Ιακωβάτεια 2021: Το 1821 και οι Κεφαλονίτες

Παίρνοντας πάντοτε υπόψη μας τις σχετικές οδηγίες και τα πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας, ετοιμαζόμαστε για την πραγματοποίηση των Ιακωβατείων 2021, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στη συμβολή της Κεφαλονιάς και των Κεφαλονιτών στην Επανάσταση του 1821.

Θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του Μουσείου Ληξουρίου την Τρίτη και την Τετάρτη 3 και 4 Αυγούστου αντίστοιχα και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, προβολές, απαγγελίες, χορευτικά και μουσικά δρώμενα, έκθεση βιβλίου.

Θα μιλήσουν: Δώρα Μαρκάτου, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Βαρβάρα Γεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός, δρ Ιστορίας, Ορέστης Καππάτος, ιστορικός ερευνητής, και Πέτρος Πετράτος, φιλόλογος, δρ. Ιστορίας. Θέματα των ομιλητών/ομιλητριών: Η συμμετοχή των Κεφαλονιτών στη Φιλική Εταιρεία – Θεατρικά έργα γραμμένα από Παλικισιάνους με θέμα το 1821 – Υποδοχή και περίθαλψη αγωνιστών του 1821 και γυναικοπαίδων ως προσφύγων στην Κεφαλονιά – Τα ηρώα του Παλικισιάνου γλύπτη Γεωργίου Μπονάνου για την Επανάσταση του 1821. Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν από χορευτικά (Ιόνιος Πνοή- Δημήτρης Μαντζουράτος) και μουσικά (Γεράσιμος Σωτ. ΓαλανόςΛαμπρογιάννης Πεφάνης με τη συμμετοχή του πρωτοψάλτη Σπύρου Έρτσου) δρώμενα. Παράλληλα, θα λειτουργεί μέσα στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου πλούσια Έκθεση Βιβλίου με παλαιές, νεότερες και σύγχρονες εκδόσεις για πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. – Έγκαιρα θα κυκλοφορήσει αναλυτικό πρόγραμμα και αφίσα.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Γνωστοποιούμε σειρές και άλλων περιοδικών, που είναι ήδη διαθέσιμα στο αναγνωστικό μας κοινό.

Εκτός από τα περιοδικά «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Γεωτρόπιο», «National Geographic» – η ελληνική έκδοση, «Time», «Το Δέντρο», «Η Λέξη», «Ιατρική», «Διαβάζω» και «Το Περισκόπιο της Επιστήμης», που ανακοινώσαμε σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου, ενημερώνουμε ότι στη Βιβλιοθήκη μας μπορείτε επιπλέον να βρείτε και να διαβάσετε τα εξής περιοδικά: «Αντί» (από το τχ. 196 του 1982 μέχρι το τχ. 277 του 1984 και από το τχ. 351 του 1987 μέχρι το τχ. 919 του 2008), «Αρχαιολογία» (από το τχ. 16 του 1985 μέχρι το τχ. 116 του 2010), «Νέμεσις» (από το τχ. 4 του 1999 μέχρι το τχ. 36 του 1997 και από το τχ. 1 του 2000 μέχρι το τχ. 113 του 2011), «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας (από το τχ. 206 του 2002 μέχρι το τχ. 542 του 2009) και «Ε/Ιστορικά» της Ελευθεροτυπίας (από το τχ. 5 του 1999 μέχρι το τχ. 300 του 2005).

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ

Ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ) είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) και ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους. Πρόσφατα, ο παραπάνω Κατάλογος εμπλουτίστηκε με την εγγραφή 5.000 νέων τίτλων βιβλίων. Αμέσως μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η εγγραφή άλλων 4.000 νέων τίτλων βιβλίων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.). Γράφουν εξαίρετοι Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές. – Τιμή και των δύο τόμων, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής. Τα κείμενα είναι του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ηλία Τουμασάτου και η εικονογράφηση της Ελβίρας Στρατιώτη. – Τιμή 10 ευρώ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Οφείλουμε ευχαριστίες σε εκείνους τους συμπολίτες μας εδώ στο νησί και στους φίλους της Ιακωβατείου στην Αθήνα που με τις αποστολές βιβλίων εμπλουτίζουν τη Βιβλιοθήκη μας.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ