Θόδωρος: Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ιθάκης

Την σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Λιμάνι Πισαετού Ιθάκης» υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή (23/2), στο Επαρχείο Ιθάκης ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Το έργο, προϋπολογισμού δημοπράτησης 6.640.000 ευρώ και τελικού ποσού σύμβασης 3.728.227,19 ευρώ, συνυπέγραψε και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας SICAP Α.Τ.Ε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αποπεράτωσης του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται για την κατασκευή του λιμανιού Πισαετού εντός 700 ημερών.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο έπαρχος Ιθάκης Σπύρος Τσιντήλας, ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς-Ιθάκης Αλέξανδρος Μοσχονάς, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΙΝ Παναγής Ζησιμάτος, ο πρώην δήμαρχος Ιθάκης Σπύρος Αρσένης, η πρώην έπαρχος Ιθάκης Σμαράγδα Σαρδελή, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, των τοπικών φορέων και Συλλόγων.

Θ. Γαλιατσάτος: Το 2918 η χρονιά της Ιθάκης

«Είναι ένα έργο που οι Θιακοί περιμένουν επί πολλά χρόνια. Ένα μεγάλο έργο υποδομής για την Ιθάκη και το Ιόνιο παίρνει το δρόμο υλοποίησης. Το λιμάνι του Πισαετού υλοποιείται μετά από αστοχίες και αμέλειες μετά από καθυστερήσεις και λάθος επιλογές της προηγούμενης περιόδου που έβαλαν το έργο σε περιπέτειες 9 χρόνων. Τηρούμε τις υποσχέσεις μας, βγάζουμε από το τέλμα τα έργα που είχαν αφεθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, και όπως υποσχεθήκαμε το καλοκαίρι του 2014 στους Θιακούς, προχωρούμε στην υλοποίηση με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ιθάκης», είπε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Τα έργα για την Ιθάκη

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης τα έργα, ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί για την Ιθάκη, και τα οποία, συμπεριλαμβανομένου του Λιμανιού Πισαετού είναι:

◼︎ Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στις περιοχές «Δεξά» και «Μπροσαετός», προϋπολογισμού 187.769,16 ευρώ.

◼ Συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών (κατολισθήσεις στην οδική αρτηρία προς τον λιμένα Πισαετού), προϋπολογισμού 319.761,29 ευρώ.

◼ Έργα αποκατάστασης (με βραχοπροστασία), προϋπολογισμός 1 εκ. ευρώ.

◼ Έργα αποκαστάστασης στον Μπροσαετό, προϋπολογισμός 1,5 εκ. ευρώ.

◼ Συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, προϋπολογισμός 182.112, 11 ευρώ.

◼ Συντήρηση-αποκατάσταση τεχνικών έργων, καθαρισμός κλάδων υδρογραφικού δικτύου και ρεμάτων, προϋπολογισμός 53.805,85 ευρώ.

…και τα έργα με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιθάκης

◼ Οδικό δίκτυο (χρηματοδότηση στο Δήμο Ιθάκης), 300.000 ευρώ.

◼ Κέντρο Κοινότητας Ιθάκης, χρηματοδότηση στο Δήμο Ιθάκης.

◼ Προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ιθάκης και το Υπουργείο Πολιτισμού για τον καθαρισμό και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου.

Σχεδιασμός με την Ιθάκη στο επίκεντρο

◼ Σύνδεση και της Ιθάκης με υδροπλάνα, μέσω του δικτύου υδατοδρομίων που σχεδίασε και εκτελεί η ΠΙΝ. Ήδη έχει εντοπιστεί ο χώρος κατασκευής του υδατοδρομίου στο Βαθύ.

◼ Μετά την ευτυχή κατάληξη της σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα, νέα ακτοπλοϊκή γραμμή θα συνδέει την Ιθάκη με όλα τα νησιά του Ιονίου, από τον Μάιο και έως τα τέλη Οκτωβρίου.

◼ Ο περιφερειάρχης ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έργα πολιτισμού για την Ιθάκη, που αφορούν στην αποκατάσταση και ανάδειξη τριών Ναών, καθώς και παρεμβάσεων στα αρχαιολογικά μουσεία του νησιού, ύψους 300.000 ευρώ.

Την σύμβαση κατασκευής του λιμανιού Πισαετού υπέγραψε στην Ιθάκη ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων