«Θάλασσα, ο μεγάλος μου έρωτας». Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Σπηλιώτη

Το βράδυ της 30ης Ιουλίου 2016, στο θέατρο «ΚΕΦΑΛOΣ» Αργοστολίου, Κεφαλληνίας η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.), και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.Κ.Ε.) παρουσίασαν τη νέα ποιητική συλλογή του καπετά – Γιώργου Σπηλιώτη «Θάλασσα, ο Μεγάλος μου Έρωτας».
Το ακροατήριο απόλαυσε θαλασσινή ποίηση, ποιήματα της ξενιτιάς και του νόστου και άλλα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής κ. Θανάσης Φωκάς με τη σύζυγό του, παροπλισμένοι ναυτικοί, επισκέπτες από τη Θεσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, την Oξφόρδη και πατριώτες Κεφαλλονίτες εραστές της ποίησης.
Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αχιλλέας Παπαδιονυσίου από την Πάτρα και ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Κεφαλληνίας.
Η κ. Βασιλοπούλου ανάγνωσε το χαιρετισμό του Προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστα Καρούσσου.
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Φίλες και Φίλοι.
Σας ευχαριστώ που τιμήσατε με την παρουσία σας την σημερινή εκδήλωση παρουσίαση, του πρόσφατου βιβλίου, του καπετά Γιώργου Σπηλιώτη «Θάλασσα, ο Μεγάλος Έρωτάς μου», ενεργό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
O τεράστιος χώρος της λογοτεχνίας, ευπρόσδεκτος και αξιοκρατικός μας δέχεται και μας κατευοδώνει όλους, στις αντιθετικές συμπληγάδες της εποχής, πάντα με πνεύμα σύνεσης, αλληλεγγύης και συν-επικοινωνίας.
Αυτές τις παραμέτρους ηθικής και λογοτεχνικής συν-οδοιπορίας τηρεί και πορεύεται ο Γιώργος Σπηλιώτης και μόνο το έργο του ποιητική σύνθεση « Το Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη» (το οποίο παρουσιάστηκε στην Κοριαλλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, 26, Αυγούστου 2015) είναι αρκετό να τον κατατάξει στην πρωτοπορία των Λογοτεχνών της Κεφαλλονιάς.
Το έργο του -συνολικά- σηματοδοτεί συνέπεια, έντονη και ερευνητική ματιά και μελέτη της λογοτεχνικής μας πορείας.
Η εργασία του, αποκτά σταδιακά, αναγνωρισημότητα και αποδοχή, συμβάλει πάντα, με τις προσωπικές του δυνάμεις στην καθολική καταξίωση του νησιού του, κοινωνικά – ιστορικά – πολιτιστικά.
Του ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, οικογενειακή ευτυχία και λογοτεχνική δημιουργία.
Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην παρουσίαση.

Μετά Τιμής
Κώστας  Καρούσσος,
Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

O Φιλόλογος κ. Φώτης Δημητρόπουλος τέως Λυκειάρχης του Πειραματικού Σχολείου Πατρών μίλησε για το ποιητικό έργο του καπετά Γιώργη λέγοντας ότι «ενώ οι πολιτικοί γυρίζουν από χωριό σε χωριό για να μαζέψουν ψήφους, ο καπετά Γιώργης Σπηλιώτης γυρίζει από χωριό σε χωριό για να βρει τους ανώνυμους που γράφουν ποίηση». Επίσης αναφέρθηκε στο τρισδιάστατο έργο του σαν καπετάνιος, σαν Πολιτικός Μηχανικός Ph.D., και ως ποιητής. O ποιητής – συγγραφέας Νίκος Βαλλιανάτος έκανε ανάλυση της ποίησης «Θάλασσα, ο Μεγάλος μου Έρωτας», ενώ ο ποιητής Παναγής Παυλάτος πρώτα ανάγνωσε χαιρετισμό από την Μαρκόνησα (Ασυρματίστρια) Μαίρη Κολαΐτη και στη συνεχεία ανάγνωσε την κριτική του βιβλίου «Θάλασσα, ο Μεγάλος μου Έρωτας» από τον Λογοτέχνη- Ποιητή – Ιατρό κ. Φώτη Παυλάτο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης εμφανίζονταν πάνω σε μια μεγάλη οθόνη φωτογραφίες πλοίων, φάροι των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων και φωτογραφίες ναυτικών. Η καλλιτέχνις Σοφία Βασιλοπούλου από την Πάτρα, η ποιήτρια Κωστούλα Ραζή και η κ. Φρόσω Μπεκιάρη από τον Κύκλο Ποιητών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών της Κεφαλλονιάς, απήγγειλαν ποιήματα από το βιβλίο του καπετά Γιώργη «Θάλασσα, ο Μεγάλος μου Έρωτας», που ποτισμένα με ευαισθησία και έσταζαν θαλασσινή αρμύρα.
Επίσης απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Τάσος Μαράτος, που ήλθε από το Βόλο για να παραστεί στην παρουσίαση, μιάς και το βιβλίο περιέχει το ποίημα «O Μακεδονομάχος» αφιερωμένο στο πρωτοπαλίκαρο του Παύλου Μελά Δημήτρη Μαράτο, από το Ρατζακλί της Κεφαλλονιάς, προπάππου του κ. Τάσου Μαράτου και συγκινημένος μίλησε για τον προπάππου του, που υπηρέτησε την πατρίδα από το 1900 έως το 1923.
O καπετά Δημήτρης Βαββάσης, από το χωριό Κρεμμύδι της Κεφαλλονιάς διηγήθηκε το ναυάγιο που έζησε όταν το πλοίο, που εργαζόταν ως Λοστρόμος, κόπηκε ένα βράδυ στον Ειρηνικό ωκεανό. Η κ. Σοφία Βασιλοπούλου απήγγειλε το ποίημα «Το Πλοίο Κόπηκε στα Δυό», που είναι αφιερωμένο στον καπετά Δημήτρη Βαββάση για τον άθλο του να κρατήσει το πρυμνιό κουφάρι του πλοίου στην επιφάνεια για 32 ώρες καταφέρνοντας να ζώσει το μισό πλήρωμα του πλοίου.
O καπετά Γιώργος Σπηλιώτης παρουσίασε ένα χάρτη της Κεφαλλονιάς του 1300 μ.Χ. στον οποίον απεικονίζονται εννέα νησιά μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου με το όνομα «Συκαί». Στο χωριό του το Ρατζακλί, οι ψαράδες τα βουλιαγμένα αυτά νησιά τα ονομάζουν Κάκκαβα.
Τέλος, συγκινημένος ο καπετά Γιώργης απήγγειλε το ποίημα «Ποτέ μη την Προδώσεις» αναφερόμενο στο Θεμιστοκλή, περιγράφοντας την ναυμαχία της Σαλαμίνος, την εξορία του από την Αθήνα, την συμπαράσταση του Αρταξέρξη και τέλος το συμπόσιο των Περσών όπου ήπιε ένα ποτήρι κώνειο για να μη προδώσει την πατρίδα του την Ελλάδα. Που είναι αυτοί οι πολιτικοί σήμερα; ρώτησε ο καπετά Γιώργης.
Ποτέ μη την προδόσεις
«…μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και αν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι…» Σωκράτης
Ποιά μάνα σε γαλούχησε και ποια πατρίδα σ’είχε αγάπη σου φυτέψανε, για την πατρίδα αγάπη.
Στης Σαλαμίνας τα στενά το τετρακόσια ’γδόντα τον μπλέξατε στα δίχτυα σας εσύ κι ο Αριστείδης τον Ξέρξη εσυντρίψατε με το τρανό στρατό του και την πατρίδα κάνατε λεύτερη μια για πάντα.
Η αίγλη και η δόξα σου τύφλωσαν τσ’ Αθηναίους αντίπαλους πολιτικούς και σ’ εκατηγορήσαν πως είσαι και «περσόφυλος» για να σε εξορίσουν.
Ζητιάνος εκατάντησες μες την αυλή του Πέρση, μα ’κείνος εξετίμησε το πνεύμα, την ανδρειά σου και άρχοντα σε τίμησε να ζεις τα γηρατειά σου.
Μ’ όταν ο Κίμων έφθασε στα νότια της Λυδίας ο Αρταξέρξης ζήτησε να τόνε βοηθήσεις, να οργανώσεις ναυτικό για να σωθεί ο θρόνος.
Εσύ τότε συγκάλεσες τους στρατηγούς τους Πέρσες συμπόσιον οργάνωσες συμβούλιο του στρατού.
Και αφού τους ευχαρίστησες για τη βοήθειά τους, τα χρόνια ’κείνα τα σκληρά που σ’ έδιωξε η Αθήνα, θυμήθηκες τη μάνα σου και τη γλυκιά πατρίδα και το ποτήρι σήκωσες ψηλά-ψηλά γιομάτο όλοι κάνατε πρόποση χαιρετισμό για νίκη.
Ευθύς το κώνειο ρούφηξες προδότης να μη γίνεις.
Καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης
Εν πλω, Νοεμβρίου 9, 2015
O Θεμιστοκλής, ο νικητής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας όπου συνέτριψε τον Ξέρξη, επιστρέφοντας στην Αθήνα με δόξα και αίγλη(που δεν άρεσε στους πολιτικούς του αντιπάλους) τον κατηγόρησαν ως «φιλόπερσος». Η κατηγορία αυτή ήταν σαν να καταγγέλλει κάποιος έναν συμπατριώτη του εν καιρώ Δικτατορίας ότι « είναι Κουμουνιστής». Καταδικάστηκε σε εξορία και κατέφυγε στην αυλή του Αρταξέρξη (γιού του Ξέρξη) ο οποίος τον έκανε Διοικητή της νότιας Κιλικίας. Όταν ο Κίμων ο Αθηναίος εκστράτευσε κατά των περσών ο Αρταξέρξης κάλεσε το Θεμιστοκλή να οργανώσει το στρατό και ναυτικό για να σωθεί ο θρόνος. O Θεμιστοκλής κάλεσε στρατιωτικό συμπόσιο και σηκώνοντας το ποτήρι ευχόμενος «Νίκη της Πατρίδας» ήπιε κώνειο για να μην την προδώσει. Πέθανε στην εξορία το 461 π.Χ. σε ηλικία 66 ετών.
Εν συνεχεία ο καπετά Γιώργης δήλωσε ότι: δεν είμαι ιστορικός, ούτε διεκδικώ τον τίτλο του ιστορικού, μελετώ ιστορία και καταγράφω τεκμηριωμένα γεγονότα και αν με συγκινήσει κάτι τότε γράφω. Όταν παρουσιάζεται ένα λογοτεχνικό βιβλίο, ανάβει ένα κερί στο πνευματικό σκοταδισμό των ημερών μας….., που δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες μερικοί ωθούμενοι από παλαιοκομματικές αντιλήψεις (και θεωρούνται άνθρωποι των γραμμάτων!), προσπάθησαν να μην επιτρέψουν να ανάψει αυτό το κερί σήμερα. Απέτυχαν όμως και το μόνο που έκαναν είναι την ευρύτερη δημοσιότητα της ποιητικής αυτής συλλογής του καπετά Γιώργη Σπηλιώτη.
O Συντονιστής κ. Αχιλλέας Παπαδιονυσίου κλείνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τον κ. Κωσταντάκη πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Κ.Ε., το προσωπικό του θεάτρου «ΚΕΦΑΛOΣ», τους παρουσιαστές της εκδήλωσης, το ακροατήριο και ανανέωσε το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι, που θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος του ποιήματος «ΠΥΘΕΑΔΑ» το οποίο γράφει ο καπετά Γιώργης Σπηλιώτης, Structural Engineer, Ph.D.