Διαδοχικές συναντήσεις του δημάρχου Ιθάκης Διονύσης Στανίτσα με υπουργούς

Συνάντηση-σύσκεψη με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιό είχε πρόσφατα ο δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας, παρουσία της βουλευτού του Νομού Αφροδίτης Θεοπεφτάτου και του εκπροσώπου της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Ιθάκης Κωνσταντίνου Καραβία.

Στα πλαίσια της επίμονων και συνεχόμενων προσπαθειών της δημοτικής αρχής της Ιθάκης για την επαναλειτουργία της γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα και σε συνέχεια της επιστολής Στανίτσα της 17ης/5/2017 προς το Υπουργείο Ναυτιλίας με αίτημα την επιχορήγηση της γραμμής, ελήφθη χθες η απόφαση σύγκλησης κοινής σύσκεψης του Υπουργείου και όλων των εμπλεκομένων ναυτιλιακών εταιριών, τόσο του Νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης όσο και άλλων ενδιαφερομένων, μέσα το πρώτο 15θήμερο του Οκτωβρίου 2017, ώστε να εξεταστούν και να οριστούν τα προαπαιτούμενα.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκαν επίσης α) η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 200.000 για την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης 200 κυβικών στην Βόρειο Ιθάκη από το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και β) η άμεση αδειοδότηση του έργου ασφαλτόστρωσης του παραλιακού δρόμου βαθέως ύψους 65.000 ευρώ καθώς προμήθεια και τοποθέτηση pillars για Παροχή Ρεύματος και Νερού στο λιμάνι βαθέως ύψους 130.000 ευρώ , από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλληνίας-Ιθάκης.

Παράλληλα με την προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και με ορίζοντα το αμέσως επόμενο Συμβούλιο των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, υπήρξε και δεύτερη, προπαρασκευαστική σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και εφοπλιστικών παραγόντων που διεξήχθη με πρωτοβουλία του εφοπλιστή Σίμου Παλιού της DIANA MARITIME στα γραφεία του, παρουσία του Υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και της βουλευτού του Νομού Α. Θεοπεφτάτου, του δημάρχου Ιθάκης Δ. Στανίτσα και του δημοτικού συμβούλου Σάμης με την παράταξη “Ανεξάρτητη Κεφαλονιά”, Θεόδωρου Φλωράτου. Στόχος της συνάντησης ήταν να εξεταστούν οι ρεαλιστικές δυνατότητες μιας σταθερής και μόνιμης επαναλειτουργίας της γραμμής Ιθάκης-Σάμης-Πάτρας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν σε ρόλους επιστημονικών συμβούλων ο Γιώργος Αλ. Γράτσος, ο σημερινός πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο Γιώργος Ξηραδάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ναυτιλιακών Συμβούλων XRTC Business Consultants Ltd, ως ειδικός αναλυτής, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας της γραμμής και να παρουσιαστεί στην επόμενη συνάντηση η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα σε τρείς εβδομάδες και οπωσδήποτε πριν το επόμενο Σ.Α.Σ.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Ιθακης ειχε ενημερωτική συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, παρουσία της βουλευτού Α. Θεοπεφτάτου και του Κ. Καραβία, κατά την οποία εξετάστηκαν οι ανάγκες αναβάθμισης του επιπέδου πυροπροστασίας και πυρασφάλειας της Ιθάκης, για την καλλιτερη οργάνωση των οποίων ο δήμαρχος Ιθάκης ζήτησε ένα πυροσβεστικό όχημα για την Πολιτική Προστασία του Δήμου καθώς και την άμεση επισκευή του κτιρίου του Αστυνομικού Τμήματος Ιθάκης, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στέγασης και καλής λειτουργίας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ιθάκης.

Από πλευράς Υπουργείου, ο Δήμαρχος Ιθάκης έλαβε διαβεβαίωση για την άμεση απόκτηση του πυροσβεστικού οχήματος, καθώς και για την εκπόνηση σχετικής μελέτης πάνω στην προτεινόμενη συστέγαση και την ένταξη του έργου της επισκευής σε ΠΕΠ – ΕΣΠΑ 2014-2020.