Θύελλα για την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τη φυλακή. Εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17 Νοέμβρη

Εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες της «17Ν» – Μητσοτάκης: Αδιανόητη η άδεια – Μπακογιάννη: Να πάρει θέση η κυβέρνηση – Άδωνις: Πρόκληση – Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να παίρνει άδεια ένας αμετανόητος δολοφόνος – Καμίνης: Άνθρωποι σαν αυτόν δεν πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή- «Νίπτει τας χείρας της» η κυβέρνηση

Πριν ακόμη σβήσει ο απόηχος από τις σφαίρες των καλάσνικοφ των μελών της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» το βράδυ της περασμένης Δευτέρας κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, το  αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού χορήγησε διήμερη άδεια στον καταδικασθέντα 11 φορές σε κάθειρξη  βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης  «17 Νοέμβρη» Δημήτρη  Κουφοντίνα, προκαλώντας ένα τσουνάμι αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο της αντιπολίτευσης.

Πάντως, πολιτικοί  παρατηρητές κάνουν λόγο για μια κυβερνητική ενέργεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα καυτά οικονομικά και κοινωνικά θέματα (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποφυλακίσεις  με το νόμο Παρασκευόπουλου, μειώσεις συντάξεων, κ.λπ.) ανασύροντας από το χρονοντούλαπο υποθέσεις που κατά το παρελθόν τράβηξαν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, την πρώτη του άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού θα πάρει σήμερα  το πρωί, εκτός απροόπτου, το ηγετικό στέλεχος της   17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος εκτίει ποινή 11 φορές σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες της 17Ν είχε ζητήσει από το αρμόδιο συμβούλιο των  φυλακών Κορυδαλλού  να λάβει διήμερη άδεια.

Πράγματι, το συμβούλιο της φυλακής, στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, εξέτασε το αίτημά του και το έκανε αποδεκτό.

Έτσι, αναμένεται  σήμερα  ο Δημήτρης Κουφοντήνας  να περάσει για πρώτη φορά την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού για δύο 24ώρα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στις αρχές ασφαλείας στις 5 Σεπτεμβρίου 2002, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν.

Στο άκουσμα της είδησης για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα ξέσπασε μια θύελλα πολιτικών αντιδράσεων με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν τα πυρά και άλλων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης  χαρακτήρισε αδιανόητη την άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα.  Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ αναφέρει: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση: Την άδεια αποφάσισαν δικαστικοί

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε η κυβέρνηση μέσω διαρροής από κυβερνητικές πηγές πήρε αποστάσεις από την απόφαση για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως αναφέρουν οι πηγές η απόφαση για το ηγετικό στέλεχος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών.

Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, γι’ αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη

Στο κύκλο των αντιδράσεων προέχουσα θέση έχει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει πληγεί από την τρομοκρατία.  Αναλυτικότερα, η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε την  έκπληξη της για το ενδεχόμενο να λάβει άδεια από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι είναι αδιανόητο το πρώτο πιστόλι της 17Ν να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ακόμη, ανέφερε  ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.

Μάκης Βορίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης. «Κάτι ακούω για άδεια στον Κουφοντίνα. Φαίνεται ότι ξεχάστηκαν τα 11 φορές ισόβια. Αδιανόητο» έγραψε ο Μάκης Βοριδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Με μια και μόνο λέξη αντέδρασε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ασχολίαστο» έγραψε στο Twitter για να επανέλθει λίγο αργότερα κάνοντας λόγο, μεταξύ των άλλων, για πρόκληση.

Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να παίρνει άδεια ένας δολοφόνος που δεν έχει δείξει μεταμέλεια

Τη διαφωνία του με τη χορήγηση άδειας εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι δεν μπορεί να βγαίνει από τη φυλακή «ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια». Όπως σημειώνει, «η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις».

Καμίνης: Άνθρωποι όπως αυτός δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή

Την άποψη ότι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Παράλληλα ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του συμβουλίου των φυλακών που έδωσε την 48ωρη άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη.

Δημήτρης Καμμένος: Όταν λέμε ισόβια πρέπει να εννοούμε ισόβια

Κατηγορηματικά αντίθετος με τη αποφυλάκιση δήλωσε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.

Όπως υπογράμμισε, το Συμβούλιο που πέρσι είχε απορρίψει το αίτημα του Κουφοντίνα να πάρει άδεια από την φυλακή, με το σκεπτικό ότι ήταν «αμετανόητος», πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το σκεπτικό στο οποίο βασίζει σήμερα την απόφασή του να δοθεί άδεια.

«Επειδή ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί με τον τρομοκρατικό νόμο και ο νόμος αυτός καταδικάζει αυτούς που στρέφονται κατά του κράτους και της Δημοκρατίας σε ισόβια. Όταν λέμε ισόβια, όμως, πρέπει να εννοούμε ισόβια», υπογραμμίζει ο κ. Καμμένος στα parapolitika.gr και τονίζει: «Πέραν τούτου ο  Κουφοντίνας δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια για τα ειδεχθή εγκλήματά του. Έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη».

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος Ελίζα Βόζενμπεργκ επισήμανε: «Αμετανόητος δολοφόνος δεν νοείται εκτός φυλακής, κανένας!» Αναρωτήθηκε μάλιστα, με τις αναρτήσεις της στο twitter, αν μπορεί ο Κουφοντίνας να δει έξοδο από τις φυλακές με 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.


Η Λιάνα Κανέλλη Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας  και πάλι  στο Action24 έκανε λόγο για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση.

Επίθεση σε Μητσοτάκη από τον γιο του Κουφοντίνα

Ο γιος του αδειούχου Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτωρ Κουφοντίνας με αφορμή την  είδηση ότι ο πατέρας του  θα λάβει  για πρώτη φορά άδεια από τις φυλακές, επισημαίνει ότι «οι μάσκες έπεσαν» και υποστηρίζει ότι με την απόφαση για την άδεια του πατέρα του εφαρμόσθηκε  ο νόμος.

Η ανάρτηση του Έκτωρ Κουφοντίνας αναφέρει:
«Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη Δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης. Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών. Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens».

Πάντως, πέρα από κάθε ανάγνωση της άδειας που χορηγήθηκε  στο  Δημήτρη  Κουφοντίνα, είναι απόλυτα σεβαστή  η έκφραση πικρίας του Έκτορα Κουφοντίνα, λόγω της σχέσης αίματος  και συναισθημάτων που τον συνδέει με τον πατέρα του.

 

(Παναγιώτης Τσιμπούκης- protothema.gr)