Δεν είναι …«πρωταπριλιάτικο»! Συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν ως τον Μάιο, μετά από πρόσκληση του Κορεάτη δικτάτορα

Για πολλούς η εξέλιξη ήταν τόσο απροσδόκητη, όσο και εντυπωσιακή: ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε την Πέμπτη να συναντηθεί το προσεχές διάστημα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν! 

Και είναι απροσδόκητη επειδή οι δύο ηγέτες ενεπλάκησαν, μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία, σε μια επιθετική ανταλλαγή απειλών και προσβολών. Ο τόπος και η ημερομηνία της συνάντησης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Αυτή η ανατροπή, αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφεται έπειτα από μια διετία εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σε σύντομο διάγγελμά του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ για την ιστορική σύνοδο κορυφής.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό», είπε, εξηγώντας πως ο Κιμ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του. «Ο πρόεδρος Τραμπ (…) είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, 71 ετών, αποδέχθηκε την πρόσκληση του αινιγματικού τριαντάρη βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν επιδόθηκε επιστολή του Κιμ στον Τραμπ, όπως είχε αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, αλλά η πρόκλησή του επιδόθηκε «προφορικά».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την «αλλαγή» της στάσης της Βόρειας Κορέας και την ανακοίνωση της προσεχούς συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «το αποτέλεσμα της συνεργασίας (…) της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Άμπε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο».

Η ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον ακολουθεί την θεαματική εκτόνωση της έντασης που επιτεύχθηκε στην κορεατική χερσόνησο από την αρχή της χρονιάς, χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Ο Κιμ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007. Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ προέτρεπαν πάντως η εξέλιξη να αντιμετωπιστεί με μια δόση επιφύλαξης, έπειτα από τον πολύμηνο φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν «ιστορικό ορόσημο» για την ειρήνη.

«Η συνάντηση του Μαΐου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ορόσημο που έκανε πραγματικότητα την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε ο Μουν σε μια ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Αφού «γίνει η συνάντηση του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Κιμ μετά τη διακορεατική σύνοδο (κορυφής), η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα μπει στον σωστό δρόμο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μουν, εξαίροντας τους δύο ηγέτες διότι πήραν μία «δύσκολη» απόφαση, τόνισε ότι η ηγεσία που επέδειξε ιδίως ο Τραμπ, θα εκτιμηθεί όχι μόνο από τους Κορεάτες, αλλά και «από τους λαούς όλου του κόσμου».

(iefimerida.gr)