Εκθεση «Les Roses» και «Πανσέληνος στον Κήπο»

Μεθαύριο 17 Αυγούστου, ώρα 9 μ. μ., θα πραγματοποιηθούν στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Μεσολωρά 7 στο Αργοστόλι τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο “Τα Τριαντάφυλλα/ Les Roses”.

Θα προλογίσει η Στέλλα Οδ. Λιάτου, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος.

Θα ακολουθήσει στις 10.15 μ. μ. στον “Κήπο του Χαρίλαου” η εκδήλωση Λόγου και Τέχνης “Πανσέληνος στον Κήπο”.

Ήταν Αύγουστος του 2001 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων και του κήπου της πατρικής οικίας του εικαστικού, λογοτέχνη, performer, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη “Πανσέληνος στον Κήπο”, με την παρουσία  πολλών φιλότεχνων και καλλιτεχνών μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που είχαν έρθει στο Αργοστόλι.

Έκτοτε για 19 συνεχείς χρονιές, παρά τις όποιες δυσκολίες και συγκυρίες, η καλλιτεχνική πολυδιάστατη σύναξη- επτανησιακή βεγγέρα, με Performance στη λίθινη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ-MAUVE STAGE του κήπου, γίνεται με πολυμορφικές αισθητικές προτάσεις.

Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε δύο κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνα, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και τον Κωστή Παλαμά, που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα και σφράγισαν, ο καθένας με τις ιδέες του, την ιδιοφυή και πολυσχιδή τους προσωπικότητα αλλά και το μνημειώδες πνευματικό έργο τους το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και η επίδραση τους διαρκεί μέχρι σήμερα ανεξίτηλη και πολυσήμαντη.

Ο διάσημος διεθνής ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ο μεγάλος ιδεολόγος ποιητής της Οκτωβριανής Επανάστασης έγραψε σε ηλικία 24 ετών το εκτενές “επικό” ποίημα “ΛΕΝΙΝ” με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου Ηγέτη το 1924, επιτυγχάνοντας τη σύζευξη πολιτικής και υψηλής τέχνης με μοναδική εσωτερική δύναμη και διαχρονική εμβέλεια.

Χαρακτηριστικό μέρος από το βαθυστόχαστο ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι για τον Βλαντιμίρ ‘Ιλιτς Λένιν θα ερμηνεύσει ο Ηλίας Καρόγλας, μέλος του θεατρικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς.

Στον επίλογο της εκδήλωσης ο Κώστας Ευαγγελάτος θα αναφερθεί στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, που εορτάζονται φέτος τα 150 χρόνια από τη γέννηση του, με αφορμή το ποίημα του  “Το Χαίρε της τραγωδίας” (1903).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Χριστίνα Τσιμάρα, εκπαιδευτικός.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Είσοδος έκθεσης,  9 μ.μ. από Μεσολωρά 7 (τέρμα Βύρωνος).

Είσοδος στον κήπο 10 μ.μ. από Μαντζαβίνου 8 (έναντι Mega).