Θόδωρος: Εδραίωση μιάς νέας εικόνας για τα Νησιά μας το Συνέδριο

 Στο επικείμενο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων, που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα  από τις  5 – 7 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου  που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, σήμερα το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις Αλυκές Ποταμού Κέρκυρας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε τη μεγάλη σημασία  του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την πραγματοποίησή του.

«Αυτή η ιδέα που δημιουργήθηκε όταν επισκεφθήκαμε τους απόδημους στη Νέα Υόρκη και στον Καναδά, στο Μόντρεαλ το 2016, καλλιεργήθηκε στο μεσοδιάστημα και με τη συνεργασία των Ομογενειακών Σωματείων, Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Επτανησίων, από όλο τον κόσμο, αλλά και τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, καταφέραμε σήμερα να κάνουμε πράξη ένα Συνέδριο που θα αποτελέσει την απαρχή για την εδραίωση μιας νέας εικόνας των αποδήμων Επτανησίων», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Την ίδια ώρα ανέλυσε το πρόγραμμα του τριήμερου Συνεδρίου, ενώ μίλησε και για τις ιδιαίτερες παρουσίες που θα το πλαισιώσουν, όπως αυτή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου που θα τιμηθεί για το ρόλο και το έργο του, αλλά και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου που θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων.

«Στο Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, που είναι κατά το ήμισυ Επτανήσιος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Θεωρήσαμε πως είναι υποχρέωση μας σε ένα τέτοιο Συνέδριο, με αυτή τη διάσταση σε όλο τον κόσμο, να τιμηθεί μία εξέχουσα προσωπικότητα και τη βρήκαμε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου, ενώ είναι ιδιαίτερη τιμή που την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος », είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων, αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από είκοσι (20) Ενώσεις, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες Αποδήμων Επτανησίων από όλο τον κόσμο, με εκατό (100) Συνέδρους, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Νότιο Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και την Αυστραλία, καθώς και απόδημοι Επτανήσιοι από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Γαλιατσάτος ανέλυσε στους δημοσιογράφους τις ενότητες των θεματικών ομιλιών  που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου, αλλά και τις πολιτιστικές στιγμές που θα διεξαχθούν παράλληλα.

«Θα αναπτυχθούν τρεις βασικοί άξονες που θα αφορούν την «Οικονομία, τις επενδύσεις και τις υποδομές», την “Εκπαίδευση και τον ρόλο” που μπορούν να διαδραματίσουν τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους,  καθώς και τον “Πολιτισμό και την αλληλεπίδραση των ομογενών με την ντόπια πολιτιστική δημιουργία”, είπε ο Περιφερειάρχης και επεσήμανε:

«Η δική μας προσπάθεια, ήταν όλο αυτό το διάστημα να προκαλέσουμε, όσο γίνεται τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αποδήμων Επτανησίων που οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις τους είναι απλωμένες σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να εκτεθούν τα κύρια ζητήματα των σχέσεων των αποδήμων με τα Επτάνησα».

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης δε παρέλειψε να αναφερθεί και στη φιλοξενία και περιήγηση  14 νέων απόδημων Επτανησίων, που πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού μέσω του προγράμματος «Return to Roots»,(επιστροφή στις ρίζες), σε όλα τα νησιά του Ιονίου με κατάληξη στην Κέρκυρα τις ημέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου.

«Είναι πολύ συγκινητικό πως πολλά από αυτά τα παιδιά, τα οποία συνάντησα στην Κεφαλονιά,  κατάφεραν να βρουν τα σπίτια των γονιών και των παππούδων τους στα νησιά που επισκέφθηκαν. Πρόκειται για μία μέθεξη με την ιστορία και τον πολιτισμό, σε μία προσπάθεια αυτά τα παιδιά να βρουν τις ρίζες τους» είπε ο Περιφερειάρχης.

«Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να κρατούνται δυνατοί οι θεσμοί με τη «μητέρα πατρίδα». Το Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων θα δώσει την προοπτική να εδραιωθούν και να δυναμώσουν αυτοί οι δεσμοί. Μακάρι να μπουν οι βάσεις και για τη δημιουργία ενός παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμων Επτανησίων, που είναι ένα θέμα που δε χειρίζεται μεν η Περιφέρεια, καθώς είναι ζήτημα των απανταχού Ομοσπονδιών Αποδήμων, αλλά εμείς θα το προτείνουμε ως Περιφέρεια και θα το στηρίξουμε» υπογράμμισε  στη συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Γιαλιά