Εισήγηση για την κατεδάφιση των εργατικών κατοικιών και των άλλων επικίνδυνων κτιρίων

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα επαναφέρουμε το μείζον ζήτημα με τα προς κατεδάφιση κτίρια από το σεισμό του 2014, εφόσον υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις γύρω από το θέμα.  Είναι το λιγότερο απαράδεκτο σχεδόν 7 χρόνια(!) μετά τους σεισμούς και με πρόσχημα τη γραφειοκρατία, τις δαιδαλώδεις διαδικασίες και κωλυσιεργίες, να μην ξεμπλοκάρονται οι κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων και χαρακτηρισμένων «κόκκινων» κτιρίων. 

Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι σήμερα και από τους σεισμούς του 2014, υλοποιώντας την πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε. «κόστους- οφέλους»,  αντί να κατεδαφίσουν όλο το συγκρότημα των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου και τα άλλα επικίνδυνα κτίρια με κρατική ευθύνη και να κατασκευάσουν νέες ασφαλείς και σύγχρονες κατοικίες, με διάφορες δικαιολογίες  και προφάσεις, μεθόδευσαν απλά να τον χαρακτηρισμό 38 διαμερισμάτων ως κατεδαφιστέων (κόκκινα) και 16 διαμερισμάτων ως επισκευάσιμων (κίτρινα).

Ακόμη και για πολλοστή φορά, για την κατεδάφιση του συγκεκριμένου συγκροτήματος των εργατικών κατοικιών, προβάλλεται η δικαιολογία ότι το έργο βρίσκεται στην φάση του προσυμβατικού ελέγχου, προκειμένου να αναλάβει επιτέλους την υλοποίησή της συγκεκριμένος εργολάβος!

Σας υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη του 2020 σε επίσκεψη του Υφυπουργού Μεταφορών & Υποδομών κ. Γ. Κεφαλογιάννη και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδης Κράτσα–Τσαγκαροπούλου  και στην σύσκεψη που ακολούθησε στο Δημαρχείο Ληξουρίου, υπήρξε δημόσια δέσμευση όλων σας για την δρομολόγηση της  κατεδάφισης και της ανακατασκευής των εργατικών κατοικιών.  

Επιπλέον, μεταξύ των προς κατεδάφιση κτιρίων είναι και το ετοιμόρροπο και επικίνδυνο Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου που βρίσκεται σε μηδενική απόσταση στο χώρο που προαυλίζονται μαθητές και καθηγητές, που ενώ η αρχική αυτοψία το χαρακτήρισε ως «κατεδαφιστέο», φημολογείται ότι θα επισκευαστεί παρόλο που έχει καταρρεύσει η ανατολική του πλευρά. 

Σήμερα, εκτός βέβαια από τις Εργατικές Κατοικίες Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ, μετά το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα, επιδεινώθηκε σε πολύ επικίνδυνο βαθμό και η κατάσταση ήδη επιβαρυμένων ιδιωτικών κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «κατεδαφιστέα» όπως το κτίριο επί της οδού Π. Δελλαπόρτα στο κέντρο της πόλης του Ληξουρίου και αυτό επί της οδού Βικ. Χαριτάτου και Κιλκίς, πλησίον του Γηροκομείου Ληξουρίου, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των περαστικών. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση τον περασμένο Ιούλιο σας είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση για τις παραπάνω κατεδαφίσεις για να πάρουμε για άλλη μια φορά την υπόσχεση που δίνετε πάντα και στο ίδιο μοτίβο ότι: «έχω μιλήσει με το Υπουργείο και έχει δρομολογηθεί το θέμα». 

Η πραγματικότητα όμως σας διαψεύδει αφού, αντί να προχωρήσουν αυτές οι κατεδαφίσεις πληροφορηθήκαμε ότι σε πρόσφατο Π.Σ. η ίδια η Περιφερειακή αρχή δια στόματος της συμβούλου της, παραδέχτηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο  αρνείται να διαθέσει τα χρήματα για το σκοπό αυτό, (είχε διατεθεί το ποσό των 2.150.000€ευρώ) αλλά ζητεί και από πάνω τεκμηρίωση κόστους!!! 

Κ. Δήμαρχε. Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει ότι τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και της ΠΙΝ, υπάρχει μια απύθμενη κοροϊδία. Και από την δική σας όμως την πλευρά ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου διαχειρίζεστε την παραπάνω κατάσταση με μεγαλύτερη  κοροϊδία και υποσχέσεις. 

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρά θέματα όχι μόνο στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών αλλά και με την προοπτική πλέον των κατεδαφίσεων πού ουσιαστικά αμφισβητούνται μέσω της διαδικασίας της «τεκμηρίωσης κόστους», παρότι είναι εντελώς αντικειμενική η κατάσταση που βρίσκονται οι παραπάνω υποδομές. 

Την κατάσταση επίσης περιπλέκουν  οι διακηρύξεις του κ. Αντιπεριφερειάρχη που δήλωσε πρόσφατα, ότι πολλά έργα (και οι εργατικές κατοικίες;) θα δρομολογηθούν μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή θα πάρουν την διαχείρισή τους επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών

Το Δ.Σ. πρέπει σήμερα να επιβεβαιώσει την θέση ότι:

1. Όλες οι εργατικές κατοικίες να κατεδαφιστούν άμεσα και να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης όλης της περιοχής με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές, Με fast track διαδικασίες, να παρακαμφθούν και να διευθετηθούν  οριστικά τα όποια νομικά, ιδιοκτησιακά ή άλλα πολεοδομικά – χωροταξικά ζητήματα.

2. Να κατεδαφιστεί άμεσα ο Α’ όροφος του κτιρίου επί της οδού Π. Δελλαπόρτα, μιας και ο Νόμος σας δίνει το δικαίωμα να το πράξετε για λόγους προστασίας των πολιτών.

3. Να κατεδαφιστεί και να ανακατασκευαστεί άμεσα το Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

4. Να ξεμπλοκάρουν άμεσα οι 5 από τις 8 εναπομείνασες εργολαβίες κατεδάφισης ιδιωτικών σεισμόπληκτων κτιρίων που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια.

5. Να μην γίνει κανένα έργο δημοσίου συμφέροντος με ΣΔΙΤ αφού ουσιαστικά η χρήση του θα αποτελεί ακόμα ένα βραχνά για τους εργαζόμενους

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής 

Συσπείρωσης.