Κανόνες στα Airbnb. Τα τρία πρώτα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Άμεσα εκτός πλατφόρμας τα αδήλωτα

Τον δικό του οδικό χάρτη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, ετοιμάζεται να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μαζί με την αρμόδια ομάδα του υπουργείου Τουρισμού.

Οπως επισημαίνουν στο iefimerida πηγές από το υπουργείο Τουρισμού, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην τρέχουσα τουριστική σεζόν, όμως από το φθινόπωρο το «τοπίο» των Airbnb και, εν γένει, των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις υπουργικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπαν σκληρό «μαρκάρισμα» των ιδιοκτητών που είχαν ακίνητα σε πλατφόρμες, όπως το Airbnb και το Booking.

Τα μέτρα που εξετάστηκαν και «κόπηκαν»

Αυτά τα μέτρα, που τέθηκαν και προ ημερών στο τραπέζι του διαλόγου -και απορρίφθηκαν- προέβλεπαν τα εξής:

• Να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά φορολογικό μητρώο δικαιούχου εισοδήματος.

• Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

• Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες, να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

iefimerida.gr