Κολλημένοι στο …τέλμα!

Γράφει ο ΔHMHTPHΣ ΣIMΩTAΣ
Xρηματιστηριακός

Το έχω επαναλάβει ήδη πολλές φορές: Αν δεν αλλάξουμε την Ελλάδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο! Πως στην ευχή διατείνονται φίλοι και γνωστοί, ότι θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, όταν δεν είμαστε ικανοί να φροντίσουμε τα του οίκου μας; Πως θα πατάξουμε την παγκόσμια διαφθορά και την ασυδοσία του τόσο περίπλοκου, παγκοσμιοποιημένου πλέον, χρηματοπιστωτικού τομέα, όταν αδυνατούμε να βάλουμε τάξη στην μικρή μας Χώρα;

Εχουμε «πιάσει» πάτο σε όλους τους δείκτες! Έχουμε την… μεγάλη τύχη, την… υπέρτατη τιμή να είμαστε το πιο διεφθαρμένο Κράτος της Ευρώπης! Η δικαιοσύνη, παρά τις προσπάθειές της, υπολειτουργεί και καθυστερεί να λάβει τις όποιες αποφάσεις! Η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει, εις βάρος ολόκληρης της Κοινωνίας! Το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δυσλειτουργικό, σπάταλο, αργό, ασύδοτο και «αγκιστρωμένο» σε εποχές …«Παπανδρεϊκές»! Η νοοτροπία του μέσου Πολίτη-ψηφοφόρου, γαλουχημένη επί σειρά δεκαετιών στον άκρατο κρατισμό, παραμένει σε στάδιο βρεφικό και, καμιά φορά, στην εξέλιξή του, φτάνει σε στάδιο έφηβο-επαναστατικό! Η φόρο- επιδρομή παραμένει προτιμητέα σε σχέση με την όποια περικοπή εξόδων! Το ασφαλιστικό, άδικο, μη ανταποδοτικό, ληστρικό και ντε φάκτο αντιαναπτυξιακό, επιμένει να συντηρεί στρατιές, συνήθως με Κρατική την ευθύνη, πρόωρων συνταξιούχων, εις βάρος των επόμενων γενεών! Η φοροδιαφυγή παραμένει αγκάθι για τα έσοδα του Κράτους, όχι λόγω των κακοπληρωτών, αλλά επειδή αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν και εφ’ όσον την καταστήσουμε ΜΗ συμφέρουσα! Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση συνεχίζει να φαντάζει κάτι που αφορά το μακρινό μέλλον, σε έναν κόσμο που προσπαθεί να ανακαλύψει μορφές ζωής σε μακρινούς γαλαξίες! Η διοίκηση παραμένει έρμαια κομματικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, Διοικητές νοσοκομείων να είναι μην είναι ιατροί ή έστω γνώστες του επιχειρείν, αλλά άλλοι, άσχετοι, ως πάσης φύσεως «κομματολόγοι»! Αναξιοκρατία παντού!

Τα πιο πάνω, δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα μόνο λιθαράκι του μεγάλου «τοίχους» που εμποδίζει την όποια προοπτική έχει ο τόπος μας, ώστε να καταφέρει επιτέλους, να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει! Λόγω του αντικειμένου μου, το οποίο και χρόνια υπηρετώ και λόγω της ανάγκης μου να μελετώ καθημερινά τα της παγκόσμιας οικονομίας, γνωρίζω κάλλιστα τα πολλά αρνητικά του κοινού μας νομίσματος! Τα αρνητικά του ασύδοτου καπιταλισμού, των «αγορών», των πολυεθνικών επιχειρηματικών κολοσσών, των μεγάλων δυνάμεων και των «ελεγχόμενων», από ιδιωτικά συμφέροντα, Κυβερνήσεων! Γνωρίζω πολύ καλά το πώς λειτουργούν, εις βάρος πολλές φορές ακόμα και του απλού επενδυτή ή εργαζόμενου, τα Χρηματιστήρια διεθνώς και τα περιβόητα παράγωγά του!

Όμως, όπως είχε πει κάποτε ένας Γερμανός επιστήμονας: «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν». Ας αλλάξουμε λοιπόν την Χώρα μας και μετά, αν έχουμε τις δυνάμεις, αλλάζουμε και τον κόσμο όλο!!