για τον νέο κοροναϊό.

Αυτό όμως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο για κάποιον ιό γρίπης.

Τελικά πού βρίσκεται η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι οι ιοί της γρίπης είναι επικίνδυνοι και σε κάποιες περιπτώσεις δυνητικά θανατηφόροι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη ή επιπλοκές της.

Πώς όμως οι ιοί της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν θάνατο;

Οι ιοί αυτοί προσβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι επιφορτισμένο με την άμυνα του οργανισμού, είτε ΑΜΕΣΑ καταστέλλοντας το και προκαλώντας δευτερογενείς λοιμώξεις και επιπλοκές από άλλα όργανα πέρα του αναπνευστικού, είτε ΕΜΜΕΣΑ καθώς το ανοσοποιητικό καταστρέφει τους ιστούς του σώματος που φιλοξενούν τον ιό της γρίπης στην προσπάθειά του να θεραπευτεί ο οργανισμός αλλά τελικά προξενεί ανεπανόρθωτες βλάβες σε όργανα και κυρίως στους πνεύμονες.

Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που θεωρούνται πιο ευάλωτοι από τους υπόλοιπους. Αυτές είναι τα παιδιά ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι, και οι πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα κυρίως καρδιολογικό ή αναπνευστικό.

Οι ιοί της γρίπης έχουν ένα επιπλέον επικίνδυνο χαρακτηριστικό. Συνεχώς μεταλλάσσονται, γι’ αυτό και εμφανίζονται κάθε τόσο νέα στελέχη. Η ικανότητά τους αυτή προκύπτει από τη δυνατότητά τους να προσβάλουν και ζώα (πτηνά, χοίρους, αγελάδες, αρουραίους, ερπετά, νυχτερίδες κ.ά.) και μέσα από αυτά να αλλάζουν μορφή και να επαναμολύνουν τον άνθρωπο.

Από την άλλη το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι σε πολλές περιπτώσεις ήδη εξασθενημένο λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης, πλημμελούς εμβολιασμού, λανθασμένης διατροφής και καθημερινότητας (υπερκόπωση, stress) αλλά και άσκοπης υπερκατανάλωσης φαρμάκων όπως αντιβιοτικών.

Ένας άλλος λόγος γρήγορης εξάπλωσης των επιδημιών είναι οι αυξανόμενες μετακινήσεις ανθρώπων και ο έντονος συγχρωτισμός. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο η έξαρση της γρίπης συμβαίνει αρχές Ιανουαρίου μετά τις γιορτες και διακοπές με μετακινήσεις και συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.

Ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να προστατευτούμε και να περιορίσουμε το πρόβλημα;

Πρώτο και σημαντικότερο είναι ο εμβολιασμός και οπωσδήποτε των ευπαθών ομάδων. Είναι αδιανόητο να μην καλύψουμε ό,τι και όσο μπορούμε.

Δεύτερο πρέπει να σεβόμαστε τον διπλανό μας. Είναι απαράδεκτο να είμαστε άρρωστοι και να εκθέτουμε και τους γύρω μας βήχοντας στο πρόσωπο τους, μη φορώντας προστατευτική μάσκα, στέλνοντας άρρωστα τα παιδιά στο σχολείο.

Τρίτον προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση και ισορροπία (σωστή διατροφή, άσκηση, απαιτούμενη ξεκούραση).

Επίσης φροντίζουμε καθημερινές συνήθειες όπως πλύσιμο χεριών, σωστό αερισμό χώρων, αποφυγή συνωστισμού, προληπτικά χρήση μάσκας.

Τέλος η ενημέρωση και η συμβουλή από ειδικούς συχνά σώζει ζωές.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω τα αντανακλαστικά των πολιτών και του κράτους στην Κίνα. Σε μια έντονα πυκνοκατοικημένη περιοχή και σε περίοδο διακοπών (Πρωτοχρονιά στην Κίνα) κατάφεραν εκατομμύρια άνθρωποι να περιοριστούν στα σπίτια τους, να φορούν μάσκες και να υπακούουν τις υγειονομικές υπηρεσίες. Από την άλλη το κράτος σε χρόνο ρεκόρ χτίζει νοσοκομείο χιλίων κλινών στην περιοχή για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Αποφεύγω να υποθέσω τα ελληνικά αντανακλαστικά σε αναλογη περίπτωση.

Εδώ συνήθως λέμε ο Θεός να βάλει το χέρι του· όταν εμείς φτερνιζόμαστε και δεν βάζουμε το δικό μας χέρι μπροστά στο στόμα μας…

* Μαιευτήρας Γυναικολόγος