Η προχθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά αποτελεί τιμή για τα νησιά μας

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά:

Η προχθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά αποτελεί τιμή για τα νησιά μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του σφράγισε την προεργασία πολλών μηνών σε πολλαπλά επίπεδα. Κυρίως για δυο κρίσιμες υποδομές που αφορούν τις μεταφορές και την υγεία.

Αφενός για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη σύγχρονη ιστορία της Κεφαλονιάς, τον οδικό άξονα Αργοστόλι-Πόρος. Ένα όραμα πολλών δεκαετιών που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας. Παράλληλα αναμένουμε και την έναρξη ενός πολύ μεγάλου οδικού έργου για το δρόμο του Μύρτου.

Αφετέρου για την ολιστική αποκατάσταση του Νοσοκομείου Αργοστολίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με μια πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για την οποία θα έχουμε σύντομα εξελίξεις.

Στο Νοσοκομείο ξεκινά εξάλλου μια προσπάθεια για τη λειτουργία της ΜΕΘ. Για πρώτη φορά γίνεται πραγματικότητα το διαχρονικό αίτημα της ιατρικής κοινότητας για προκήρυξη 2 θέσεων ιατρών μαζί σε κρίσιμες ειδικότητες (όπως η Παθολογία) και συνολικά 8 θέσεων ιατρών σε αυτή τη φάση. Παράλληλα συνεχίζονται πολύμηνες προσπάθειες για μετάθεση ιατρών στην Κεφαλονιά, εκτός της διαδικασίας προκηρύξεων.

Ο Πρωθυπουργός σε μια τρίωρη και εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, συζήτησε όλα τα ανοικτά θέματα των νησιών μας.

Θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία για τον τόπο μας τη δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Στόχος είναι με την τεχνική και επιστημονική βοήθεια της επιτροπής να «ξεκλειδώσει» η αξιοποίηση χρηματοδότησης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει στην διάθεσή της η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Με αυτή την παρέμβαση απαραίτητα οδικά, αντιπλημμυρικά, λιμενικά και αρδευτικά έργα θα υλοποιηθούν ταχύτερα σε όλους τους δήμους των νησιών μας.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με έργα 29 εκ. ευρώ να έχουν ενταχθεί ήδη στους 4 δήμους. Ξεκίνησε να υλοποιείται η μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Αγροτική Οδοποιία του τόπου μας, με 40 χιλιόμετρα να αφορούν μόνο την περιοχή της Παλικής.

Ξεκίνησαν επίσης οι εντάξεις στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη στο λιμάνι Αργοστολίου εκτελείται το έργο 2,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση από το σεισμό του 2014, το οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός και χρηματοδοτήθηκε με 1,4 εκ. ευρώ η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Στην Αγία Ευφημία χρηματοδοτήθηκε με 2,8 εκ. ευρώ η αναμόρφωση του λιμανιού σε συνέχεια του έργου 900. 000 ευρώ που εκτελέστηκε για τον καθαρισμό του λιμένα.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον του για τα νησιά μας. Η επίσκεψη του είναι ιστορική και αυτό θα καταγραφεί ως ορόσημο στην τοπική μας ιστορία. Όχι σήμερα, αλλά είμαι βέβαιος στο χρόνο και με τον τρόπο που πρέπει.

Ευχαριστώ τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, υπηρεσιακούς παράγοντες και όλους στην τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου μας, με τους οποίους συνεργαστήκαμε.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη εξασφάλισαν σημαντικούς πόρους τους για την αποκατάσταση των υποδομών τους και την ανάπτυξή τους.

Ξεκινά τώρα η δυσκολότερη φάση, αυτή της υλοποίησης. Τα έργα ανήκουν στους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογουμένους. Τα οραματίζονται και τα διεκδικούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας. Χρέος μου είναι να συνδράμω τον τόπο μου στα πλαίσια των θεσμικών μου αρμοδιοτήτων.

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά ένας νέος κύκλος προγραμματισμού για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με κύριο άξονα το ΕΣΠΑ 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι εκκρεμότητες δεν τελειώνουν ποτέ.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης