Μένουμε σπίτι, μένουμε υπεύθυνοι

Π. Αμούργης

Με αίσθημα ευθύνης και κυρίως έγνοιας για αυτόν εδώ τον τόπο, σας παρακαλώ όπως συνεχίσουμε να δίνουμε δυναμικά το «παρών» όσον αφορά την κοινωνική ευαισθησία, η οποία ασφαλώς πηγάζει από την ατομική υπευθυνότητα. Η φράση «μένουμε σπίτι» δεν αποτελεί ούτε κρατική εντολή ούτε κομματικό σλόγκαν ούτε κοινότυπη έκφραση. Αποτελεί σωτήρια επιλογή, αν θέλουμε να μην κάνουμε κακό σε εμάς και στους δικούς μας ανθρώπους.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς). Οι ομάδες αυτές έχουν όνομα. Αποτελούν την οικογένειά μας. Τη μητέρα μας και τον πατέρα μας, τα αδέρφια μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Δεν βρίσκεται κανείς στο απυρόβλητο.

Ειδικότερα όσοι έχουν έρθει στο νησί από μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να αυτοπεριοριστούν σε καραντίνα 14 ημερών, όπως επίσης και όσοι έχουν φτάσει στη χώρα από το εξωτερικό. Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είμαστε φορείς. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ύπουλος και αποτελεί μεγάλη προσοχή. Η εμφάνιση κρουσμάτων στο νησί δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Βιώνουμε μία προσωρινή κατάσταση, η οποία θα περάσει σε ένα ή το πολύ σε δύο μήνες. Ας περιορίσουμε την εξωστρέφειά μας κι ας στραφούμε στην οικογένεια, σε δουλειές του σπιτιού και σε μεγαλύτερη εσωτερική και θρησκευτική αναζήτηση. Ας χρησιμοποιήσουμε την κατάσταση αυτή ως δώρο, ως ένα διάλειμμα για να κάνουμε την ανασκόπησή μας.

Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί σε όλη την επικράτεια φαινόμενα ψευδών βεβαιώσεων μετακίνησης ή και παντελούς έλλειψης κατοχής της βεβαίωσης. Δεν χωρούν αστεία με αυτά τα πράγματα, όταν τα τελευταία είναι η υγεία μας και η ζωή μας. Θα πρέπει όλοι να υπομείνουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να σφίξουμε τα δόντια και να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από αυτή τη δοκιμασία. Απερισκεψίες και ατομικισμοί δεν επιτρέπονται, όταν η δημόσια υγεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σας κάνω έκκληση να προσέχουμε τους γύρω μας -όσο τους εαυτούς μας- να μένουμε μακριά τους και να μένουμε σπίτι, ώστε να μείνουμε περισσότερο και περισσότεροι υγιείς. Με άλλα λόγια να παραμείνουμε άνθρωποι. Για το κοινό καλό όλων μας.

 

* Επικεφαλής

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης