Ιαπωνία: Η μισή χώρα θα ελέγχεται από ρομπότ μέχρι το 2035

Οι πολυμήχανοι Ιάπωνες έχουν δείξει πόσο πολύ αγαπούν τα ρομπότ και με το πέρασμα του χρόνου τα βάζουν όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητά τους. Που μπορεί να φτάσει όμως όλο αυτό; Σύμφωνα με το Nomura Research Institute (NRI) και την έρευνα που πραγματοποίησε, σε 20 χρόνια από σήμερα τα μισά επαγγέλματα θα εκτελούνται από ρομπότ.

Σε συνεργασία με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έχει πραγματοποιήσει παρόμοια έρευνα, το NRI εξέτασε περισσότερα από 600 επαγγέλματα και κατέληξε ότι πάνω από το 49% αυτών, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί από συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η έρευνα βασίστηκε στην αξιολόγηση κάθε επαγγέλματος και το πόσο εύκολα μπορεί να αυτοματοποιηθεί η κάθε θέση. Αυτό σημαίνει ότι γραφεία υποστήριξης πελατών, delivery, αγροτικές εργασίες, και άλλα, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες μελλοντικά να λειτουργήσουν με ρομπότ χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο στο Nagasaki της Ιαπωνίας, το οποίο θα λειτουργήσει σχεδόν εξολοκλήρου από ανθρωποειδή ρομπότ που θα μπορούν να υποδεχθούν τους πελάτες, να μεταφέρουν τις βαλίτσες και να καθαρίσουν τα δωμάτια.

Στη χώρα γίνονται ήδη κινήσεις για ρομπότ μεταφραστές που βοηθούν τους τουρίστες, ρομπότ νοσοκόμες που προσφέρουν βοήθεια σε ηλικιωμένους κλπ. Οι Ιάπωνες αναφέρεται ότι έχουν δεχτεί την ιδέα του λεγόμενου «robo-revolution» καθώς παράλληλα μειώνει την οικονομική πίεση στον ιαπωνικό πληθυσμό ο οποίος γερνά με απίστευτα ταχείς ρυθμούς με περισσότερο από 20% του πληθυσμού να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

(techblog.gr)