Δεν ψηφίστηκαν, παρ’ ότι προτάθηκαν από τον πρωθυπουργό, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αρ. Μπαλτάς!

– Δεν ψηφίστηκαν παρότι προτάθηκαν από τον πρωθυπουργό η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αριστείδης Μπαλτάς
– Μήνυμα προς τον Τσίπρα και οι 38 λευκές ψήφοι για τον μοναδικό υποψήφιο γραμματέα
– Επανεξελέγη γραμματέας του Κόμματος ο Παναγιώτης Ρήγας, με 75% των ψήφων
– Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από την Κεντρική Επιτροπή με τον Τσίπρα να αφήνει εκτός πρότασης τον υπουργό Ενέργειας
– “Ή στο Ενέργειας ή πουθενά” λέει ο Πάνος Σκουρλέτης

Σχεδόν μια μέρα διήρκησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μόνο σε καλό δεν βγήκε στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα δεν περίμενε την… πολυεπίπεδη εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ένα σώμα που θα περίμενε κανείς να είναι πιο εύκολα ελεγχόμενο από το ίδιο το Συνέδριο του Κόμματος, που ο πρόεδρος με ένα “νεύμα” του, έπεισε ακόμη και να αλλάξει την απόφασή του.

Οι “ήττες” Τσίπρα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση των ονομάτων που ψηφίστηκαν που θα αποτελέσουν τη νέα Πολιτική Γραμματεία κι αυτό καθώς δύο από τις αρχικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αποδοκιμάστηκαν από το σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Πολιτισμού, βρέθηκαν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς τα μέλη της ΚΕ προτίμησαν τις κυρίες Φωτεινή Βάκη και Τασία Χριστοδουλοπούλου που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση.

Η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

Πολιτικό Συμβούλιο
Βάκη Φωτεινή
Βούτσης Νίκος
Δούρου Ρένα
Δραγασάκης Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Παππάς Νίκος
Σβίγκου Ράνια
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλόπουλου Τασία

Εκτελεστικό Συμβούλιο
Αναγνωστοπούλου Σία
Δημητριάδης Δημήτρης
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα
Καλαμαρά ‘Εφη
Καλκανδής Πέτρος
Καραγεώργος Πέτρος
Κνήτου Κατερίνα
Κοτσακάς Αντώνης
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μανταδάκης Άγγελος
Μπουρνούς Γιάννης
Σκορίνης Νίκος
Υδραίος Μιχάλης
Χριστόπουλος Αλέξης

Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.

Οι “ισορροπίες” του κυβερνητικού οργάνου

Στο πιο “αναβαθμισμένο” κομμάτι της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με όσα αφορούν την κυβερνητική πολιτική του κόμματος, οι ισορροπίες διαμορφώθηκαν ως εξής: Τρεις για την Ενωτική Κίνηση (Βάκη, Παππάς, Τζανακόπουλος), τρεις για τους 53+ (Σβίγκου, Τσακαλώτος, Χριστοδουλοπούλου), δύο από την Πλατφόρμα 2010 (Μπαλάφας, Δούρου), δύο από το κέντρο (Βούτσης, Φίλης) και ο Γιάννης Δραγασάκης που είναι… μια τάση από μόνος του!

Πρόβλημα και με τον γραμματέα

Ούτε όμως και η εκλογή του μοναδικού υποψηφίου Παναγιώτη Ρήγα, μπορεί να ευχαριστεί τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό καθώς ο Π. Ρήγας επανεξελέγη με 111 από τις 149 έγκυρες ψήφους, κάτι που σημαίνει πως 38 μέλη της ΚΕ, δηλαδή το 25% δεν τον ψήφισε. Με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να έχει λάβει στο Συνέδριο ποσοστό 93%, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερα ποσοστά για τις επιλογές του.

Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε!

Στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν συμπεριλαμβανόταν ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που πιθανότατα σημαίνει, πως δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση έπειτα από τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Άλλωστε ο Πάνος Σκουρλέτης, είναι από αυτούς που έχουν διαφωνήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και έχουν στραφεί ενάντια στο πρώην στέλεχος του κόμματος και νυν επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα.

Και ο Δρίτσας εκτός!

Τόσο τον Πάνο Σκουρλέτη όσο και τον Θοδωρή Δρίτσα, πρότειναν άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο όργανο. Οι δύο φέρονται να αρνήθηκαν την πρόταση. Αυτό σημαίνει πιθανότατα πως αμφότεροι έχουν αποδεχθεί πως δεν θα βρίσκονται στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα και πως το “διαζύγιο” με τα υπουργεία τους είναι ως και… συναινετικό. Αντίθετα Φωτεινή Βάκη και Τασία Χριστοδουλοπούλου που προτάθηκαν για το συγκεκριμένο όργανο, αποδέχτηκαν την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει τον ανασχηματισμό που… έρχεται, πρώτα από το κόμμα του.

Ή το Ενέργειας ή τίποτα

Αποφασισμένος είτε να μείνει στο υπουργείο που βρίσκεται ήδη, είτε να παραμείνει απλός βουλευτής εμφανίστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει αν αφαιρεθεί από τις αρμοδιότητές του το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, αλλά και πως δεν σκοπεύει να αποδεχτεί ούτε τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.

(newsit)