Μαέστρος: Η Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη για τις μη προκηρύξεις στο Γηροκομείο

Ο πρόεδρος του Γηροκομείου Γερ. Αποστολάτος

Στο Δήμο και στην Δημοτική Αρχή, επέρριψε ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου κ. Γεράσιμος Αποστολάτος την ευθύνη για την μη προκήρυξη των Διαγωνισμών για τις Προμήθειες και λοιπές Εργασίες-Υπηρεσίες του Ιδρύματος, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2017, στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Γκισγκίνη.

Ο κ. Αποστολάτος “αποτίναξε από πάνω του το …Σατανά” και, όπως είπε, “ο μόνος αρμόδιος να κάνει Διαγωνισμούς στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου είναι ο ίδιος ο Δήμος και όχι η Υπηρεσία μας. Εμείς έχουμε υποβάλλει τα αιτήματά μας στο Δήμο και μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει πραγματοποιήσει τέτοιους Διαγωνισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τρίτη Ηλικία να πεινάσει. Πρέπει να τους δώσουμε τα απαραίτητα. Γι’ αυτό, με ευθύνη δική μου, γιατί εγώ πάω στον Εισαγγελέα και κανείς άλλος, κάνουμε απ’ ευθείας αναθέσεις εντός των χρηματικών ορίων που επιτρέπει ο Νόμος. Δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απ’ ευθείας προμήθεια που να υπερβαίνει τα 15.000. Και βρισκόμαστε σ’ αυτήν την δύσκολη θέση (Σ.Σ.: Eννοεί τις απ’ ευθείας αναθέσεις), όχι από δικό μας λάθος, δηλαδή αδράνεια. Στα καύσιμα ακολουθούμε πάντα τον μειοδότη του Δήμου. Απ’ όπου παίρνει ο Δήμος καύσιμα παίρνουμε και μεις”.

Ο κ. Γκισγκίνης στην ερώτησή του, αναφέρθηκε για πιο λόγο το Γηροκομείο έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες απ’ ευθείας αναθέσεις μέσα στο 2016 σε συγκεκριμένους μόνιμους προμηθευτές για προμήθειες (παντοπωλείο, κρεοπωλείο, οπωρολαχανικά κ.λπ.) και δεν έχει προβεί σε Δημόσιο Διαγωνισμό, έτσι ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και άλλοι ντόπιοι επαγγελματίες, κάτι που ο κ. Αποστολάτος πέρυσι είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει. Γιατί ο Δήμος και η αντίδημαρχος Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει την διαδικασία. Και αν η διαδικασία του Διαγωνισμού έχει κολλήσει κάπου, γιατί δεν βγήκε κάποια ανακοίνωση να λάβουν γνώση όλοι οι ντόποιοι προμηθευτές και να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και προσφορές στις αναθέσεις προμηθειών, μέχρι να πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός.

Ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου για το 2017, σύμφωνα με την συνοπτική παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γεράσιμος Αποστολάτος ανέρχεται 2.012.000 περίπου.

Τα έσοδα από τα ενοίκια του Δημοτικού Γηροκομείου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλου Μιχαλάτου ανέρχονται στο ποσόν των 90.000 Ευρώ περίπου. Αναλυτικά τι ποσά αντιστοιχούν ανά εκμεταλλεύσιμο ακίνητο του Γηροκομείου, ο κ. Αποστολάτος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, γιατί δεν γνώριζε τα στοιχεία και υποσχέθηκε στον κ. Μιχαλάτο ότι θα του αποστείλλει μετά από δύο-τρεις μέρες αναλυτική κατάσταση ανά ακίνητο και ποσόν.

“Περιφερόμενο Γηροκομείο Κεφαλληνίας” χαρακτήρισε ο δ.σ. κ. Διονύσιος Μινέτος το Γηροκομείο, κατά την ερώτησή του σχετικά με τον αριθμό των παρατάσεων της Α’ και Β’ Φάσης Ανέγερσης του Νέου Κτιρίου του Γηροκομείου, ενώ ρώτησε για ποιούς λόγους δόθηκαν οι παρατάσεις, ποιές ήταν οι αρχικές ημερομηνίες αποπεράτωσης του έργου σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης, πόσο έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα σε ενοίκια οι μεταγκατάστασεις του Γηροκομείου στους διάφορους χώρους που έχει στεγασθεί, αλλά και πόσο έχουν στοιχίσει όλες οι εργασίες συντηρήσεων και επισκευών που έχουν γίνει στους χώρους μετεγκατάστασής του.

Ο κ. Αποστολάτος, απαντώντας στον κ. Μινέτο είπε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή “εύκαιρος” να απαντήσει, αλλά σε τρεις-τέσσερεις μέρες θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που ζητάει και αφορούν το κόστος της μετεγκατάστασης του Γηροκομείου, τα πέντε-έξι χρόνια που ξεκίνησε να …”μετακινείται”!

“Την ιστορία του Γηροκομείου την ξέρεις πολύ καλά. Αν δεν είχα βγάλει τα τρία εκατομμύρια τον καιρό που ήμουνα βουλευτής, στο Γηροκομείο δεν θα τελείωνε ούτε η Α’ Φάση”, απάντησε στον κ. Μινέτο ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, κάνοντας παρέμβαση στο Δ.Σ., σχετικά με την καθυστέρηση της αποπεράτωσης του έργου.

Στη συνέχεια ο κ. Παρίσης είπε ότι, παρά το ότι κάποια προηγούμενη Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Αργοστολίου για την μετεγκατάσταση του Γηροκομείου είχε προϋπολογίσει μηναίως την συντήρηση του κτιρίου μετεγκατάστασης και 11.000 Ευρώ το μήνα για ενοίκια, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου Φωκά, τον Μακαριστό Γεράσιμο και τον Αδελφό του Θανάση Φωκά, ενοίκιο στα 4.000 Ευρώ το μήνα, μέχρι το σεισμό. (Σ.Σ.: Mε τους σειμούς του 2014 το Ξενοδοχείο Φωκά υπέστη σοβαρές ζημιές και έπρεπε άμεσα να μετεγκατασταθεί το Γηροκομείο). Μετά τους σεισμούς, και με παρέμβαση του τ. πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που είχε επισκεφθεί τότε την Κεφαλονιά, το Γηροκομείο μεταφέρθηκε στους Ξενώνες του Αγίου Ανδρέα στα Περατάτα. Οι παρατάσεις που έχουν πάρει και οι δύο Φάσεις, οφείλονται στις διακοπές εργασιών, λόγω μη ύπαρξης χρηματοδότησης για να πληρωθεί ο εργολάβος και στις απεντάξεις. Επιπλέον η Α’ Φάση του έργου για να λειτουργήσει έπρεπε οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί η Β’ Φάση, λόγω του περιορισμένου αριθμού κλινών φιλοξενουμένων, της Α’ Φάσης, που είναι 37. Η Β’ Φάση, παρά τις διακοπές εργασιών και τις απεντάξεις, υπολογίζεται ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί.

Δώδεκα μόνιμους εργαζομένους (επτά νοσηλευτικό και πέντε στην κουζίνα) και πέντε με οκτάμηνη σύμβαση είναι σήμερα το προσωπικό του Δημοτικού Γηροκομείου.

Στα …ύψη είναι τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΟΠΠΥ) προς το Δημοτικό Γηροκομείο σύμφωνα με τον κ. Αποστολάτο, τα οποία ανέρχονται στα 240.000 Ε.