Εγκρίθηκε το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2019

Στην έγκριση του Στρατηγικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2019 προχώρησε το Σάββατο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά πλειοψηφία.

Πρόκειται σύμφωνα με τον εισηγητή, Αντιπεριφερειάρχη Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Βιοτεχνίας Διονύσιο (Σάκη) Τσούκα για την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του Στρατηγικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο:

1. Η συγκεκριμενοποίηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού με σαφή αιτιολόγηση της αναγκαιότητας, της χρονικής διάρκειας, της προτεραιότητας και της κοστολόγησης κάθε έργου και δράσης.

2. Η διαμόρφωση και ολοκλήρωση της οργανωτικής αναδιάρθρωσης της ΠΙΝ ώστε να εξυπηρετεί τους συγκεκριμένους στόχους.

Το όραμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος “η συμμετοχή όλων των πολιτών σε συλλογικές πρωτοβουλίες, η αντιμετώπιση της κρίσης και της φτώχειας, η επίλυση των καθημερινών και μακροχρόνιων προβλημάτων της κοινωνίας μας, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πόρους, η ισότητα της πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια αγαθά και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας των Ιονίων Νήσων”.

Όσον αφορά στις πολιτικές της ΠΙΝ που αποτυπώνονται στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αυτές, εν συντομία, είναι:

  • Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΠΙΝ (λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής συγκυρίας) με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
  • Κοινωνική Οικονομία με επίκεντρο την ανάδειξη της Κοινωνίας των Πολιτών σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και επιμόρφωση, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο πολιτισμός, οι ήπιες μορφές τουρισμού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων και υδάτινων πόρων κ.α.
  • Προώθηση της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου και εισαγωγή και επικαιροποίηση της έννοιας του περιβάλλοντος στον σχεδιασμό της Περιφέρειας.
  • Η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Περιφέρειας στο πλαίσιο της διαρκούς αναδιαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου.
  • Τουριστική Ανάπτυξη της ΠΙΝ. Στο επίκεντρο τίθεται ο δραστικός περιορισμός της μεμονωμένης προβολής της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και του κάθε νησιού και αντικατάστασή της με την συνολική προβολή του νησιωτικού συμπλέγματος.
  • Η βελτιστοποίηση της οργάνωσης και της διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών για την ποιοτικότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επενδυτών και εξυπηρετούμενων.