Η ομιλία της βουλευτού Aφροδίτης Θεοπεφτάτου στη Βουλή

A. Θεοπεφτάτου

Στη συζήτηση της κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2019, τοποθετήθηκε η Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον πρώτο μεταμνημονιακό χωρίς μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μετά από 8 χρόνια, θα συνεχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 17/12 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Στην ομιλία της η Βουλευτής αναφέρθηκε στην τυπική έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια στις 21/8/2018 με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από την Ιθάκη, αφού οι στόχοι της Κυβέρνησης για το τέλος της ακραίας λιτότητας που είναι η σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων, η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής, επιτυγχάνονται και αποτυπώνονται στους πίνακες του προϋπολογισμού. Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική έχουν καταρρεύσει, γεγονός που αποδεικνύεται αφενός με τους οικονομικούς δείκτες και αφετέρου με τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να υλοποιεί σειρά θετικών μέτρων στο πλαίσιο της σταθερής ανόδου της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας για πρώτη φορά μετά το 2005, καθώς πληθώρα επαγγελμάτων εξαρτώνται από αυτήν. Επίσης, τόνισε πως αποδεικνύεται έμπρακτα η αναγνώριση του μειονεκτήματος της νησιωτικότητας και για τα Ιόνια Νησιά τόσο με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου από 1/1/2019, όσο και με την επιδότηση της γραμμής Πάτρας-Σάμης-Ιθάκης.

Ακολουθεί το κείμενο με την ομιλία της Βουλευτή:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Στις 21 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός επέλεξε το νησί μας, την Ιθάκη με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς του για να εξαγγείλει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το τέλος μιας 8ετούς περιπέτειας, μιας Οδύσσειας και την απαρχή μιας νέας εποχής, όχι χωρίς προβλήματα και με αρκετές προκλήσεις. Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι η ανάσχεση της ακραίας λιτότητας και η σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων, ιδιαίτερα αυτών που εξανεμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής. Τέλος η αναγνώριση της ανάγκης της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία, για αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και πάταξη της διαφθοράς, για την οποία συστάθηκε η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να έχει απωλέσει το θεσμικό της ρόλο να ασκεί ουσιαστική κριτική και να υποβάλει προτάσεις. Αντίθετα έσπευσε να υποβαθμίσει την ίδια μέρα το γεγονός, μιλώντας για ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση μας. Για ποια ζημιά μιλάμε ;

Ζημιά, γιατί μειώνεται σταθερά η ανεργία;

Ζημιά, γιατί αυξάνονται οι εξαγωγές;

Ζημιά, γιατί αυξάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης;

Ζημιά, γιατί έγιναν δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές;

Ζημιά, γιατί έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες;

Ζημιά, γιατί ολοκληρώθηκαν τα μεγάλα δημόσια έργα;

Ζημιά, γιατί αυξάνεται ο τουρισμός;

Ζημιά, γιατί αυξήθηκαν τα έσοδα από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

(2015: 255 εκατ. €

2016: 301 εκατ. €

2017: 313 εκατ. €)

Ζημιά γιατί είχαμε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας ; Και συνεχίζεται η ανοδική πορεία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι και το Σεπτέμβρη. Μετά το 2005, που είχαμε ρεκόρ έκδοσης οικοδομικών αδειών, το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που παρουσιάζεται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας (δεν μετριέται μόνο σε οικοδομικές άδειες, αλλά σε επιφάνεια και όγκο οικοδομών). Και εδώ δεν περιλαμβάνονται όλες οι επισκευές των κτιρίων είτε γιατί δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας είτε γιατί απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Από παλαιότερες εκτιμήσεις του ΤΕΕ γύρω στα 70 επαγγέλματα εξαρτώνται από αυτόν το κύκλο της οικοδομικής δραστηριότητας.

Μέσα σ’ αυτή την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας είχα εξάρει πέρσι τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να προχωρήσει σε επανάχρηση όλων αυτών των εγκαταλειμμένων κτιρίων των καταργημένων Ασφαλιστικών Ταμείων. Αποδίδει λοιπόν αυτή η προσπάθεια και βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας να ανακαινίζονται μεγάλα κτίρια να μετατρέπονται σε 5στερα ή 4στερα ξενοδοχεία και στη συνέχεια άλλα μικρότερα σε γραφεία, εμπορικά κέντρα ή διαμερίσματα. Τι σημαίνει για τους επαγγελματίες του χώρου όλη αυτή η κινητικότητα, για τις επιχειρήσεις, τι σημαίνει για τη γειτονιά, τι σημαίνει για τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Γιατί άραγε αναγνωρίζεται από όλους τους εκπροσώπους των θεσμών, από έγκυρα διεθνή μέσα ότι αποδίδει η στρατηγική αυτής της Κυβέρνησης, γιατί αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας; Ενώ ήταν ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης.

Πάνω σ’ αυτή την πραγματικότητα που προανέφερα, έρχεται αυτός ο προϋπολογισμός του 2019 να διαψεύσει όλους όσους ισχυρίζονταν πως με την έξοδο δε θα άλλαζε τίποτα, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια δεν περιέχει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ένας προϋπολογισμός που αντανακλά τη σταθερή άνοδο της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα χρηστής οικονομικής διαχείρισης και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

Ρυθμό ανάπτυξης το 2019 της τάξης του 2,5% έναντι 2,1% του 2018,

Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,1%,

Αύξηση στις Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών 5,8% που έχουν σημειώσει ήδη αύξηση κατά 7,5% το 2018,

Αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% και την ανεργία να πέφτει στο 16,7%.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ και σ’ ένα άλλο σημείο του προϋπολογισμού, στα θέματα της στήριξης της νησιών μας. Όπως ανέφερε και πριν ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, για πρώτη φορά αναγνωρίζεται το μειονέκτημα της νησιωτικότητας και σ’ εμάς τους μόνιμους κάτοικους των Επτανήσων. Από το ποσό των 156 εκ. € που προβλέπονται για το «μεταφορικό ισοδύναμο», ένα κομμάτι θα αφορά και τα Ιόνια Νησιά. Πάλι για πρώτη φορά επιδοτείται η γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη και ελπίζουμε σε λίγες μέρες να έχουμε θετική κατάληξη του διαγωνισμού.

Πρόσφατα υλοποιήσαμε όλες τις κοστολογημένες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, βασισμένες στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η ευημερία των οικονομικών δεικτών να έχει και αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Μιλώ για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, την επιδότηση των εισφορών για τους νέους κάτω των 25 ετών, την κατάργηση του υποκατώτατου, την επιστροφή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες για τρίτη συνεχή χρονιά.

Κυρίες και Κύριοι,

Αποκαθιστούμε βήμα – βήμα τις αδικίες που επιβλήθηκαν στην περίοδο των μνημονίων και πρωταρχικός μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολλών. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας, ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε…

Σας ευχαριστώ

Αθήνα, 13-12-2018

 Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

 Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ