«Διαμαρτύρομαι για τις πρόχειρες εκτιμήσεις που έγιναν στην Πύλαρο…»

O συμπατριώτης μας Oδυσσέας Στ. Βρεττός από πέρυσι έστειλε την ακόλουθη αναφορά-διαμαρτυρία με θέμα: «Πλημμύρες στην Πύλαρο και στον Καραβόμυλο».

Σάμη 9-11-2015

Προς:
1. κ. Αντιδήμαρχο Δημοτικού Διαμερίσματος Πυλάρου.
2. κ. Δήμαρχο Κεφαλονιάς
3. κ. Βουλευτή Κεφαλονιάς
4. κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
5. Υπουργείο Περιβάλλοντος
6. κ. Εισαγγελέα Κεφαλονιάς

Διαμαρτύρομαι για την πρόχειρη και βολική εκτίμηση ότι οι πρόσφατες πλημμύρες οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η εκτίμηση έγινε από τους διάφορους υπεύθυνους, οι υποίοι δεν έλαβαν υπόψη τους τη συμβολή των νερών της βροχής από τους δρόμους (γήπεδα και σχεδόν αεροδιαδρόμους) επί της Αγίας Δυνατής που πέφτουν στα ρεύματα και στις χαράδρες και κάνουν τα φαινόμενα ακρότατα και πολύ επικίνδυνα.

Τα τόσο ακραία φαινόμενα συμβαίνουν μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που ενεργοποιήσανε το ρέμα στα Τραχόνια και Κοίλο Δρακοπουλάτων που καταλήγει στο πεδινό Δρακοπουλάτων και Αγίας Ευφημίας και μελλοντικά θα γίνει σοβαρός κίνδυνος για την Αγ. Ευφημία, των οποίων θα χτυπήσει στο κέντρο.

Τα ρέματα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν κατάφυτα από ελιές και στεγαζόντουσαν 5-6 μαντριά για πρόβατα και φαίνονται τα υπόλοιπα από τους τσάρκους και τις στρούγγες και τα ρέματα ήταν καλλιεργήσιμα σε ποσοστό 68%-70%.
Αυτά φαίνονται στο video και στις φωτογραφίες που παραθέτω, για να ενεργοποιήσω το ενδιαφέρον των αρμοδίων.

Στα γέρματα της Αγίας Δυνατής υπάρχουν έξι ρέματα (τα αυλάκι των Μακρυωτίκων, παλιό παραδοσιακό με μεγάλη νεροσυρμή, της Μέλισσας που καταλήγει στου Παγή τις ελιές, η λαχτιά στα Τραχόνια. Σ’ αυτά τα τρία συμβάλλουν τα καναλέτα των δρόμων και είχαμε κατεβασιές.

Στα άλλα τρία ενδιάμεσα:¨ Του τρουμπεζίν, του Μπιρνιά που καταλήγει στο προπολεμικό γεφύρι, πάνω από τα Δρακοπουλάτα και από τα Ρόγγια, που καταλήγει στα Μαρτάλα δεν έχουμε συμβολή των νερών των δρόμων και δεν είχαμε κατεβασιά, ενώ ήτανε στο κέντρο της καταιγίδας.

Στη μεγάλη νεροποντή του 1956 σύρανε όλα και φαίνεται από τους βάραγγες που έχουν σχηματιστεί. Στη λαχτιά στα Τραχόνια το νερό διοχετεύτηκε κάτω από το δρόμο μέσα από ένα μπούζο έκτασης μιάς αγκαλιάς, που δεν χώραγε ένα παιδί να περάσει. Ηταν σχεδόν ανεπαίσθητο και δεν παρέσυρε τα 6-7 μαντριά, που υπήρχαν στη συνέχεια του. Δεν υπήρχαν τότε οι δρόμοι των ανεμογεννητριών.

Στο video βλέπετε:¨ 1. To στηθαίο στη στροφή στα Δρακοπουλάτα, που μετατρέπει το δρόμο σε χείμαρρο, γιατί ρίχνει το νερό και τις πέτρες που κατεβαίνουν στο δρόμο.
Για να είμαι δίκαιος πληροφορήθηκα ότι το παρατήρησε η κ. βουλευτής και ζήτησε έρευνα.
Δικαιούμαι να ζητήσω την παρέμβαση του κ. εισαγγελέα, αν αυτοορίζει ο νόμος για κακή μελέτη και παραλαβή.

2. Τα νερά που ξεχυλίσανε από τα Τραχόνια, έχουν γδάρει τα κανάλια και από τις δύο πλευρές του δρόμο προς Θέματα και την επόμενη φορά απειλούν την άσφαλτο. Επίσης φαίνεται ότι το φρεάτιο που έγινε στα Τραχόνια δεν δούλεψε και δεν δουλεύει και επιβάλλεται η κατασκευή γεφυριού.

3. Παραθέτω φωτογραφίες της περίφραξης στο αυλάκι στα Μακρυώτικα, για να φανεί η ικανότητα ή το αντίθετο των τότε Δημοτικών Αρχών που επόπτευαν και τα έργα των ανεμογεννητριών. Επί 4-5 χρονιά δουλεύανε και μπουλντόζες, για να το φτιάξουνε και τα πήρε το νερό. Μήπως πρέπει να επιληφθεί ο κ. εισαγγελέας; Μήπως έστω και καθυστερημένα, μπορούμε να ενημερωθούμε πόσο κόστισαν;

Παρατηρώντας από τη Σάμη το κομμάτι του δρόμου της Ανω Αγίας Δυνατής, βλέπει κάποιος τις 2-3 νεροσυρμές που έχουν δημιουργήσει οι υδρορροές προς τον Καραβόμυλο και υπόλοιπες 4-5 στο πλάι της Παγανιάς μετά τον Πάδο που καταλήγουν στο Μαυροσπήλιο και από εκεί στα Τραχόνια.

Oλα αυτά τα νερά με ένα κανάλι 30 μ. προτείνω να διοχετευτούν στους λεγόμενους ποταμούς της Ανω Αγ. Δυνατής που καταλήγει στο αυλάκι των Μακρυωτίκων, για να ανακουφιστεί το ρέμα προς Τραχόνια-Δρακοπουλάτα.
Στο αυλάκι των Μακρυωτίκων να γίνει μεγάλο λάκος, που να σβήνει η ορμή των νερών που πέφτει από την Πάνω Αγ. Δυνατή ως καταρράκτης και να ακολουθεί στρωτή ροή στο ισόπεδο σχεδόν αυλάκι, μέχρι το δρόμο.

Να μην επιτρέπεται η διάνοιξη δρόμων κατά μήκος του αυλακιού, γιατί μετατρέπεται ακολούθως σε ξεροπόταμο. Από τότε παρατηρήθηκε η νεροσυρμή.

Στη θέση Ξεροπόταμος, το υλικό που έχει κατεβάσει το νερό να επιτρέπει, αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να μετατραπεί σε άμμο, για να μην το φτάσει επόμενο νερό στην Αγ. Ευφημία και στην Αγ. Ευφημία στο Φανάρι.
Η αναφορά μου αυτή απεύχομαι να ξαναγίνει επίκαιρη όταν το νερό από τα Τραχόνια φτάσει στην Αγ. Ευφημία.

Θεωρώ ότι η πλημμύρα είναι γεγονός που πρέπει να ανησυχήσει κάθε ιθύνοντα και δεν είναι μεγάλος κόπος να παρατηρηθούν οι επιπτώσεις σε όλη την έκταση και κυρίως 300-400 μ. μετά τα Δρακοπουλάτα, στο φαράγγι τους, από κάποιον υπεύθυνο πραγματογνώμονα.

O Αναφέρων
και διαμαρυρόμενος
OΔ. ΒΡΕΤΤOΣ