Γόνιμος διάλογος στην διημερίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ιόνιο Βουλή, την Παρασκευή 2/6 και το Σάββατο 3/6/2017.

Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος αναφερόμενος στην ευκαιρία που παρέχεται μέσω του ανοικτού, σε όλους, διαλόγου για τη διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης και την έκδοση συμπερασμάτων, τα οποία ακολούθως θα ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή Διαλόγου για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η επιλογή του χώρου της Ιονίου Βουλής μόνο τυχαία δεν είναι, τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη μια φορά ότι το Ιόνιο ήταν ανέκαθεν λίκνο δημοκρατίας, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και προώθησης υψηλού επιπέδου διαβούλευσης. Ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε την ουσιαστική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος με άμεσες και υλοποιήσιμες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν οδικό χάρτη του κράτους, του δημοσίου και των αυτοδιοικητικών δομών. Τόνισε δε, ακόμη μια φορά, ότι μέσω της αναθεώρησης πρέπει να δοθούν οι αρμοδιότητες στις περιφέρειες και να αρθούν τα εμπόδια ώστε να γίνουν πραγματικές αναπτυξιακές οντότητες ικανές να στηρίξουν την ελληνική κοινωνία.

Τη διημερίδα χαιρέτισαν καταρχήν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθηγητής Μιχαήλ Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων και ενημέρωσε παράλληλα για ζητήματα που έχουν τεθεί, έως τώρα, από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς σε όλη τη χώρα. «Το Σύνταγμα περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες διατυπώθηκαν σε μια περίοδο που η συγκυρία ήταν διαφορετική» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κοινωνία παράγει ιδέες και αιτείται ρυθμίσεων. «Ποια είναι τα ζητήματα που χρήζουν συνταγματικών ρυθμίσεων θα τα κρίνουν οι νομοθέτες», είπε.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και θα πρέπει να εκπέμψει την πρόθεση εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. «Οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο» είπε και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα. Άφησε αιχμές για την «παρακώλυση των τοπικών αρχών από τον κάθε επίτροπο και ελεγκτικό συμβούλιο» και ζήτησε λιγότερο κράτος και περισσότερη αυτοδιοίκηση. «Δεν μπορεί ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι» είπε υπενθυμίζοντας ότι σε επίπεδο Ευρώπης η διαχείριση των πόρων είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ.

Στη διημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ακόμη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρώην Υπουργός και αναπληρωτής Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ακόμη σύντομο χαιρετισμό έκαναν ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Κρητικός και ο πρ. βουλευτής και εκπρόσωπος της ΝΕ Κέρκυρας της Λαϊκής Ενότητας Στέφανος Σαμοΐλης καθώς και ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης» Γιώργος Καλούδης (ήταν και εισηγητής στη διημερίδα), ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω της συμμετοχής του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την προκαταρκτική εξέταση του πρ. υπουργού Γ. Παπαντωνίου.

Στο διήμερο της συζήτησης – διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εισηγήσεις κατέθεσαν στο πλαίσιο του διαλόγου (σύμφωνα με τη σειρά που παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις τους) οι:

  •  Γιώργος Χονδρογιάννης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας
  •  Χρήστος Μωραΐτης, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
  •  Σπύρος Ζουμπουλίδης, εκπρόσωπος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με -Αναπηρία, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας
  •  Γιώργος Σκλαβούνος, πρόεδρος Κέντρου Unesco Ιονίου
  •  Δημήτρης Μεταλληνός, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας Ιονίου Πανεπιστημίου
  •  Γιώργος Καλούδης, δικηγόρος, επικεφαλής παράταξης «Επτανησιακή Αναγέννηση» στο Π.Σ. Ιονίων Νήσων
  •  Θεόδωρος Παππάς, αναπληρωτής Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου
  •  Γιάννης Βραδής, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας
  •  Κώστας Μουζακίτης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας
  •  Ιωάννης Δραγώνας, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
  •  Γιώργος Καρύδης, δικηγόρος, αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας
  •  Νίκος Τρίαντος, πρόεδρος ΤΕΕ παραρτήματος Κέρκυρας
  •  Γεράσιμος Παναγιωτάτος – Τζάκης, δικηγόρος, επιστημονικός συνεργάτης Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.