Καμμένος: Ο Παπαχριστόπουλος θα διαγραφεί …αύριο, αν δεν παραιτηθεί. Tι έγινε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ

Λιγότερο από μία ώρα κράτησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πάνος Καμμένος είπε για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο πως αν μέχρι αύριο δεν παραδώσει την έδρα του θα τον διαγράψει.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα διαγράψει τον βουλευτή πριν από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία ψηφίζεται το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου «να μην ψηφίσει την παράδοση της Μακεδονίας».

Η δήλωση Καμμένου 

«Συνεδρίασε η ΚΟ των ΑΝΕΛ και ομόφωνα ζητήσαμε από τον κ. Παπαχριστόπουλο μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ όπως είχε υποσχεθεί. 

Να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός και ο κ. Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής και την εφαρμογή της απόφασης του Παπαχριστόπουλου, την έδρα να μην την κρατήσει, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ.

Αν ο κ. Κουίκ δεν το κάνει αυτό, θα είναι δική του ευθύνη. Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας πως έχει υποσχεθεί στον Βούτση ότι θα ψηφίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθάρισα πως εμείς δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε άλλη παράταση της ιστορίας. Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ, με όποιο κόστος, να επιτρέψουν σε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εκτελέσει την Μακεδονία. Αύριο, με την αρχή της συνεδρίασης, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν κάνει πράξη την παραίτησή του, με επιστολή μου θα διαγραφεί από την ΚΟ των ΑΝΕΛ».

Η διορία που δόθηκε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά παρά σαν ακόμα μια θεατρική κίνηση του Πάνου Καμμένου ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους του πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που είναι φυσική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ούτε η άλλως, η κίνηση δεν φαίνεται ικανή να προσφέρει τίποτα παρά μόνο μια επικοινωνιακή πιρουέτα του προέδρου των ΑΝΕΛ, αφού ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει κάνει σαφές ότι θα παραιτηθεί αφού ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης, όπως ακριβώς του ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και αμέσως μετά τη δήλωση του Πάνου Καμμένου, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, θα ψηφίσω πρώτα το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ και θα παραιτηθώ μετά, και τα υπόλοιπα που αφορούν τους ΑΝΕΛ θα τα πούμε την επόμενη ημέρα».

Μόλις παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπολος, την έδρα του θα λάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που έχει ήδη ατύπως προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Κουίκ αποφασισμένο να διατηρήσει την έδρα του και να μην την παραδώσει, όπως θα του ζητήσει φυσικά ο Πάνος Καμμένος, αφού στις ψήφους των 6 προθύμων στηρίζεται κοινοβουλευτικά η δεδηλωμένη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος σε ό,τι αφορά του θέμα του Τέρενς Κουίκ είπε: «Θα πρέπει να επιλέξει αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών, αν δηλαδή με προτροπή του πρωθυπουργού και ανταλλαγή της ψήφου του με θέση στο υπουργείο θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης των αποστατών και αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει αυτό που έκανε με τον Κόκκαλη και την Κουντουρά». 

Με άλλα λόγια, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ότι θα διαγράψει και τον κ. Κουίκ αν δεν παραδώσει την έδρα του.

Σε βαρύ κλίμα η fast track συνεδρίαση

Νωρίτερα συνεδρίασε η ΚΟ των ΑΝΕΛ, η οποία κράτησε μόνο λίγα λεπτά. Ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος μπήκε τελευταίος στην αίθουσα και, όπως και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, έκατσε στην κεφαλή του τραπεζιού απέναντι από τον Πάνο Καμμένο.

Ο πρόεδρος τον ΑΝΕΛ μόλις είδε τον κ. Παπαχριστόπουλο είπε «καλώς τον», αλλά ο βουλευτής δεν απάντησε και δεν είπε ούτε καλημέρα. Εμοιαζε, μάλιστα, με ξένο σώμα μέσα στη συνεδρίαση και έπαιζε συνεχώς με το κινητό του για να κρύψει την αμηχανία του.

Ο πιο ομιλητικός από όλους ήταν η μεταγραφή των ΑΝΕΛ, ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος φρόντισε την προηγούμενη εβδομάδα να στρέψει τα φώτα πάνω του με την περίφημη ατάκα για την γκαζόζα. Ο κ. Φωκάς χθες είδε την ομάδα του τον ΠΑΟΚ να χάνει, και μάλιστα με ανατροπή του σκορ, από τον Πανιώνιο για το Κύπελλο Ελλάδος και μιλούσε μόνο για το παιχνίδι.

Έναν μικρό διάλογο είχαν ο Πάνος Καμμένος και ο Κώστας Ζουράρις. Ο βουλευτής είπε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ πως ακόμα πονάει το πόδι του, με τον κ. Καμμένο να τον προτρέπει να πάει στο Ναυτικό Νοσοκομείο και να κάνει θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο.

(iefimerida.gr)