Ερωτηματικά για την ενσωμάτωση Ι.Π. και ΤΕΙ Ιονίων

Από τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς Ιθάκης ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η ξαφνική εξαγγελία του Υπουργού παιδείας για ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και πρέπει να υπάρξει ευρύτερος διάλογος με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο επιπόλαιος τρόπος που εξαγγέλθηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες παρά μόνο με μια αναφορά στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, μας βάζει σε υποψία για δραματικές αλλαγές , τόσο για το ΤΕΙ Ι.Ν όσο και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην τοπική μας κοινωνία.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων διαθέτει πέντε τμήματα και δύο επιπλέον εισαγωγικές κατευθύνσεις στα τρία νησιά μας και έχει έδρα την Κεφαλονιά. Επίσης είναι στελεχωμένο στο μέτρο του εφικτού και εν μέσω βαθιάς κρίσης με υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό προσωπικό μόνιμο και έκτακτο , το οποίο σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τα σπλάχνα της τοπικής μας κοινωνίας. Τέλος διαθέτει πλούσια υλικοτεχνική υποδομή για την παροχή υψηλού επιπέδου γνώσης με την ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα από την έρευνα.

Αν πρόκειται με την συγχώνευση του ΤΕΙ Ι.Ν με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο την επομένη ημέρα να αρχίσει η διαδικασία κατάργησης τμημάτων , ιδίως αν κάποια από αυτά έχουν ομοειδές αντικείμενο όπως συμβαίνει με το τμήμα του ΤΕΙ στο Ληξούρι και το αντίστοιχο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο , τότε θα οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες εξελίξεις και οι σημερινοί κυβερνώντες θα είναι αυτοί που θα έχουν βάλει ταφόπλακα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Γι’ αυτό μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η εξαγγελία μάλιστα για νέα τμήματα στην Κέρκυρα και η παντελής απουσία έστω και μιας νέας εξαγγελίας για τα τμήματα των άλλων νησιών

Όλα αυτά φοβούμαστε ότι θα γίνουν στο πλαίσιο των συγκεντρωτικών λογικών που θα επικρατήσουν κάτω από την απειλή της τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών της σημερινής ανίκανης και παραπαίουσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι το έργο του ΠΑΣΟΚ και του Γεράσιμου Αρσένη δεν θα σβήσει εν μία νυκτί. Γιατί η συγκεκριμένη εξαγγελία – κεραυνός του Υπουργού Παιδείας περί συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μόνο έντονους προβληματισμούς και ανησυχία μπορεί να μας προκαλέσει. Ελπίζουμε να μην οδηγηθούμε σε οδυνηρές εξελίξεις που θα υποβαθμίσουν με οποιοδήποτε τρόπο όλους τους αγώνες και τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση εμείς ως πολιτικός φορέας θα είμαστε απέναντι και θα επαγρυπνούμε. Αναβάθμιση ναι, υποβάθμιση και κλείσιμο ΟΧΙ.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 25/10/2017

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΙΘΑΚΗΣ