Κύριε πρόεδρε οι ερωτήσεις μου δεν πήραν απάντηση

Καταρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Διαδημοτικής για την απάντηση

Δεν ήταν μομφή για  εσας κύριε πρόεδρε η γενική παρατήρηση ως προς την κομπορρημοσύνη και την αμετροέπεια. Αν ήταν προσωπική θα έλεγα ονόματα. Έχω όμως την θέληση να εκφράζω δημοσίως όσα πολλοί δεν τολμούν να πουν, ή δεν θέλουν. Δικό μου το κόστος και η απόφαση.

Όμως στις ερωτήσεις μου δεν πήρα απάντηση.

Πόσοι τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών παράγονται ετησίως στην Κεφαλονιά; Πόσοι ανακυκλώνονται; Να έχουμε μία εικόνα και να διασταυρώσουμε τα στοιχεία.

Σε ποια σχολεία και πότε έγινε  ενημέρωση για την ανακύκλωση;;

Πότε έγινε εκδήλωση ενημερωτική για τους άλλους πολίτες, εκτός των παιδιών;;

Είχα την τιμή να είμαι ομιλητής πέρυσι στην εκδήλωση “Πλαστικός Ωκεανός” , όπου αναφερθήκαμε στην ανακύκλωση, και το σύνολο του κόσμου το οποίο παρευρέθει (και ήταν πολλοί) εξέφρασε παράπονα και άγνοια επί του θέματος. Ποιός ευθύνεται γι αυτό; Σίγουρα και οι πολίτες, στο μέτρο που τους αναλογεί πιστεύω.

Πότε ενημερώθηκαν οι πολίτες για την ανακύκλωση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού;; Πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος μας έπειτα από δικές μου προσπάθειες, αν το γνωρίζετε. Πρόγραμμα για το οποίο ανέλαβα προσωπικά και εθελοντικά να κάνω ενημέρωση σε σχολεία του νησιού.

Εκτιμάτε ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό ως πρός την ανακύκλωση;;

Το γεγονός ότι τοποθετούνται κάδοι στις ακτές ( όπως σε αυτές με γαλάζια σημαία) είναι αυτονόητο. Επιτρέψτε μου όμως να σας ενημερώσω ότι στις ακτές μας υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλαστικού και αυτό χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Κόστος ανακύκλωσης είναι τα επιπλέον δρομολόγια και καύσιμα, το επιπλέον προσωπικό, η συντήρηση των ειδικών οχημάτων. Με αυτή την έννοια υπάρχει κόστος. Κόστος το οποίο αν θυμάμαι σωστά χρεώθηκε επιπλέον του υφιστάμενου κόστους για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη συνάντηση των φορέων πριν 5-6 χρόνια, στην οποία ήμουν παρών.

Η κριτική που γίνεται δεν αφορά το πρόσωπό σας ως άνθρωπος, αλλά ως εκπρόσωπος του θεσμού. Και είναι καλόπιστη. Θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα περιβαλλοντικά και οικονομικά για το νησί μας αναφορικά με την ανακύκλωση. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μεγάλα. Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία Πράσινων σημείων όπως ορίζει η νομοθεσία. Ένα άλλο είναι η πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών. Η συνεχής ενημέρωση θεωρώ επιβάλλεται.

Δεν είναι εύκολο πράγμα η διαχείριση των απορριμμάτων. Το αναγνωρίζω. Ιδίως σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Αναζητήστε λοιπόν την καλύτερη λύση μέσα από τις συνέργειες. Δεν γνωρίζω επι παραδείγματι να συναντήθηκε η διαδημοτική με τους επαγγελματίες που παραγουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών και να συζητήσουν μαζί για την αντιμετώπιση του θέματος. Αναγνωρίσετε το πρόβλημα και ακούστε τα παράπονα που εκφράζουν οι πολίτες, οι επαγγελματίες  και οι επισκέπτες του νησιού. Θα παροτρύνω μάλιστα και τους πολίτες να έχουν συμμετοχή.