Διάσωση θαλάσσιας χελώνας

Το απόγευμα της Τρίτης η ομάδα Wildlife Sense διέσωσε θαλάσσια χελώνα που είχε παγιδευτεί με αγκίστρια και παραγάδι στο λιμάνι της Σάμης.

Η αρσενική χελώνα είχε δύο αγκίστρια τύπου σαλαγκιάς βαθιά καρφωμένα στα μπροστινά της πτερύγια. Και τα δύο είχαν χοντρές πετονιές που είχαν σφιχτεί γύρω από τα πτερύγια. Η μία πετονιά είχε μήκος περίπου δέκα μέτρα και στην άκρη ήταν δεμένο ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού. Αυτή η κατασκευή συχνά χρησιμοποιείται για χταπόδια και είναι πολύ επικίνδυνη γιατί δεν επιτηρείται.

Υπάλληλοι από το εστιατόριο “Αντώνης” μας ειδοποίησαν και η ομάδα έφτασε στο σημείο πολύ γρήγορα. Η χελώνα τοποθετήθηκε σε ειδικό φορείο, όπου τα αγκίστρια και η πετονιά αφαιρέθηκαν, έγινε γενικός έλεγχος και μετρήσεις, και τοποθετήθηκαν ετικέτες ταυτοποίησης που χρησιμεύουν στην μελέτη το πληθυσμού. Αμέσως μετά, η χελώνα επέστρεψε στην θάλασσα όπου ελπίζουμε να παραμείνει υγιής.

Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας ειδοποίησαν και τους κατοίκους και επισκέπτες της Σάμης για την θερμή τους υποστήριξη.

Νίκος Βαλλιάνος

Wildlife Sense