Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στις 8 και 9 Δεκεμβρίου από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Το Παράρτημα Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΕΑΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφικού Ελέγχου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που διενεργείται σε συνεργασία με τον Δήμο Κεφαλονιάς και θα γίνει στο Αργοστόλι (γραφεία ΛΥΣΙΠΠΗ στην Αγορά Αργοστολίου) στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2016.

Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες ηλικίας από 40 έως 70 ετών, χωρίς ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό και να μην είναι σε έμμηνο ρύση.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πλέον συχνός στις γυναίκες στην Ελλάδα και κάθε χρόνο εμφανίζονται 5000 νέα περιστατικά.

Παρά το γεγονός της υψηλής συχνότητας, πολλές γυναίκες καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους και να οδηγούνται στην πλήρη αποθεραπεία και αυτό οφείλεται, αφ’ ένός στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και στην εξέλιξη των θεραπευτικών παρεμβάσεων και αφ’ εταίρου στην εξάπλωση των εξετάσεων προληπτικού ελέγχου, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, όπου η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ίαση.

Η εξέταση επιλογής για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία και ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και με τους σύγχρονους μαστογράφους, όπως αυτός που θα χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα, η ακτινοβολία είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται σε ένα πανελλαδικό πρόγραμμα της ΕΑΕ στα πλαίσια πληθυσμιακού ελέγχου που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ενώ στον νομό μας έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις στο παρελθόν.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προληπτικών μαστο γραφιών, το Παράρτημα της ΕΑΕ του νομού μας, θα πραγματοποιήσει ημερίδα ενημέρωσης κοινού με θέμα την «έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού».

(Παράρτημα Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΕΑΕ)