Η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως θα θέλατε να τη γνωρίσετε

Αναδρομή στη ζωή μιας γυναίκας της δράσης

Δικηγόρος, διαζευγμένη, μητέρα δύο παιδιών, πρώην υπουργός Οικονομικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λάτρης της ιστιοπλοΐας, δεινή κολυμβήτρια και ένοχη σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της Γαλλίας, γνωστή ως υπόθεση Ταπί.

Αυτές είναι μερικές φράσεις που περιγράφουν εν τάχει την πορεία και τη ζωή μιας από τις πλέον ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη. Της Παριζιάνας Κριστίν Λαγκάρντ που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στα οικονομικά λόμπι και στα σημαντικότερα οικονομικά θέματα του πλανήτη.

Η Κριστίν Μαντλίν Οντέτ Λαγκάρντ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1956 στο Παρίσι. Σπούδασε νομικά και από τις 5 Ιουλίου του 2011 έχει αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, μετά τον Ντομινίκ Στρος Καν. Από νεαρή ηλικία είχε ανακατευτεί με την πολιτική.

Μεγάλωσε σε μια οικογένεια αφιερωμένων Καθολικών ακαδημαϊκών αστών. Ο πατέρας της, Ρομπέρ Λαλουέτ ήταν καθηγητής της αγγλικής γλώσσας. Η μητέρα της Νικόλ ήταν καθηγήτρια Λατινικών. ‘Εχει τρεις μικρότερους αδελφούς, με τους οποίους πέρασε την παιδική της ηλικία στη Χάβρη, όπου πήγε και σχολείο.

Ως έφηβη, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας στη συγχρονισμένη κολύμβηση. Όπως λέει, η εμπειρία την έμαθε να μπορεί να κρατάει την αναπνοή της, αλλά και να συνεργάζεται άρτια με οργανωμένες ομάδες.

λαγκαρνττ

Εδώ, σε νεαρή ηλικία

Λίγο πριν τελειώσουν τα εφηβικά της χρόνια, τής συνέβησαν δύο καθοριστικά γεγονότα: ο θάνατος του πατέρα της και η αλλαγή του ρόλου της μητέρας της, η οποία εκ των πραγμάτων έπρεπε πλέον να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και την ανατροφή των παιδιών, στα 38 της χρόνια. «Η μητέρα μου είχε πολύ ισχυρή προσωπικότητα και έμαθα πολλά από αυτήν», είχε εξομολογηθεί κάποτε η Λαγκάρντ.

Στη ζωή της υπήρχε κι άλλη μια ισχυρή, γυναικεία φιγούρα: η γιαγιά της. «Νοσοκόμα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκπληκτικός άνθρωπος που προτίμησε να χειραφετηθεί φέυγοντας από έναν γάμο που δεν της άρεσε».

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός που της άλλαξε τη ζωή ήταν η υποτροφία που κέρδισε για σπουδές ενός έτους σε ένα ιδιωτικό σχολείο κοντά στην Ουάσινγκτον, το Holton-Arms. Εκεί διδάχθηκε τα αγγλικά και, κυρίως, έγινε κοινωνός του αγγλοσαξωνικού τρόπου ζωής και σκέψης.

lagarde11

Με τον επιχειρηματία σύντροφό της, καλοντυμένη όπως πάντα…

Στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Paris X, για να πάρει και μεταπτυχιακό από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Αιξ της Προβηγκίας.
Δύο φορές απορρίφθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ωστόσο δεν απογοητεύτηκε και μόλις πήρε το μάστερ της άρχισε να εργάζεται στη μεγάλη αμερικανική νομική φίρμα Baker & McKenzie στο Παρίσι το 1981.

lagarde44

Στο γραφείο της στη νομική φίρμα Baker & McKenzy, στο Σικάγο το 1999

Το 2000 ανακηρύχθηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2005 συμμετείχε στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, στη συνέχεια ως υπουργός Γεωργίας και Αλιείας και το 2007 έγινε η πρώτη γυνάικα υπουργός Οικονομικών στην ομάδα των 7 ισχυρότερων κρατών στον κόσμο (G-7).

Όσο για την προσωπική της ζωή, είναι διαζευγμένη και έχει δύο γιους, τον Πιέρ Ενρί Λαγκάρντ που γεννήθηκε το 1986 και τον Τομάς Λαγκάρντ, ετών 28.
Από το 2006 διατηρεί δεσμό με τον  επιχειρηματία Ξαβιέ Τζιοκάντι από τη Μασσαλία.

sonss

Με τους δύο γιους της

Είναι χορτοφάγος και πίνει αλκοόλ σπάνια. Αθλητικός τύπος, επισκέπτεται συχνά το γυμναστήριο, κάνει ποδήλατο και κολυμπά σε κάθε ευκαιρία.
Το 2009 ανακηρύχθηκε 17η στη λίστα των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως του περιοδικού Forbes, η 5η καλύτερη γυναίκα στέλεχος στην Ευρώπη από τη Wall Street Journal Europe και μια εκ των 100 σημαντικότερων παγκόσμιων ηγετών, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

chrr

Όσο για κάποια από τα λεγόμενά της όταν ανέλαβε τα ηνία του ΔΝΤ;

Το σχέδιο δανειοδότησης του ΔΝΤ ήταν «ένα πολύ μαζικό σχέδιο, εντελώς απροσδόκητο, εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες, επειδή δεν είχε προβλεφθεί στις συνθήκες ότι θα πραγματοποιούσαμε ένα πρόγραμμα διάσωσης, όπως το πραγματοποιήσαμε.”

Είχε πει επίσης: «Είχαμε ουσιαστικά 1 τρισ. δολάρια στο τραπέζι για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε χρηματιστηριακή απειλή εναντίον της οποιασδήποτε χώρας, είτε αυτή ήταν η Ελλάδα ή η Ισπανία, η Πορτογαλία ή κάποια άλλη εντός ευρωζώνης».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η οικονομική φιλοσοφία που ασπάζεται, απάντησε ότι θα περιέγραφε τον εαυτό της «ως έναν άλλο Ανταμ Σμιθ – δηλαδή φιλελεύθερο».

Παρά τον δυναμισμό της και τις επιτυχίες της, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι οι γυναίκες που κυνηγούν την καριέρα τους και ταυτόχρονα μεγαλώνουν παιδιά, θα έχουν σίγουρα πρόβλημα.

chrrrr

Όταν η Λαγκάρντ γνώρισε τον σύντροφό της, τα γαλλικά περιοδικά μίλησαν για έναν κεραυνοβόλο έρωτα

«Εργαζόμουν μέχρι την τελευταία στιγμή και τις δύο φορές που ήμουν έγκυος κι ευτυχώς τα παιδιά μου ήταν αρκετά έξυπνα για να γεννηθούν Μάιο και Ιούνιο, ώστε να μπορέσω να είμαι μαζί τους, τους πρώτους μήνες», θυμάται..

Το ΔΝΤ λειτουργεί σαν… βρεφικός σταθμός, αναφέρει: αν έρθει κανείς στο κτήριο νωρίς το πρωί θα δει μωρά, πολλά μωρά στο φουαγιέ που καταφθάνουν με τις εργαζόμενες μητέρες τους»…

(protothema.gr)