Καταλονία: «Ναι» στην ανεξαρτησία είπε το 90%. Συμμετοχή στο 42,3% – Σοβαρά επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών(Photos & Video)

Το 90% όσων συμμετείχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τάχθηκε υπέρ του «ναι» όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».

Το δημοψήφισμα βάφτηκε με το αίμα εκατοντάδων ανθρώπων καθώς σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των πολιτών.

Μέχρι τα ξημερώματα οι τραυματίες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Υγείας στην Καταλονία, ανέρχονταν σε περισσότερους από 844 και εκφράζονταν φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 1.000.

Τουλάχιστον δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση ενώ μεταξύ αυτών που χρειάστηκε να λάβουν ιατρική φροντίδα ήταν τουλάχιστον 19 αστυνομικοί και 14 πολιτοφύλακες.

Η πρόθεση της Ισπανικής κυβέρνησης να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οδήγησε σε απίστευτες σκηνές καταστολής με τις δυνάμεις ασφαλείας να χτυπούν αδιακρίτως τους επίδοξους ψηφοφόρους.

Πάνοπλοι άνδρες της ισπανικής αστυνομίας έβγαζαν σηκωτούς τους Καταλανούς από τα εκλογικά κέντρα ή χρησιμοποιούσαν με μανία τα γκλομπς τους εναντίον όσων επιχειρούσαν να τα προσεγγίσουν. Ούτε οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν γλίτωσαν από το μένος των ισπανικών Αρχών.

Μέχρι και με πλαστικές σφαίρες τα ΜΑΤ πυροβολούσαν κατά του πλήθους. Μια από αυτές, μάλιστα, κατέληξε στο μάτι διαδηλωτή, που εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο.

Οι συγκεντρωμένοι, από την πλευρά τους φώναζαν, συνθήματα όπως: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία».

Την ίδια ώρα, στην Πλάθα Μαγιόρ, στο κέντρο της Μαδρίτης, πραγματοποιούταν συλλαλητήριο υπέρ της ενότητας της χώρας. Περίπου 300 διαδηλωτές δήλωναν κατά της απόσχισης της Καταλονίας, ενώ κάποιοι άλλοι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο αντέτειναν το επιχείρημα της ελευθερίας της έκφρασης.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε εξαρχής παράνομο και αντισυνταγματικό. Στο πλαίσιο αυτό έστειλε περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς από όλη τη χώρα να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα. Σε πολλές περιπτώσεις οι εθνοφρουροί εισέβαλαν την ώρα της διαδικασίας αρπάζοντας τις κάλπες.

Περίπου 1.300 εκλογικά κέντρα σφραγίστηκαν από την αστυνομία, αλλά σε τουλάχιστον 160 οι αυτονομιστές πραγματοποίησαν κατάληψη.  Πολλοί διανυκτέρευσαν με υπνόσακους μέσα και γύρω από αυτά, προκειμένου να διασφαλίσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πηγές της τοπικής κυβέρνησης το 73% των εκλογικών κέντρων παρέμειναν ανοιχτά. Κάλπες στήθηκαν σε σχολεία, κέντρα υγείας, μοναστήρια ακόμη και στους δρόμους.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε» δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα. Υποστήριξε, δε, ότι στόχος της αστυνομίας ήταν να κατασχέσει κάλπες και ψηφοδέλτια και όχι να ασκήσει βία στους ψηφοφόρους.

Νωρίτερα, στο επίκεντρο της έντασης βρέθηκαν τα εκλογικά κέντρα που επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, η οποία ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι Αρχές της Καταλονίας, πάντως, καλούσαν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο ήταν ανοικτό, ακόμη και αν δεν εγγεγραμμένοι σε αυτό, ανακοινώνοντας ότι γίνονταν δεκτά ακόμη και τα ψηφοδέλτια που είχαν τυπώσει από το σπίτι τους.

Σφοδρά ήταν πυρά και κατά του Ραχόι με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του και την καταλανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», υπογράμισε ο εκπρόσωπος της περιφέρειας της Καταλονίας Ζόρντι Τουρούλ, σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «απάτη» και δημοψήφισμα – φάρσα, ζητώντας επιτακτικά από τις τοπικές Αρχές να υπακούσουν στις δικαστικές αποφάσεις και να ακυρώσουν το δημοψήφισμα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας και εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της χώρας, δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Ανησυχούν, όμως, πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη.

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων».

Αποτέλεσμα εικόνας για Καταλονία συγκρούσεις

Προσφυγές εναντίον της τοπικής αστυνομίας για… επιείκεια

Την ώρα που οι Καταλανοί βράζουν με την ωμή βία που άσκησε σε βάρος τους η εθνική αστυνομία, χρησιμοποιώντας ακόμη και σφαίρες από καουτσούκ, τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της τοπικής αστυνομίας επειδή επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή.

Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει με αποτέλεσμα να κατηγορείται τώρα για αδράνεια και αποτυχία.

Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καταλονία συγκρούσεις

Ραχόι: «Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα»

«Κανένα δημοψήφισμα δεν έγινε σήμερα (σ.σ. χθες) στην Καταλονία» υποστήριξε χθες το βράδυ σε διάγγελμά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Η δημοκρατία μας είναι ανεκτική αλλά και αυστηρή, πρέπει να προστατεύσουμε τον νόμο και την Ισπανία» είπε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας τους Καταλανούς που δεν προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Για μια ακόμη φορά χρακτήρισε το δημοψήφισμα «παράνομο» και κατήγγειλε όσους το διοργάνωσαν και συμμετείχαν, μιλώντας για μία «επίθεση στη δημοκρατία μας» ενώ πρόσθεσε πως «η πολιτεία απάντησε».

«Το δημοψήφισμα είχε στόχο να καταστρέψει το Σύνταγμά μας, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη των άλλων Ισπανών» είπε και σημείωσε: «Αυτό το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ».

Σχολιάζοντας την αστυνομική βία ισχυρίστηκε ότι «οι αστυνομικοί έκαναν τη δουλειά τους» ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα για την στήριξή τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καταλονία συγκρούσεις

Πρόεδρος Καταλονίας: «Κερδίσαμε το δικαίωμα για ανεξαρτησία»

Ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζεμόντ τόνισε, από την πλευρά του, ότι η περιοχή της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα για ανεξαρτησία μετά το αιματηρό δημοψήφισμα.

«Η πόρτα άνοιξε για μια μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας. Κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος με δημοκρατική μορφή» είπε σε ομιλία του προς τον καταλανικό λαό στην πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης.

Ο περιφερειακός πρόεδρος της περιοχής εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει στην απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία, ενώ ανέφερε πως η διακήρυξη της ανεξαρτησίας αναμένεται να προσέλθει στην τοπική βουλή.

«Σήμερα κερδίσαμε πολλά δημοψηφίσματα, από σήμερα κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε το δικό μας κράτος. Οι Καταλανοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η ΕΕ και ο κόσμος είδε το απολυταρχικό πρόσωπο του ισπανικού κράτους» σχολίασε.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η βία απέναντι σε πολίτες

«Η καταστολή και η βία απέναντι σε πολίτες είναι μια καταδικαστέα και αυταρχική επιλογή που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά λύνει προβλήματα» αναφέρει ο  ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ισπανία. «Μόνος δρόμος ο δημοκρατικός διάλογος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών» τονίζει το κυβερνόν κόμμα.

«Η ενίσχυση της δημοκρατίας είναι μονόδρομος» υποστήριξε στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος Tύπου του  ΣΥΡΙΖΑ,  Ράνια Σβίγκου, με ανάρτησή της στο Twitter.

«Θεατής» η Ευρώπη

Στο ρόλο του αμέτοχου θεατή έχει περιοριστεί αυτή τη φορά η Ευρώπη, που παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις στην Ισπανία χωρίς να επεμβαίνει ή να εμπλέκεται, όπως είχε κάνει για παράδειγμα στην περίπτωση του αγγλικού δημοψηφίσματος για το Brexit ή στο δικός μας δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015.

Η Γερμανία της Μέρκελ, πρωτίστως, και κατ’ επέκταση οι λοιπές συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε στηρίζουν σιωπηρά τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την προσπάθεια που κάνει να καταπνίξει την τάση απόσχισης των Καταλανών.

Για αυτό, άλλωστε, δεν αποδοκίμασαν τις απαράδεκτες σκηνές που εκτυλίχτηκαν χθες και οι οποίες παρέπεμπαν περισσότερο σε απολυταρχικό καθεστώς παρά σε δημοκρατικό πολίτευμα.

Εξάλλου, υπάρχει έντονος φόβος πως θα ακολουθήσουν κι άλλες μειονότητες με αποσχιστικές τάσεις τον ίδιο δρόμο,  για αυτό και υπογείως απεργάζονται σχέδια έγκαιρης καταστολής αυτών των κινημάτων εν τη γενέσει τους.

Την επίδειξη βίας καταδίκασαν μόνο ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στην τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία στην Καταλονία. «Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα» έγραψε.

Τη βία καταδίκασε και ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ, προσθέτοντας, ωστόσο, πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας.  «Μερικές από τις σκηνές σήμερα (σ.σ χθες) το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε, επίσης, στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Έκκληση στις ισπανικές αρχές να αποφύγουν τη χρήση βίας και να σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται ειρηνικά και να εκφράζονται ελεύθερα έκανε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καταλονία συγκρούσεις