Εδώ και τώρα σύγχρονα και ασφαλή Σχολεία

«Οχι άλλες αναβολές, εδώ και τώρα σύγχρονα, ασφαλή Δημόσια Σχολεία», τιτλοφορεί ανακοίνωσή της η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΛΜΕΚΙ).

H ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ αναφέρει τα εξής:

Παρακολουθώντας τα συμπεράσματα του «αναπτυξιακού» συνεδρίου, όπως τα εξέφρασε η κ. Βουλευτής σε σχετικό Δελτίο Τύπου, διαπιστώνει κανείς ότι οι λαϊκές ανάγκες για δημόσια-δωρεάν-αναβαθμισμένη παιδεία, υγεία αλλά και για πολιτισμό-αθλητισμό δεν συναντώνται πουθενά με την «ανάπτυξη» που επιδιώκουν κεφάλαιο – ΕΕ-Κυβέρνηση και τοπική Διοίκηση είτε στη Δημοτική (Δήμος Κεφαλονιάς-ΝΔ, Δήμος Ιθάκης-ΠΑΣΟΚ) είτε στην περιφερειακή εκδοχή της (Περιφέρεια Ι.Ν.-ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ).

Ιδιαίτερα και σε σχέση με τις υποδομές της παιδείας, μια γενική αναφορά για «…επίσπευση της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και ιδιαίτερα δημοσίων κτιρίων και ιστορικών μνημείων…» αφήνει απέξω το («Αναπτυξιακό Συνέδριο»), τα περισσότερα ακατάλληλα ή με μεγάλα προβλήματα σχολεία και τις σχολικές υποδομές του νομού αλλά και όλης της ΠΙΝ, που σήμερα τις χρησιμοποιούν χιλιάδες μαθητές. Την ίδια ώρα που προαναγγέλθηκε ότι το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα, την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία» χρηματοδοτείται με προϋπολογισμό 37 εκ. €(!!!), η λαϊκή ανάγκη των ασφαλών επαρκών και υγιεινών σχολικών υποδομών θυσιάστηκε στο βωμό της ενίσχυσης των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές βγάζουν τα συμπεράσματά τους και αποτιμούν τη μέχρι σήμερα δράση σαν παρακαταθήκη και ως ένα ποιοτικό στοιχείο για την συνέχιση του αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι:

  • Το κίνημα αυτό, το οποίο δρα συστηματικά για χρόνια, επέβαλε με τη συνέχεια και τον δυναμικό παρατεταμένο αγώνα του, την δρομολόγηση των επισκευών των σεισμόπληκτων σχολείων που καρκινοβατούσαν 4 χρόνια τώρα και που κυβέρνηση και τοπική διοίκηση πρόβαλαν διάφορες γραφειοκρατικές αιτιάσεις για το βάλτωμά τους.
  • Η δρομολόγηση αυτών των επισκευών των σχολείων με προϋπολογισμό 4.090.556,59 ευρώ (με τις εκπτώσεις θα γίνουν πολύ λιγότερα) έναντι του προϋπολογισμού των 11 έως και 14 εκατομμύρια που διατεινόταν ότι διέθετε η Περιφέρεια για την επισκευή των σεισμόπληκτων σχολείων και για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, δείχνει ότι πρόκειται για φθηνές επισκευές αφού έχουν περιοριστεί δραματικά τα χρήματα, στριμώχνοντας τις ζωές των μαθητών στο οικονομικό κόστος. Ουσιαστικά η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών γίνεται «πλεόνασμα» που τελικά θα διοχετευτεί και αυτό σαν επιδότηση για το κεφάλαιο.
  • Η γραμμή των φθηνών επισκευών που επέλεξαν για τα ακατάλληλα, προβληματικά και πεπαλαιωμένα σχολεία που έχουν κατ’ επανάληψη επισκευαστεί και που μόνο χάρη στην τύχη αλλά και στην αποφασιστική παρέμβαση της ΕΛΜΕ να αποτρέψει τη χρήση τους μετά τον πρώτο από τους «δίδυμους» σεισμούς δεν θρηνήσαμε θύματα (κατάρρευση τοίχου στο μηχανουργείο ΕΠΑΛ Ληξουρίου πάνω στους πάγκους των μαθητών), αποτελεί σήμερα για κυβέρνηση-Περιφέρεια και Δήμο την «λύση», αντί ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης και της κατασκευής νέων σύγχρονων ασφαλών συγκροτημάτων. Η απεμπόληση, επίσης, της συνολικής πρότασης που έχει κάνει εδώ και χρόνια και πριν τους σεισμούς η ΕΛΜΕΚΙ για κατασκευή, εκτός από το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου και του καινούριου μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου (στη θέση του παλιού), νέων σχολικών συγκροτημάτων για το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα (Ξενία το 2ο και δίπλα στο Νάπιερ το 3ο), για Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας στα Ράγια του Πόρου καθώς και Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, ανεβάζει σε πέντε τα νέα σχολεία που έχει ανάγκη ο Νομός μας. Θυμίζουμε πως σχετικές αποφάσεις είχε πάρει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κεφαλονιάς κάτω από την πίεση του κινήματος πολλές, με τελευταία εκείνη του 2008.

Επιπλέον, για τη Σάμη είχε παρθεί απόφαση για απόδοση χώρων, για νέες αίθουσες και παρεμβάσεις – θωράκιση σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις και κλειστό γυμναστήριο. Η σκάλα κινδύνου στις Κεραμειές δεν έχει ακόμη παραδοθεί!! Για την Ιθάκη είναι ανάγκη η δημιουργία εστίας για το ναυτικό ΕΠΑΛ (που συγκεντρώνει μαθητές από όλη την Ελλάδα), η αντισεισμική ανακατασκευή του οικίσκου που βρίσκεται εντός του χώρου, η συνολική ανάπλαση των κτιριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο συγκρότημα.

Τώρα σε αυτά ούτε αναφορά δε γίνεται. Κι όμως είναι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλής, υγιής, ομαλή και απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Πέρα από τα παραπάνω έχουν κατατεθεί προτάσεις για τον ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων που έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες (το τελευταίο «επεισόδιο» ήταν μετά τους σεισμούς η δέσμευση του κ. Αντιπεριφερειάρχη πως προχωρά..!!!, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας καθώς και η δέσμευση για δημιουργία εργαστηρίου αντοχής υλικών και αντισεισμικής θωράκισης με πανεπιστημιακή συνεργασία). Για αυτά υπάρχει «σιωπή ιχθύος». Και όλα συμβαίνουν όταν υπάρχουν ανοικτά θέματα ασφάλειας σε σχολεία (1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Σάμη, Ιθάκη κοκ).

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι αυτή η επιλογή βάζει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ δημιουργεί νέα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε συναγερμό όλη τη σχολική

συνέχεια στη σελίδα 14

συνέχεια από τη σελίδα 8

κοινότητα να μην αποδεχτεί να μπουν μαθητές ξανά σε σχολεία σφαγεία, να μην περάσει η πολιτική που βάζει στόχο τις ζωές των μαθητών. Καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να διεκδικήσουν σύγχρονα ασφαλή δημόσια σχολεία. Απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Καμιά επιστροφή σε επικίνδυνα, ακατάλληλα και παρωχημένα κτίρια που δεν εξασφαλίζουν ούτε και αυτήν ακόμη την απρόσκοπτη διαφυγή τους σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς. Ακόμη και να επισκευαστούν τέτοια κτίρια (όπως του παλιού συγκροτήματος 2ου – 3ου γυμνασίου και ΓΕΛ Ληξουρίου) δεν πρέπει να επιστρέψουν σε αυτά μαθητές και εκπαιδευτικοί.
  • Να κατασκευαστούν άμεσα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: ΓΕΛ Ληξουρίου και μηχανουργείο ΕΠΑΛ Ληξουρίου, 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας και Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να απεγκλωβιστούν από το ΤΑΙΠΕΔ τόσο η έκταση του «Ξενία» προκειμένου να κατασκευαστεί νέο σχολικό συγκρότημα για το 2ο Γυμνάσιο (και ένα γειτνιάζον δημοτικό), καθώς και η έκταση στα «Ράγια» προκειμένου να κατασκευαστεί νέο σχολικό συγκρότημα για το Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας. Να εξευρεθεί χώρος για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το Γυμνάσιο- Λύκειο Μεσοβουνίων που στεγάζεται σε προκάτ και κάποιες αίθουσες πάνω σε μια δεξαμενή (οι οποίες έχουν ρωγμές!!!). Να υλοποιηθούν οι προτάσεις του λαϊκού κινήματος για όλα τα υπόλοιπα σχολεία (επισκευές σε Αγία Θέκλη και Γυμνάσιο Ληξουρίου, νέοι χώροι και αίθουσες για Σάμη, ανασυγκρότηση των σχολείων της Ιθάκης και του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου). Να ολοκληρωθεί η κάλυψη της δεύτερης σκάλας διαφυγής στις Κεραμειές και άμεσα να παραδοθεί.
  • Όλα τα σχολεία να ανταποκρίνονται στο νέο αντισεισμικό κανονισμό
  • Να κατεδαφιστούν οι παλιές αίθουσες του ΓΕΛ Ληξουρίου και να αξιοποιηθεί ο χώρος για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Γυμνάσιο Ληξουρίου.
  • Να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ που καρκινοβατεί με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας, αφού εκκρεμεί αδικαιολόγητα και προκλητικά η μελέτη που η ίδια έχει αναλάβει να κάνει για το έργο αυτό, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν και οι επισκευές του Γυμνασίου Αγίας θέκλης αλλά και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, που είναι ενταγμένα και τα τρία αυτά έργα στα 5 εκατομμύρια της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής. Η καθυστέρηση των επισκευών του Γυμνασίου Αγίας θέκλης (σε συνάρτηση βέβαια και με την καταστρατήγηση της γεωγραφικής κατανομής), λειτουργεί αποτρεπτικά για την πλαισίωσή του από τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύπαρξη αυτού του σχολείου σε μια περίοδο που προωθούνται από το υπουργείο παιδείας γενικευμένες συγχωνεύσεις σχολείων. Με αυτήν την έννοια οι ευθύνες της κυβέρνησης-τοπικής διοίκησης και όσων άλλων έχουν εμπλακεί στην καθυστέρηση αυτή, είναι εγκληματικές.
  • Να προχωρήσουν γρήγορα και με τον αντισεισμικό κανονισμό όλες οι επισκευές στα άλλα σχολεία που έχουν δρομολογηθεί με τον αγώνα του λαϊκού κινήματος.
  • Να επισκευαστεί η μαθητική Εστία στην Ιθάκη προκειμένου να στηρίξει το Ναυτικό Λύκειο Ιθάκης με μαθητές από όλη την επικράτεια της χώρας.
  • Να κατασκευαστούν όλα τα απαραίτητα σχολικά συγκροτήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να επισκευαστούν όσα έχουν δρομολογηθεί άμεσα.
  • Να επισκευαστούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές και οι νέοι αθλούμενοι.

Για τιο Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

Η Γενική Γραμματέας

Σοφία Ποταμιάνου