Εγκρίθηκαν επιτέλους 3 νέοι διορισμοί στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

Εγκρίθηκε- επιτέλους – από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΔΙΠΑΑΔ /Φ.ΕΓΚΡ./104/ 13657/16-7-2020) η πρόσληψη τριών μόνιμων υπαλλήλων για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

Ανάμεσα στις συνολικά 19 εγκριθείσες θέσεις μόνιμου προσωπικού για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας και τις 9 για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνονται 3 θέσεις για τη Βιβλιοθήκη μας: 1 βιβλιοθηκονόμος ΤΕ, 1 οδηγός ΔΕ και 1 καθαρίστρια ΥΕ. Θα ακολουθήσει βέβαια  προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για την κάλυψη των παραπάνω θέσεων. Θέλουμε να ελπίζουμε πως δε θα υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση στην όλη διαδικασία.

Όσοι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται καλό είναι να παρακολουθούν το θέμα.

● ΞΕΚΙΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ Η ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Σύντομα θα ξεκινήσει η καταλογογράφηση των βιβλίων. Αυτές τις μέρες μέσα από την πάγια διαδικασία (ανάρτηση στο διαδίκτυο, προσφορές, επιλογή κ.λπ.) θα επιλέξουμε την εταιρεία, που θα αναλάβει να καταλογογραφήσει, σύμφωνα με τα επιστημονικώς καθιερωμένα, περισσότερα από 4.000 τίτλους βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας. Πρόκειται κυρίως για τα βιβλία της Συλλογής Νίκου Λιναρδάτου (περίπου 2.500 τίτλοι) και για εκατοντάδες άλλα, που προέρχονται από δωρεές αλλά και από αγορές της ίδιας της Βιβλιοθήκης.   

● ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΩΝ

Συνεχίζουμε το έργο της συντήρησης βιβλίων και άλλων κειμηλίων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης-Μουσείου, καθώς αποστέλλεται νέο «πακέτο» επίπλων και ετοιμάζεται νέο «πακέτο» βιβλίων και ένα σύνολο αμφίων του μητροπολίτη Κωνσταντίνου Τυπάλδου Ιακωβάτου. Μέσα στον  Οκτώβριο θα έχουμε παραλάβει συντηρημένους τους 4 μεγάλους τόμους του Λευκώματος Ανατομίας (έκδοση του 1800 στη Ρώμη).

● ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Επειδή η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα, κρίναμε σκόπιμο να αναστείλουμε, τουλάχιστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, τη λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης. Το βιβλιοαυτοκίνητό μας, δηλαδή, δε θα επισκεφτεί τα περιφερειακά Σχολεία του νησιού μας. Ζητούμε συγγνώμη από τους μαθητές, τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να  επιτρέψουν την εμφάνιση του βιβλιοαυτοκίνητου στα σχολικά προαύλια και την είσοδο των μαθητών σε αυτό. 

● ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ 

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη με την ιδιότητά της ως Μουσείου Ιακωβάτων συμμετέχει στις διαδικασίες συγκρότησης ενός Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων. Συγκεκριμένα, ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία των υπευθύνων του Μουσείου του Ιόνιου Πανεπιστημίου για τη συγκρότηση ενός Δικτύου Μουσείων στα Ιόνια Νησιά, στο οποίο συμμετέχουν μουσεία από την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Ιθάκη και τον Καστό. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι αφ’ ενός η καταγραφή των αναγκών, των προβλημάτων και των προοπτικών των συνεργαζόμενων μουσείων, ώστε να προωθηθούν κατάλληλα και να αντιμετωπιστούν μέσω συνεργασίας σε οικονομικό αλλά κυρίως σε επιστημονικό επίπεδο, αφ’ ετέρου η προβολή και η ενίσχυση της κοινής επτανησιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.   

● Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης» (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ). Έτσι, ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.

● ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα Σύμμικτα Παλικής, την πρόσφατη έκδοση (2019) της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, με ποικίλα θέματα (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.), είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι. 

Δύο τόμοι, 1.130 σελίδες, μόνο 40 ευρώ.

● ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Απευθύνουμε ευχαριστίες σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που προσφέρουν βιβλία από την προσωπική ή οικογενειακή τους βιβλιοθήκη στη Βιβλιοθήκη μας.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ