Με επιτυχία η Παιδική διατροφή στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

Επιτυχία είχε, κατά γενική ομολογία, η διήμερη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη με την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και την ουσιαστική βοήθεια της διαιτολόγου-διατροφολόγου κ. Ελένης Σολωμού, στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο χώρο του Μουσείου, με θέμα: “Παιδική Διατροφή | Υγιή παιδιά – Υγιές μέλλον”. 

Τόσο η Ημερίδα την πρώτη ημέρα με τις κ.κ. Εριφύλη Κρικέλλη, Ειδική Παιδίατρο, (Παιδική Παχυσαρκία, ένας  κρυφός, σύγχρονος κίνδυνος), Ευγενία Γκιντώνη, δρα Κλινικής Νευροψυχολογίας, (Ψυχολογία & διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία) και Ελένη Σολωμού, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, (Περί παιδικής διατροφής ο λόγος – Μύθοι & αλήθειες) προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, όσο και  οι ποικίλες δραστηριότητες τη δεύτερη ημέρα και με τη συμμετοχή της κ. Σοφίας Δελλαπόρτα (παιχνίδι, ζωγραφική, παραμύθι και θεατρική παρέμβαση) διασκέδασαν τα παιδιά και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. (Δείτε φωτογραφίες).

“ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ”

n Παρουσίαση στην Αθήνα

Η παρουσίαση των “Συμμίκτων Παλικής”, που πρόσφατα εξέδωσε η Βιβλιοθήκη μας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 26 Νοεμβρίου 2019, 5.30 μ.μ. με ομιλητές/τριες τους/τις κ.κ. Νίκο Αλιβιζάτο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνταγματολόγο, Γεράσιμο Θωμά, διπλωματούχο ζωγράφο της ΑΣΚΤ Αθηνών και πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ, Βαρβάρα Κοσμάτου, δρα Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας χορού, και Βαρβάρα Γεωργοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της ΣΚΤ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΡΙΑ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Η κεφαλονίτικης καταγωγής καταξιωμένη συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων Μαρία Σκιαδαρέση έχει προσκληθεί από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη να επισκεφτεί την πόλη μας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Το πρωί της Παρασκευής θα βρεθεί μαζί με τη φιλόλογο Φοίβη Ρίζου κοντά στους μαθητές του Πετριτσείου Λυκείου και θα συνομιλήσει μαζί τους, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παρευρεθεί σε ανοικτή εκδήλωση στο Μουσείο, όπου θα παρουσιαστεί το τελευταίο της βιβλίο από τη φιλόλογο Αλίκη Γαλιατσάτου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

  • n Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε και προχώρησε στη «συγχώνευση» Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθώς κάτι τέτοιο εντασσόταν μέσα στα προαπαιτούμενα για την εξοικονόμηση πόρων,
  • n προτείναμε να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος “για τη δημιουργία και βιώσιμη λειτουργία ενός ανώτατου, τριτοβάθμιου/πανεπιστημιακού ιδρύματος πραγματικής επτανησιακής εμβέλειας”, μακριά από τη σημερινή «κερκυραιοποίηση» του Ιονίου Πανεπιστημίου·
  • n υποστηρίζαμε ότι το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι ήταν “Τμήμα αξιολογότατο με σίγουρη δυναμική προοπτική, καθώς το ίδιο διέθετε άριστη κτηριακή και εργαστηριακή υποδομή και μέχρι την ουσιαστική κατάργησή του είχε επιδείξει αξιόλογη λειτουργία – παρά τα όποια μειονεκτήματα έχουν διαπιστωθεί λόγω διαχρονικής κρατικής αδιαφορίας – ενώ είχε δημιουργήσει μια γόνιμη εμπλοκή με την τοπική κοινωνία”·
  • n και καταλήγαμε, με τα δεδομένα εκείνης της συγκυρίας, ότι “στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου τριτοβάθμιου/πανεπιστημιακού ιδρύματος στα Επτάνησα, το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι δικαιούται να συνεχίσει τη λειτουργία του, προφανώς αναβαθμισμένο και στελεχωμένο με το κατάλληλο μόνιμο εκπαιδευτικό και εργαστηριακό προσωπικό”, δηλώνοντας έτσι την στέρεη αντίθεσή μας “στην οποιασδήποτε μορφής υποβάθμιση ή συγχώνευση – ουσιαστικά απαξίωση – του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουριού”.
  • n Δυστυχώς, η “κερκυραιοποίηση” είναι γνώρισμα και της τωρινής “νέας” μορφής του Ιονίου Πανεπιστημίου – μια “κερκυραιοποίηση” που δυστυχώς έγινε αποδεκτή χωρίς διαμαρτυρίες και από τους τοπικούς παράγοντες, ακριβώς γιατί διατηρήθηκαν τα δυο Τμήματα στο Αργοστόλι και αναγγέλθηκε η ίδρυση του Τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Έτσι, για να διασκεδαστούν οι τοπικές διαμαρτυρίες …
  • n Πιστεύουμε ότι η Κεφαλονιά δε δικαιούται απλά και μόνο Πανεπιστημιακά Τμήματα· δικαιούται και πρέπει ανυποχώρητα να απαιτήσει Πανεπιστημιακή Σχολή με τα Τμήματά της. Το “στήσιμο” και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου πολλά έχουν να μας πουν.  Εκεί δεν υπάρχει “κάποια Κέρκυρα”, όπου εδρεύουν όλες οι Σχολές του του Πανεπιστημίου…
  • n Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι η αναστολή της “λειτουργίας” του Τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Ποιας “λειτουργίας”; Λειτούργησε ποτέ τέτοιο Τμήμα στο Ληξούρι και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ή μήπως είχαμε από την Πολιτεία συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επάνδρωσής του και έναρξης και ανάπτυξης της λειτουργίας του;
  • n Η προηγούμενη κυβέρνηση απλά και μόνο το εξάγγειλε και το “ίδρυσε” στα χαρτιά. Κατάθεσε ποτέ συγκεκριμένη μελέτη για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του; Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, όχι. Επομένως, η σεβαστή κατά άλλα Πολιτεία τότε (επί ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε να κλείσει το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι και “στη θέση του” να δημιουργήσει Τμήμα Εθνομουσικολογίας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και τώρα η ίδια η Πολιτεία (επί Νέας Δημοκρατίας), απόλυτα συνεπής με τον εαυτό της, έρχεται να αναστείλει τη “λειτουργία” του Τμήματος, το οποίο ποτέ δε λειτούργησε, για το οποίο ποτέ δεν είχε εκπονήσει μελέτη για τη λειτουργία του.
  • n Επομένως, πιστεύουμε ότι οι διαμαρτυρίες μας δεν πρέπει να σταματούν στην “επαναλειτουργία” του Τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Οι διαμαρτυρίες μας και ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύει στην ίδρυση και λειτουργία στην Κεφαλονιά ολόκληρης Σχολής του Ιονίου Πανεπιστημίου με τα Τμήματά της στο Αργοστόλι και το Ληξούρι.

“ΥΠΕΡΙΩΝ”

Για άλλη μια φορά οι ωφελούμενοι στον “Υπερίωνα” επισκέφτηκαν το χώρο του Μουσείου και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών τους ασχολήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, και με την τακτοποποίηση/τοποθέτηση βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας. (Δείτε φωτογραφία).

ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ξεκινά τη λειτουργία της για τη νέα περίοδο η Ομάδα Φωτογραφίας της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης με σταθερό “δάσκαλο” το φωτογράφο Παναγή Καβαλλιεράτο. Η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί στο χώρο του Μουσείου για την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ώρα 6 μ.μ.

ΒΙΒΛΙΟΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ολοκληρώθηκαν ήδη οι εργασίες στεγανοποίησης και χρωματισμού του βιβλιοαυτοκινήτου. Για την επανακυκλοφορία του υπολείπεται να γίνει η ανακατασκευή ντουλαπιών και ραφιών στο εσωτερικό του. Υπολογίζουμε από τον Ιανουάριο του 2010 να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα περιφερειακά Σχολεία του νησιού μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Οφείλουμε ευχαριστίες στο Ξενοδοχείο La Cite για την πολύπλευρη υποστήριξή του.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ