Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της  ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποκλειστικό θέμα την εθνική τραγωδία από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. 

Οι πολίτες δεν χρεώνουν στην κυβέρνηση μόνο ανικανότητα αλλά και θράσος και κυνισμό, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να αναθέσει σε εφέτη εισαγγελέα τη διεξαγωγή της έρευνας.

Προσπάθεια συγκάλυψης

«Έχω βάσιμες υποψίες για προσπάθεια συγκάλυψης, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα διερευνήσει τα πάντα και οι ευθύνες θα αποδοθούν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την εθνική τραγωδία από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και υπογράμμισε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνει τα πάντα για να καταλογιστούν και να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες.

Ζήτησε παραιτήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις παραιτήσεις των κύριων Τόσκα και Σκουρλέτη, της κας Δούρου, του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και του Αρχηγού της Αστυνομίας.

«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς καμία παραίτηση. Πως κάποιοι κοιμούνται τα βράδια και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους..», ανέφερε και ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να αναθέσει σε εφέτη εισαγγελέα και ειδικό εφέτη ανακριτή τη διεξαγωγή της έρευνας. «Η έρευνα της δικαιοσύνης θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα δυο τριών μηνών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, «Δεν βλέπω το λόγο για εξεταστική επιτροπή που θα καταλήξει σε κομματική αντιπαράθεση».

« Οι Έλληνες ζητούν να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Θέλουν ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειες τους  και την περιουσία τους. Όχι άλλη στάχτη. Αναλαμβάνω από σήμερα την ευθύνη, δεν είμαι μόνος, έχω την ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων για να αλλάξουμε την πολιτική προστασία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί.

«Οι πολίτες δεν χρεώνουν μόνο ανικανότητα αλλά πρωτοφανή κυνισμό και θράσος στην κυβέρνηση» συνέχισε ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για θέατρο μπροστά στις κάμερες το βράδυ της Δευτέρας.

Ερωτηθείς για το θέμα της άναρχης δόμησης και των αυθαιρέτων και αν θα πρέπει να κατεδαφιστούν, υπενθύμισε ότι έχει μιλήσει για κατεδαφίσεις ειδικά για κτίσματα σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέες, σε ρέματα ή στον αιγιαλό.

«Ναι, βεβαίως να κατεδαφιστούν», είπε σημειώνοντας πάντως πως ο νόμος 4178 της κυβέρνησης Σαμαρά που έθετε ένα πλαίσιο τακτοποίησης ήταν σωστός.

«Ασκούν κριτική οι ίδιοι που προχώρησαν σε ακόμη πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις», πρόσθεσε και έδειξε σχετικό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών.

Τσίπρας, καταστροφικός και κυνικός

«Ο κ. Σπίρτζης σήμερα κόπτεται και τότε έδινε εντολές. Ας σταματήσουμε το παιχνίδι της υποκρισίας. Έχει και η σημερινή κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες. Κάποτε ο κ. Τσιπρας ήταν μικρός και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης στις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία απάντησε πως έγιναν λάθη. «Αλλα μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Η φωτιά το 2007 ήταν 100 φορές μεγαλύτερη. Εγώ την ευθύνη για λογαριασμό της παράταξης μου την εχω αναλάβει. Δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την τότε κυβέρνηση γιατί ήδη είχε παραιτηθεί και η χώρα όδευε σε εκλογές», ανέφερε.

Για τις δυνατότητες εκκένωσης της περιοχής και αν θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο αριθμός των θυμάτων, είπε ότι δεν συμβιβάζεται με τη λογική των λιγότερων νεκρών.

Σε άλλη ερώτηση επισήμανε ότι το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι σε περιαστικές περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το Τατόι και ο Υμηττός.

«Ελπίζω τουλάχιστον αυτό το μήνυμα οι αρμόδιοι να το πήραν», υπογράμμισε.

(iefimerida.gr)