Δίκη Χρ. Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα αλλά και στον Γιώργο Ρουπακιά.

Μόνο σε 4 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Λαγός στο παρά ένα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Διόρισε δικηγόρο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη. Τι είπε και τι ζήτησε ο δικηγόρος. Διασκέπτεται το δικαστήριο.

Συνολικά, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικό σε 14 καταδικασθέντες.Με την απόφαση δικαστηρίου αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά μόνο σε τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στον Νίκο Μίχο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, στον Μιχάλη Αρβανίτη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Δημήτριο Αγριογιάννη, Αναστάσιο- Μάριο Αναδιώτη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαρία, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Γεώργιο – Χρήστο Τσακανίκα, Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη.Στους Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Από τους δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στους οποίους χορηγήθηκαν ελαφρυντικά, οι τέσσερις είναι από την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, 4 από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ένας από την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ. Την δίκη παρακολουθεί και σήμερα η Μάγδα Φύσσα.Λίγα λεπτά μετά τις 10 έφτασε στο Εφετείο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Ο ευρωβουλευτής, μπήκε από την πλαϊνή πόρτα.

Ο Πλεύρης, ο Κολοκοτρώνης και ο ΠλαπούταςΟ ίδιος μπήκε στο δικαστήριο και αφού ζήτησε και πήρε τον λόγο είπε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο: «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας». Διόρισε δικηγόρο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη.

Την εξαίρεση όλης της έδρας του δικαστηρίου ζήτησε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης αναπτύσσοντας το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της έδρας του δικαστηρίου, των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της σύνθεσης, πλην της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα.

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι  εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη», είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα».

Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί  με την ανοχή του δικαστηρίου σας. Υπαρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Εγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην επηρεαστήκατε. Απλή υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί αρκεί για να καταθέσουμε την αίτηση εξαίρεσης. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι «δεν είναι αθώοι». Η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη. Και αυτή η ανοχή σας μας δίνει την υπόνοια ότι πρόκειται περί επιδικομασίας.

Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της εισαγγελέως  επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου. Γραφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν οτι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες, δεν κάνατε μια δήλωση.

Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο  ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις. Αλλα δεν υπάρχει νόμος που να τα απαγορεύει. Καλυτερα να τους εκτελούσατε. Καμία σχέση με τη Νυρεμβέργη που λένε. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Πλεύρης.Και συνέχισε: «Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγορησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης.

Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως. Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματοσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός. Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα  αυτής της δικης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης και Πολυζωίδης…». (σ.σ. Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης μαζί με τον Γεώργιο Τερτσέτη, αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση καταδίκης σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα για εσχάτη προδοσία).

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Πανηγύρια έξω από το Εφετείο

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

(newsit.gr)