Κορωνοϊός: «Μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να έχει τελειώσει η πανδημία αν κινητοποιηθούν όλες οι χώρες». Εκτίμηση ανώτερου ιατρικού Συμβουλίου της Κίνας

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένει ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για την Υγεία στην Κίνα να τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού ανά την υφήλιο εφόσον κινητοποιηθούν οι χώρες για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του.

Περίπου τα δύο τρίτα των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως καταγράφηκαν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο, αλλά οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι πλέον στην περιοχή αυτή παρελθόν καθώς τα νέα κρούσματα στη Χουμπέι υποχώρησαν για πρώτη φορά σε μονοψήφια νούμερα. Οι κινεζικές Αρχές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στα δρακόντεια μέτρα που έλαβαν, όπως η σχεδόν απόλυτη καραντίνα που επέβαλαν στην Χουμπέι αποτρέποντας να φθάσει ο κορωνοϊός σε άλλες μεγάλες πόλεις και λένε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να διδαχθούν από το παράδειγμά τους. «Σε γενικές γραμμές, η κορυφή της επιδημίας έχει περάσει στην Κίνα», δήλωσε ο Μι Φενγκ. «Η αύξηση των νέων περιπτώσεων μειώνεται.»

Ο ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης Ζονγκ Νανσάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι εφόσον τα κράτη παίρνουν στα σοβαρά το ξέσπασμα και είναι διατεθειμένοι να λάβουν σταθερά μέτρα, η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε λίγους μήνες ανά την υφήλιο. «Η συμβουλή μου σε όλες τις χώρες είναι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ΠΟΥ και να παρέμβουν σε εθνική κλίμακα», είπε. «Αν μπορούσαν να κινητοποιηθούν όλες οι χώρες, θα μπορούσε να τελειώσει η πανδημία μέχρι τον Ιούνιο». Ο 83χρονος διάσημος επιδημιολόγος, που είχε συνδράμει στην καταπολέμηση της επιδημίας του SARS το 2003, επεσήμανε ότι οι κορωνοϊοί της ίδιας οικογένειας συνήθως είναι λιγότερο ενεργοί με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. «Η εκτίμησή μου για τον Ιούνιο βασίζεται σε σενάρια που λαμβάνουν θετικά μέτρα από όλες τις χώρες, αλλά αν ορισμένες χώρες δεν αντιμετωπίσουν σοβαρά τη μολυσματικότητα και την επιβλαβή δράση και δεν παρεμβαίνουν έντονα, θα διαρκέσει περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(iefimerida.gr)