Ελεγχος νερών Κολύμβησης

Την Τρίτη 23/5/2017, κλιμάκιο υπαλλήλων του Τμήματος Αλιείας και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Κεφαλονιάς, μετέβησαν για έλεγχο-αυτοψία στην παράκτια περιοχή Αγίας Ευφημίας, κατόπιν εντολής του Αντιπεριφερειάρχη των Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Η Αυτοψία διενεργήθηκε στο παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από τον οικισμό του Καραβόμυλου έως και τον οικισμό της Αγίας Ευφημίας. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος, με αφετηρία την παραλία έναντι του ξενοδοχείου GREEN BAY, εν συνεχεία κατά μήκος της επαρχιακής οδού Σάμης-Αγίας Ευφημίας, στο παράκτιο μέτωπο του οικισμού της Αγίας Ευφημίας έως και τη θέση Γυρός και μέχρι του σημείου που υπήρχε πρόσβαση οδικώς.

Από τον μακροσκοπικό έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις ρύπανσης, αφού το νερό στις παραλίες που προαναφέρθηκαν ήταν διαυγές και υπήρχαν στην επιφάνεια όλου του παραλιακού μετώπου ελάχιστες άχρωμες και άοσμες φυσαλίδες, ως αποτέλεσμα του κυματισμού και των τοπικών ρευμάτων και θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς θαλάσσιους οργανισμούς (φυτικούς ή ζωικούς) ως αποτέλεσμα μόλυνσης ή ρύπανσης.

Σε όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως το καλοκαίρι, εμφανίζονται στις ακτές φυσαλίδες. Το φαινόμενο αυτό είναι περιστασιακό, εξαρτάται από τον κυματισμό και τα θαλάσσια ρεύματα, εμφανίζεται δε στις παράκτιες περιοχές αφού εκεί καταλήγουν ουσίες σε υγρή και στερεή μορφή (λιπαρές μη υδατοδιαλυτές) που προέρχονται από την ναυσιπλοΐα, τις εκροές ποταμών και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Κεφαλληνίας θα βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, για τον έλεγχο ποιότητας των νερών κολύμβησης καθώς και για ελέγχους σε δραστηριότητες (τουριστικές, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων) που ενδέχεται να επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ –ΤΜ. ΑΛΙΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ

ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ