Δεν υπάρχει κίνδυνος από τις εξορύξεις για πετρέλαιο στο Ιόνιο

Ξεκίνησαν χθες στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου οι εργασίες 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι.

Κατά την πρώτη εισαγωγική συνεδρία, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης παρέθεσαν τις ανάγκες της περιοχής για περαιτέρω ανάπτυξη. Ενέργειακά, Επιχειρηματικότητα, Υποδομές, Τουρισμός και Μεταφορές τέθηκαν στο επίκεντρο των εισηγήσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για πιο στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων, κάτι το οποίο επισημάνθηκε και από τον κ. Σπύρο Καμπιώτη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΟΝΙΑΝ TV, ο οποίος τόνισε πως ο ρόλος του συνεδρίου αλλά και των τοπικών ΜΜΕ είναι να βοηθήσει τις κοινωνίες των περιφερειών να ξεφύγουν από την, κακώς εννοούμενη, τοπικότητα και μέσα από τη συνεργασία να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πρώτης ημέρας ήταν η ενότητα του συνεδρίου που αφορούσε τις πολιτικές ενέργειας στο Ιόνιο και οι σύνεδροι επικεντρώθηκαν στην εξόρυξη πετρελαίου και στην ασφάλεια.

Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας βήκαν χρήσιμα συμπεράσματα ενώ εξαίρετοι επιστήμονες ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους παραθέτοντας στοιχεία για τις επικείμενες γεωτρήσεις διαβεβαιώνοντας το κοινό πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας  καθώς, πέραν του ότι τα μέτρα ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Επιπλέον, ο καθηγητής  σεισμολογίας κ. Ακης Τσελέντης ήταν σαφής πως η περιοχή μας δεν κινδυνεύει από σεισμούς λόγω των εξορύξεων, καθώς η πρόκληση σεισμών έχει να κάνει με το είδος των πετρωμάτων του εδάφους, όπου ευτυχώς στην περιοχή μας δεν προσφέρονται για τη δημιουργία σεισμικών δονήσεων.

Μιλώντας από το βήμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ upstream κ. Γιάννης Γρηγορίου, προχώρησε σε μια αποκάλυψη: Μίλησε για μια μελέτη που γίνεται τις τελευταίες 15 ημέρες στον Πατραϊκό κόλπο από ερευνητικό πλοίο της εταιρίας σχετικά με το που είναι προτιμότερο να γίνουν τα «τρυπήματα» των γεωτρήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος «επηρεασμού» των ρηγμάτων που προκαλούν σεισμούς αφού από την εταιρία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

H πρώτη μέρα του 1ου Αναπτυξιακόού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων έκλεισε με κεφαλονίτικο “χρώμα” στην 3η Ενότητα «Επιχειρηματικότητα-Υποδομές-Απασχόληση», αφού ομιλητές ήταν οι κ.κ. Σταύρος Σπαθής πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης («Επιχειρηματικότητα-Απασχόληση και Υποδομές σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον», Διονύσης Γεωργόπουλος αντιπρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. (“Η διαχείρηση των φυσικών πόρων συστατικό της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης”), Βαγγέλης Βολτέρας Οικονομικός Διευθυντής της Kefalonia Fisheries («Υδατοκαλλιέργεια-Σημερινή κατάσταση-Προοπτικές») και Σοφία Γαρμπή αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κεφαλονιάς («Η στρατηγική της τοπικής ανάπτυξης μέσα από το Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης στα Ιόνια Νησιά»).

Σκοπός της συνεδρίας ήταν η παρουσίαση των υφιστάμενων συνθηκών και των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το πρόγραμμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων για σήμερα έχει ως ακολούθως:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

  • 10:00-12:15/1η Ενότητα: «Τουριστική Ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά». Συντονιστής: Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γενική Γραμματέας Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, Μάνος Κόνσολας, Τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Πρόεδρος ΟΚΕ, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Ευάγγελος Κεκάτος, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κεφαλονιάς, Θεόδωρος Κροκίδας, αεροπορική εταιρεία SKY-EXPRESS, Αγησίλαος Κονιδάρης, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Παρεμβάσεις: Φωτεινή Βάκη, βουλευτής Κέρκυρας.

Ερωτήσεις-Συμπεράσματα.

  • 12:30-14:00/2η Ενότητα: «Μεταφορές-Συγκοινωνίες- Νησιωτικότητα». Συντονιστής: Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Παναγής Δρακουλόγκωνας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης, Αλέξανδρος Παντελειός, Πρόεδρος Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλληνίας Ιθάκης, ΤΕΕ ΤΔΕ, Σπύρος Σπαής, Μέλος ΕΟΑΕΝ, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Θεόδωρος Κροκίδας, αεροπορική εταιρεία SKY-EXPRESS. Ευστράτιος Απέργης, Γενικός Διευθυντής Levante Ferries MC, Αναστάσιος Γκόβας Δ/νων Σύμβουλος εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ». Παρεμβάσει: Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Ερωτήσεις-Συμπεράσματα

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων -1η Ενότητα: «Τουριστική Ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά»: Ο τουρισμός θεωρείται από τους σημαντικότερους κλάδους για την τοπική οικονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μέσα από τη συγκεκριμένη θεματική στοχεύουμε να αναδειχθούν οι προβληματισμοί που αφορούν το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης στη περιοχή αλλά και να κατατεθούν καινοτόμες προτάσεις και πρακτικές που θα αποτελέσουν ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου και προβληματισμού για τους φορείς αλλά και τους επιχειρηματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του τουρισμού. Οι ανοδικοί δείκτες τουριστικής ανάπτυξης και η αυξημένη προσέλευση επισκεπτών στα Ιόνια Νησιά (εγχώριων και διεθνών) υποδεικνύουν εμφατικά ότι η χρονική συγκυρία επιβάλει την ουσιαστική αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Ιονίων Νήσων. Στόχος της συνεδρίας είναι η περιγραφή των χαρακτηριστικών, των δυνατοτήτων αλλά κυρίως των προϋποθέσεων ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στην δυτική πλευρά της χώρας. Το αντικείμενο της συνεδρίας απευθύνεται στους φορείς στρατηγικού προγραμματισμού, τις επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες, κ.λπ.), τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων και του τουρισμού, τις ενώσεις επιχειρηματιών, τους εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, τους ερευνητές – μελετητές αλλά και σε όσους έχουν ενδιαφέρον για το «καλό πρόσωπο» των Ιονίων Νήσων.

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων-2η Ενότητα: «Μεταφορές-Συγκοινωνίες-Νησιωτικότητα»: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στο νησιωτικό χώρο είναι αρκετές και θα αποτελέσουν το θέμα συζήτησης της συνεδρίας. Στα πλαίσια αυτής θα κατατεθούν σκέψεις και απόψεις, θα τεθούν προβληματισμοί σχετικά με τις πάσης φύσεως επιδράσεις των επενδύσεων στον τομέα των μεταφορών ώστε μέσα από έναν γόνιμο διάλογο να δοθούν «απαντήσεις» και να τεθούν οι βάσεις για να υλοποιηθούν τα βέλτιστά για τη τοπική κοινωνία. Επίσης, θα παρουσιαστούν συγκροτημένα οι επερχόμενες επενδύσεις στον τομέα των συγκοινωνιών – μεταφορών και τα οφέλη που απορρέουν από αυτές σε όλους τους τομείς (οικονομία, απασχόληση, περιβάλλον). Η δυνατότητα προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μετακίνησης και μεταφορών τόσο μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όσο και με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητούμενα.

Ερωτήσεις-Συμπεράσματα.