Θόδωρος: Η Ζάκυνθος άντεξε τον σεισμό

Θ. Γαλιατσάτος

Στη Ζάκυνθο βρέθηκε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, o οποίος μετέβη εσπευσμένα στο νησί, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, να δώσει κατευθύνσεις και να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών της ΠΙΝ για την αποκατάστασή τους.

Αρχικά ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ζακύνθου Ελευθέριο Νιοτόπουλο, τον Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου και ζήτησε να ενταθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο Θ. Γαλιατσάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «το νησί μας άντεξε έναν πολύ μεγάλο σε ένταση σεισμό. Είμαι στη Ζάκυνθο γιατί θέλουμε να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας και όπου μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Θα διαπιστώσουμε το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με τις υπηρεσίες μας, για την αποκατάστασή τους».

Ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στο Λιμάνι Ζακύνθου, όπου έχει υποστεί καθίζηση τμήμα του λιμενοβραχίονα, συνοδευόμενος από τον Λιμενάρχη Ζακύνθου Αθανάσιο Σιούτη και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΙΝ και του Λιμενικού Σώματος.

Αυτή την ώρα επισκέπτεται το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, που «πληγώθηκε» από τη σφοδρότητα του σεισμού, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Θοδωρή Καμπίτση.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ευχαριστεί θερμά την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, που από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, καθώς και την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου και το Τουρκικό Προξενείο Αθήνας για την συμπαράστασή τους.

Θ. Γαλιατσάτος

Στη Ζάκυνθο ο τ. περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου για τους σεισμούς


Στη Ζάκυνθο μετέβη προσφατα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Π.Σ. και της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος Σπύρου προκειμένου να είναι κοντά στους κατοίκους και να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών.

Ο κ. Σπύρου δήλωσε επίσης τα εξής:

Οι στιγμές για τους κατοίκους είαναι δύσκολες καθώς ξύπνησαν άσχημες μνήμες. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Εύχομαι ταχύτατη ανάρρωση στους κατοίκους του νησιού που υπέστησαν μικροτραυματισμούς από την πτώση αντικειμένων, κυρίως στο εσωτερικών των σπιτιών. Αυτή την ώρα που η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, απαιτείται προσοχή και ψυχραιμία.

Από την πρώτη στιγμή ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τοπικούς παράγοντες, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου κ. Νιωτόπουλο και τον Δήμαρχο κ. Κολοκοτσά. Παράλληλα συμμετείχα και στην συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων εκπροσώπων φορέων του τόπου μας καθώς και την παρουσία του Προέδρου Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιου Λέκκα και του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλλη.

Στην σύσκεψη ήταν κοινή η διαπίστωση ότι η Ζάκυνθος «άντεξε» καθώς δεν υπάρχουν εκτεταμένα προβλήματα, ωστόσο, στις περιοχές που έχουν καταγραφεί ζημιές και έχει επισημανθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες στους κατοίκους και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

Η Περιφέρεια και η πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει το ενδεδειγμένο ενδιαφέρον, να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να δρομολογήσει άμεσα την καταγραφή, την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθεί η αποζημίωση των πληγέντων καθώς ήδη από τις πρώτες ώρες καταγράφονται ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.


H Ρόδη Κράτσα για το σεισμό στη Ζάκυνθο


Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου έφτασε στην Ζάκυνθο λίγες ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και είχε απευθείας  ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κύριο Δημήτρη Γιαννούλη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Άκη Ζήβα, από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ενημερώθηκε επίσης από τους αρμόδιους φορείς για τα αιτήματα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διακοπή των εργασιών, την αναταραχή και την ανασφάλεια που δημιουργείται από τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις.

«Είναι γεγονός ότι η Ζάκυνθος άντεξε λόγω της αντισεισμικότητας των κτιρίων και των υποδομών της. Το μέγεθος των συνεπειών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, εκκλησίες και μνημεία, θα το γνωρίζουμε όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Πρέπει όμως, άμεσα να  αντιμετωπισθούν τα αιτήματα του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου για διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Δυστυχώς, το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο, δεν εξέτασε τα θέματα αυτά και φυσικά δεν πήρε καμία σχετικά απόφαση παρέμβασης στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ίδιοι οι φορείς προσέφυγαν στα αρμόδια Υπουργεία και εξασφάλισαν την παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του μηνός Οκτωβρίου», δηλώνει η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου.

Ρ. Κράτσα