Καταρρέει το Αρχοντικό των Νοταράδων, δίπλα στο σπίτι που γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος

ΣΤΑ ΑΝΩ Τρίκαλα Κορινθίας, πολύς είναι ο κόσμος που φθάνει εκεί για να προσκυνήσει τον Αγιό μας, τον Αγιο Γεράσιμο Νοταρά.

Εκεί, όπως είδαμε, βρίσκεται το Σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Προστάτης μας, το Αρχοντικό των Νοταράδων (της Οικογένειάς Του) και η Εκκλησία Του, που θα τη δούμε στη συνέχεια.

Το Αρχοντικό, βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα από το Σπίτι του Αγίου και από την Εκκλησία Του, ενώ τα «Νοταρέικα» ήτανε παλιά μιά πολύ μεγάλη έκταση στα Ανω Τρίκαλα.             

***

ΚΙ’ ΕΝΩ το Σπίτι του Αγίου, όπως είδαμε, είναι αρκετά περιποιημένο και σενιαρισμένο, δίπλα το Αρχοντικό της Οικογένειάς Του είναι μισογυρισμένο και καταρρέει συνεχώς…

Η Οικογένεια Του Αγίου ήταν μιά από τις πιο ξακουστές και εύπορες στην περιοχή και ο πατέρας Του Δημήτριος ήταν συγγενής του μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά, ο οποίος ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός της Κωνσταντινούπολης και καθαιρέθηκε κατά την Αλωση της Βασιλεύουσας.

Μετά την Αλωση η Οικογένεια των Νοταράδων εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας, στις αρχές του 16ου αιώνα.

Οι γονείς του Αγίου μας, Δημήτριος και Καλή, είχαν βαθιά πίστη στο Θεό και απολάμβαναν το σεβασμό όλων των κατοίκων των Τρικάλων, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Κορινθίας, λόγω της ενδόξου καταγωγής τους, αλλά και της οικονομικής τους ευμάρειας.

Τρεις φωτογραφίες από το Αρχοντικό των Νοταράδων, της ξακουστής Οικογένειας του Αγίου μας. Το άλλοτε πανέμορφο κτίριο καταρρέει συνεχώς και δεν διαφαίνεται κάποια διάσωση…

ΑΥΡΙΟ: Δεν βρίσκεται λύση για τη διάσωση του Αρχοντικούτων Νοταράδων