Κατεδαφίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, γιατί δεν μπορεί να επισκευαστεί

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Για τη προχθεσινή συνάντηση της τοπικής ηγεσίας με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο βουλευτής Παναγής Καππάτος ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Χθες 12 Φεβρουαρίου είχα συνεργασία στην Αθήνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρο Τραυλό, τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον Αντιδήμαρχο Αργοστολίου Νίκο Κουρκουμέλη.

Συμμετείχαμε σε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, για ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου στο νομό μας.

Σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί και ότι έχει επιλεχθεί ως λύση η κατεδάφιση και ανακατασκευή του στην ίδια θέση με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής.

Μετά από πέντε χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, υπάρχει πλέον συγκεκριμένη λύση για τη θετική του έκβαση.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε άλλο κτίριο στο Αργοστόλι, για όσο διάστημα διαρκέσει η ανακατασκευή του κτιρίου Καραντινού. Η Υπουργός δεσμεύτηκε να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό αν υποδειχθεί κατάλληλο κτίριο.

Για την Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια για λειτουργία της το καλοκαίρι, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο εσωτερικός χώρος και απομένουν εργασίες στον εξωτερικό χώρο. Για το Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, εποικοδομητική συνεργασία και αναμένεται νέα συνάντηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο Υπουργείο Πολιτισμού,  μεταβήκαμε στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., τον αρμόδιο κατασκευαστικό φορέα για δημόσιες κτιριακές υποδομές. Εκεί συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης σχολικών κτιρίων σε τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, για κατασκευή (Αργοστόλι, Πόρος) και επιδιόρθωση (Αγία Θέκλη).

Υποστηρίζω τις προσπάθειες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης για επίλυση μεγάλων ζητημάτων στο νομό μας και η συνεργασία έχει ήδη αποφέρει καρπούς προς όφελος των νησιών μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

  • Επίσης για το ίδιο θέμα η Πε. Εν. Κεφαλονιάς και Ιθάκης ανακοόινωσε τα εξής:

O Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός μαζί με τον βουλευτή του Νoμού Παναγή Καππάτο, τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον Αντιδήμαρχο Ελειού-Πρόννων Νίκο Κουρκουμέλη βρέθηκαν χθες στην Αθήνα όπου επισκέφτηκαν την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και συζήτησαν αρχαιολογικά θέματα του Νόμου με κυριότερα την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείο Αργοστολίου, τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων καθώς και το Μουσείο Σάμης, την λειτουργία των Κάστρων, την Ρωμαϊκή Έπαυλη της Σκάλας, την λειτουργία τοπικού συμβούλιου Κέρκυρας κ.ά.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σύντομα θα υπάρξουν ευχαριστες εξελίξεις στα πολύ κρίσιμα αυτά θέματα.

Στη συνέχεια η πολιτική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τις Κτηριακές Υποδομές όπου με τον διευθυντή έργων συζήτησε τα προβλήματα σχολικής στέγης του Νομού.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε την πρόθεση της ΠΙΝ να χρηματοδοτήσει άμεσα ορισμένα νέα σχολικά κτίρια και ζήτησε την συνδρομή της ΚΤΥΠ στην προετοιμασία των μελετών.

Επίσης συζητήθηκε η επισκευή του γυμνάσιου Αγίας Θέκλης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τόσο στα θέμα τα Πολιτισμού όσο και στην σχολική στέγη είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση αφού αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς

και Ιθάκης

Φωτό από την επίσκεψη της τοπικής ηγεσίας στο Υπουργείο Πολιτισμού